Heti IFTI információ- és tájékoztatástudomány és -politika: 51. hét

A/ Információtudomány és -politika

1. Információtudomány-elmélet: a) Különös állapotú nanomemória

Az Arkansasi Egyetem fizikusai olyan új állapotot fedeztek fel nanorészecskéknél, amely segítségével ezerszeres adatsűrűségű memória építhető. Ivan Naumov, Laurent Bellaiche, és Fu Huacsang a Nature magazin decemberi számában megjelent eredményei új kutatási területet nyitnak a fizikában. "Ezt a technikailag releváns rendezett állapot korábban ismeretlen volt. - mondja Naumov. - Ez a fázis azért lehetséges, mert nano-méretű korongok nem engednek a rendezetlenségnek korábban ismeretlen tulajdonságaik miatt." A kutatók nanoszkopikus méretű ferroelektromos anyagokat tanulmányoztak. A ferroelektromos anyagok jellemző tulajdonsága a spontán dipólusosság, amelyet például az orvosi ultrahang vagy a tengerészeti szonár képalkotásánál, audió eszközöknél a jelek hangokká alakításához, vagy más érdekes célokra használnak.

"Azt vizsgáltuk, hogy alkalmassá tehetünk-e egy nanorészecskét egy bit tárolására" - magyarázza Naumov. A homogén, gyártott anyagokon jelentkező hálózatos polarizáció, amely az adattárolás kulcsa, nem jellemző a nanoanyagokra. Naumov, Bellaiche és Fu ezért nano-ferroelektromos anyagok egy ismeretlen állapotát kezdte kutatni. Azt találták, hogy a dipólusos nanoanyagok alacsony hőmérsékleten egy különleges állapotba kerülnek. A kutatók számítógépes szimuláció segítségével próbálták megérteni mi történik a nanorudakkal és nanokorongokkal ilyenkor. Arra jutottak, hogy polarizáció helyett ebben a fázisban valami olyan következik be, amit tórikus momentumnak neveztek el (a tórusz nevű térgeometriai alakzat után, amely egy gyűrűs de inkább fánkszerű képződmény), amely körbe forog, mint az örvény vagy a tornádó. A forgás két különböző irányt vehet fel, amely a polarizációhoz hasonlóan alkalmas információ hordozására. A tórikus momentum rendeződése szerencsésnek mondható: a polarizációval szemben függetlenül jellemző az egyes nanorészecskékre, amelyek így egyként hordozhatják információt - ami fokozott adatsűrűséget jelent. A részecskék mellett elhanyagolható hatással vannak egymásra, nem úgy, mint a polarizáción alapuló adathordozók (sok bankkártya egymáson, rajtuk egy patkómágnes). "Tudjuk, hogy elméletben ez az eredmény nanorészecskék használatával növelheti az adathordozók kapacitását, viszont nem tudjuk, hogy mennyi időbe telik ezt technikailag megvalósítani. Minden esetre ez egy jó irány" - fogalmazott Fu. (- * namurdze - 2004.12.15., index.hu nyomán)

b) Alternatív elmélet a fehérjék vezérléséről

Amerikai biológusok kutatása kiderítette, hogy más biokémiai folyamat is aktiválhatja a fehérjéket, mint eddig gondolták. Az eredmény megváltoztathatja a sejt működésével kapcsolatos tudományos elméleti modellt. A sejtekben található több tízezerféle fehérje túlnyomó többségét egy foszfát-csoport hozzáadása illetve elvétele hozza működésbe vagy állítja le. Ez a folyamat alapvető jelentőségű a szervezet irányítása szempontjából. A biológia hosszú ideje úgy tudja, hogy a foszfát-csoport hozzáadása kizárólag egy jól ismert mechanizmus útján jön létre. E szerint a foszfát az adenozin trifoszfát (ATP) nevű alapmolekuláról egy protein kináz nevű enzim közreműködésével kötődik a fehérjére. A marylandi John hopkins Egyetemen kutató Solomon Snyder és kollégái Science-ben megjelentetett tanulmánya árnyalhatja a fenti képet: olyan molekulát találtak, amely szintén a foszfátot köt fehérjéhez.

John York biokémikus szerint "látványos eredményről" van szó, amely arra utal hogy tíz vagy akár ezer fehérjét az eddig ismeretlen mechanizmus irányít. A fehérjék működésével kapcsolatos 1940-es és 50-es években született eredeti felfedezéseket Edmond Fischer és Edwin Krebs Nobel-díjat kapott 1992-ben. Az általuk leírt folyamat megmagyarázza, hogyan érzékelik a sejtek a külvilágot és hogyan reagálnak rá. Ha például a sejtfal külsején elhelyezkedő fehérjék egy étkezést követően inzulin jelenlétét észlelik, az aktiválja a protein kináz enzimet, amely a foszfát csopotot az ATP-ről a fehérjékre köti. Az aktív fehérjék serege ezt követően a véráramban található cukor felvételére készteti a sejtet.

Snyder és csapata szerint az ATP helyett egy másik molekula, az IP7 köti hét foszfát csoportja egyikét, enzim közreműködése nélkül a fehérjére. Ezt úgy bizonyították be, hogy rádioaktív izotóppal jelölték az IP7 foszfátjait, majd élesztőből, egerekből és legyekből nyert fehérjékbe lögybölték. Kísérlet azt mutatta, hogy a foszfát izotópok egy egész sor fehérjéhez kötődtek. Snyder szerint az IP7 szerepének megismerése egy nap betegségek gyógyításában segíthet. Ha például kiderülne, hogy az IP7 egy olyan fehérjét aktivál, amely rákos sejtek kialakulását indítja el, az IP7 blokkolása segíthet a betegség leküzdésében. York szerint ez azért túlzás és biokémikus kollégáival további bizonyítékokat szeretne látni mielőtt elfogadná, hogy az IP7 ugyanolyan jelentőségű szerepet játszik a sejtben, mint az ATP. Snyderéknek igazolniuk kell például, hogy az IP7 a kísérletben használtnál sokkal több fehérjéhez képes foszfátot kötni. York szerint az IP7 felfedezése korántsem akkora szám, mint az ATP-é, de úgy véli idővel kiderülhet az ellenkezője. (Index.hu nyomán, 2004.12.17.)

c) Új kommunikációs idegpálya az emberi agyban

Egy új tanulmány szerint nem egy, hanem két pálya köt össze az emberi agy fő nyelvterületeit. Mindez azt is megerősíti, hogy egy másik agyi terület is szerepet vállal a beszéd folyamatban. A felfedezések segíthetnek megérteni az emberi beszéd kialakulásának eredetét. A Broca területet, a frontális régió bal féltekét régóta kapcsolatba hozzák a nyelv előállításával, a Wernicke területet a bal temporális lebenyben pedig a megértéssel. A két terület egy adag idegszállal kapcsolódik. Marco Catani a londoni Kings College kutatója felfedezte, hogy a már ismert kapcsolaton túl, van egy közvetett, de idegi kapcsolat a Broca és a Wernicke terület között. A pályát 11 jobbkezes férfi agyának szkennelésével találták meg a diffúziós tenzor mágnes rezonanciás képalkotás módszerével, mellyel az agyi idegkötegek kapcsolatait lehet vizsgálni. Az új pálya szintén összeköti a két területet ráadásul a temporális lebeny egy másik területe révén, melyet most Geschwind területnek neveztek el, egy amerikai neurológus után, aki kitartott ezen agyi területnek a beszédben való szerepe mellett a hatvanas években. Napjaink kifinomult agyi képalkotó eszközeinek hiányában a kutató akkor képtelen volt megerősíteni elméletét. A Geschwind terület különösen érdekes, mivel elég későn "érik be", általában az emberek 5-7 éves korában, amikor már mindenkinek kifejlődött olvasási és írási képessége. Az adatok kiemelik, milyen fontos megérteni az agyi területek kommunikálásának módját, nemcsak azt, hogy melyik terület, milyen folyamatért felelős. Valójában ezen pályák megvannak a majmokban is. A különbség csak abban rejlik, hogy az ember megerősítette és újrarendezte ezeket a kapcsolatokat. (2004.12.13., New Scientist, prim.hu nyomán)

2. Új információforrások: menetrend és ráktérkép

Életbe lépett a MÁV új menetrendje: a járatok száma 10%-kal csökken azon vonalakon, ahol kevésbé voltak kihasználva a szerelvények, ugyanakkor egyetlen vonalon sem szűnik meg a vasúti közlekedés. Az új menetrendben naponta 2,753 járat közlekedik az eddigi 3,047 járattal szemben. A stratégia alapján elsőbbséget élvez a budapesti elővárosi, illetve a minőségi távolsági forgalom. A budapesti elővárosi közlekedésben az ütemes és ütemes jellegű menetrend kiterjesztésével, valamint a vonatok számának növelésével várhatóan csökken a zsúfoltság. Bővül azon járatok száma, ahol csúcsidőben félóránként, azon kívül óránként indítják a vonatokat. A budapesti elővárosi vonalakon több járat vonala is hosszabb lesz vasárnaptól, így gyakrabban lesz elérhető Százhalombatta, Tárnok, Martonvásár, Hatvan. A minőségi távolsági utazásokat 105 InterCity és 35 belföldi expresszvonat szolgálja. A távolsági forgalomban a Balaton északi partján beindul a Batsányi IC Budapest-Keszthely között. Budapest-Pécs között is közlekedik InterCity Rapid, a nyíregyházi IC vonatok közül néhány közvetlen mátészalkai kocsicsoportot is visz. Az idei menetrend újdonsága a belföldi expresszvonati közlekedés fejlesztése. Új expresszvonatok segítik az utazást a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Győr-Pápa-Szombathely, illetve a Győr-Sopron, valamint a Budapest-Veszprém-Szombathely, a Budapest-Nagykanizsa, a Budapest-Pécs, a Budapest-Miskolc, a Budapest-Salgótarján, a Budapest-Nyíregyháza-Záhony vasútvonalon. /1/

A fővárosban és Borsod megyében élők gyakrabban betegszenek meg rákban, mint az ország más területein. Azonban az Országos Környezet-egészségügyi Intézet felmérése szerint egyértelműen Budapesten a legveszélyesebb élni. Az Intézet elsőként készített úgynevezett ráktérképet. Budapesten, Miskolcon, Szolnokon és Szegeden, illetve a Duna-Tisza közében betegednek meg legtöbben rákban. A Környezet-egészségügyi Intézet az elmúlt húsz év adataiból rajzolta meg az ország úgynevezett ráktérképét. Ebből kiderül, hogy a Borsod megyei férfiak 26 százalékkal gyakrabban halnak meg rákban, mint az ország más részein élők. A fővárosi és miskolci nőknek is 21 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy rákjuk lesz. A különbségek fő oka az, hogy ezekben a régiókban élnek a legszegényebbek, akik a legrosszabbul táplálkoznak, a legtöbbet isznak és dohányoznak. A tüdőrák halálozási adatai is azt mutatják, hogy az ország keleti részében sokkal rosszabb a helyzet, mint a nyugati megyékben. Keleten ugyanis 15 százalékkal többen halnak meg tüdőrákban. De hasonló a helyzet a gyomor és bélrákok esetében is. Ezeknek a rákfajtáknak a kialakulásában a szakemberek szerint nagy szerepet játszik az étkezés minősége. Az ajak- és szájüregi rákban Bács-Kiskun és Pest megyében betegszenek meg legtöbben. A kutatók szerint az ok egyszerű: ezekben a megyékben van a legtöbb alkoholista. Az egyetlen rákfajta, ami az ország nyugati részén gyakoribb a mellrák. Az emlődaganatokról ugyanis azt találták, hogy inkább a tehetősebb családokban fordul elő. /2/

Három régió, Észak-Alföld, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl 4,1 milliárd forintot nyert az egészségügyi információtechnológia fejlesztésére. A pályázatot az év első felében írták ki, az Európai Unió strukturális alapjainak igénybevételével. Az Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon, összesen 4,1 milliárdos összegből megvalósítható információtechnológia fejlesztések célja egyrészt az, hogy az érintett, s e téren a legelmaradottabbnak számító régiók egészségügyi ellátó intézményei, klinikái, kórházai, rendelőintézetei, háziorvosi rendelői között információs mintarendszereket alakítsanak ki. Másrészt az egyes résztvevők saját, intézményen belüli információs rendszereiket is fejleszthetik. Az információs mintarendszer segítségével lehetőség nyílik arra, hogy egymás szolgáltatásait igénybe vegyék saját munkájuk segítésére. Ha egy beteg vizsgálatát nem tudja megoldani az adott intézmény, kérheti azt a másiktól és a vizsgálat után számítógépen lekérdezhetik az eredményt. A beteg hozzájárulásával lehívhatók a korábbi vizsgálatok eredményei is. Arra is alkalmas a rendszer, hogy a kezelés érdekében kiírt recepteket elektronikusan küldjék a beteg otthonához legközelebb eső gyógyszertárba. A változás lényege: nem a beteg, hanem a vizsgálatok eredménye "utazik" a gyógyító intézmények között. Ez nemcsak humánusabb, hanem olcsóbb is a korábbi módszernél. Az így kialakuló informatikai hálózathoz számítógépeken keresztül lehet kapcsolódni. Az is elképzelhető, hogy egy-egy korszerű, számítógéppel is felszerelt mentőautóban már a szállítás közben megtudják a beteg kórelőzményét, amelyeket különböző intézményektől kérdezhetnek meg. Különösen fontos lehet ez a kis településeken élő betegek esetében. /3/

A házi- és üzemorvosok közel kétharmada használ internetet munkája során. Közülük majdnem minden második látogatja a gyógyszergyártó cégek honlapjait. Legfontosabbnak a termékekről szóló információkat, valamint a szakmai cikkeket tartják, harmadik helyre a termékek áráról és a társadalombiztosítási támogatásokról szóló tájékoztatást sorolták. Sorrendben a negyedik a klinikai kutatási eredmények közzététele, ötödik pedig a pályázati anyagokról szóló híradás - többek között ezt állapítja meg a GfK Piackutató Intézet vizsgálata. A 40 éven felüliek, a 11-30 éve praktizálók, regionálisan pedig a budapestiek szoktak tájékozódni a gyógyszercégek honlapján az átlagos, 45 százalékot meghaladó mértékben, ellentétben a fiatalokkal, akiknek körében kiemelkedően népszerűek az innovatív vállalatoktól beszerezhető információk. A praxis mérete szerint ugyan nincsenek jelentős különbségek, de az azért megállapítható: az 1600-nál több beteget ellátó orvosok kattintanak leggyakrabban a gyógyszergyárak weboldalára. A nők általában fogékonyabbak a gyógyszercégektől beszerezhető információkra, mint a férfiak. Megfigyelhető az is, hogy a vidékiek is több ismeretet szednek össze, mint a fővárosi orvosok. /4/

Régi és új gyártású animációs filmeket, népszerű gyermekműsorokat és rádiójátékokat tűz majd műsorára a december 20-án induló online mese.tv. Az egyszervolt.hu honlap üzemeltetője a Color Plus új vállalkozásaként a tesztidőszak után hamarosan elindítja a mese.tv televíziós és rádiós online adót. A csatorna műsorát a szülők, illetve a gyermekek maguk állíthatják össze, és olyan sorrendben tekinthetik és hallgathatják meg, amikor és ahogyan akarják. A mese.tv szándékai szerint hetente, kéthetente új filmekkel, televíziós produkciókkal, rádiójátékokkal jelentkezik, hamarosan például bemutatja A Mézga család, A magyar népmesék és a Leo és Fred rajzfilmsorozatokat is. A vállalkozás célja, hogy az elmúlt évtizedek magyar rajz- és játékfilm-, rádió- és mesejátéktermését elérhetővé tegye a családok számára, és a tévé az új animációs és rövidfilmek létrejöttét is segíteni akarja. A site design- és technikai fejlesztési feladatait a Color Plus látta el. A mese.tv népszerűsítésére klasszikus reklámkampány nem indul. Az adót pr-kampány vezeti be, valamint a társaság folyamatosan köt barter-megállapodásokat gyerekmédiumok tulajdonosaival. /5/

Lemaradtunk egy televízió-műsorról? Vagy csak újra meg szeretnénk nézni valamely híradást? Sok tévécsatorna portálján gyorsan rákereshetünk az adott műsorszámra, és ha szerencsénk van, azonnal visszanézhetjük. Ehhez csak megfelelő "plug-in"-re, böngészőbe beépülő programra van szükségünk, no meg arra, hogy a műsor megtalálható legyen a netes adatbázisban. Természetesen előnyt jelent a széles sávú internetelérés is, mert akkor elkerülhetjük a modemes kapcsolódás sajátosságát, a bélyeg méretű videókat. A Magyar Televízió honlapjának nyitóoldalán (www.mtv.hu) találjuk a NetTV ajánlóját. Itt a legfrissebb, archívumba bekerült videoanyagokat futhatjuk át vagy megnyithatjuk a teljes jegyzéket. Használhatunk kulcsszavas keresést is, például a "Gyurcsány Ferenc" keresőszóra több mint száz letölthető filmet kínált fel. Minden találatnál szerepel a filmkészítés dátuma, néhány soros ismertető, valamint választhatunk háromféle minőségű videofájl közül, attól függően, hogy 28,8-as, 56-os, valamint 100 kbit/sec (vagy annál nagyobb) sebességű kapcsolattal rendelkezünk-e. A megfelelő ikonra kattintva az Internet Explorer beépített lejátszója vetíti le a kiválasztott filmet.

A TV 2 honlapján (www.tv2.hu) részletes súgót találhatunk a TV 2 videoszolgáltatásáról. Az elérhető videók lejátszásához Internet Explorer 5-6.x böngészőre és Media Playerre, valamint Flash plug-inre van szükség. A címlapról a videotárhoz a kis kameraikonokra kattintva juthatunk el. A TV 2 videoablakában jelenik meg a kiválasztott film, egyszerűen kezelhető felülettel. A videók minden alkalommal maguktól elindulnak, amikor belépünk egy-egy TV 2 videooldalra. A "képernyő" melletti kis képekre vagy a szöveges lista valamelyik elemére kattintva új video indul el. A bejátszás megtekintése után lehetőségünk van a tematizált csoportosítás alapján, a csatorna műsorai között is keresni. Sávszélesség-váltásra itt is van lehetőségünk, mert kétféle méretben érhetjük el a videorészleteket. A megtekinthető anyagokat a számítógépre letölteni nem lehet, a címüket azonban bárkinek elküldhetjük e-mailben: erre lehetőséget kínál a felhasználói felület. A Dunatéka a Duna Televízió mozgóképes archívuma, ahol akár az élő adásba is bekapcsolódhatunk (www.dunatv.hu). Kereshetünk műsorcím alapján és dátum szerint is. A lejátszáshoz RealPlayer médialejátszóra van szükségünk, az .rm kiterjesztésű fájlokat akár le is menthetjük számítógépünkre: egy sporthírek például 25 Mb méretű videofájlban fér el. /6/

A legtöbb látogatót az idén az információs oldalak kategóriában mérte a Medián WebAudit, elsősorban a linktárakat (startlap.hu, lap.hu család), és a keresőket (kurzor.hu, vizsla) használják sokan, de a Sztaki szótárai is több tízezer látogatót vonzanak naponta. . Az információs oldalak látogatottságával vetekszik a mail, chat és a fórumos szolgáltatások népszerűsége. Rendkívül közkedvelt a Freemail, amelyet hétköznapokon több mint háromszázezren használnak, de a chat.hu-t, valamint az Index-fórumot is több tízezren keresik fel naponta. Jókora lemaradással, ugyanakkor meggyőző előnnyel harmadik az ingyenes tárhelyek csoportja, elsősorban a Freeweb és az Ultraweb magas látogatottságának köszönhetően. A dobogóról lemaradva következnek a tartalomszolgáltató weboldalak. A női oldalak és magazinok széles táborában csak a nők lapja c@fe, a velvet, az index-bulvár, valamint a női lapozó képes naponta több tízezer látogatót vonzani. Az IT-oldalak kategóriában is sok honlappal találkozhatunk, amelyek közül hat büszkélkedhet naponta tízezernél több látogatóval. A hírek, politika kategóriát az Origo és az Index híroldalai vezetik, de a hírTv híroldalai is közel húszezer látogatót fogadnak naponta. Sokan használják a Hírstart és a Hírkereső szolgáltatásokat a hírek közötti gyors tájékozódásra. A hetedik és nyolcadik helyen az offline, illetve az online kikapcsolódást szolgáló weboldalak csoportja található. Figyelemre méltó, hogy szintén a kikapcsolódást szolgáló online játékoldalak csoportja - amely az oldalletöltéseket tekintve magasan első - a látogatók száma szerinti sorban csupán a tizenkettedik.

A tartalomszolgáltató honlapok sorát folytatva a gazdasági oldalak csoportja az előkelő kilencedik helyre került, megelőzve olyan népszerű témaköröket, mint a sport vagy az autó. A tízes toplistában még az online napi- és hetilapok csoportja található, amely többek között a Magyar Nemzet, a Blikk és a Népszabadság webes változatát foglalja magában. Az idén az egyetlen citromdijas, a valaha vezető infotainment portál az RTL Klub Online, aminek nézettsége jelentősen romlott. /7/

Magyarország fázik - hőtérkép jelzi a fagyokat és a frontokat Az időjárással kapcsolatos híreket közlő weboldalakat már a kezdő netezők is hamar felfedezik, sőt az internetes hírportálok legnépszerűbb címei között ott vannak a meteorológiai jelentések. Az online időjárás-jelentést közlő oldalakat most a www.idojaras.lap.hu címről kiindulva vesszük górcső alá. A tematikus gyűjtemény hasznos és javarészt működő címeket sorol az országos vagy a világ bármely más pontjára érvényes időjárásra kíváncsiak számára, de találunk hivatkozásokat "viharos" és "derűs" oldalakra, letölthetünk friss és régebbi műholdképeket és grafikonokat is. Aki végképp nem találná meg a számára legjobb időjárást jósló oldalt, innen kiindulva eljuthat a bárki által telepíthető és használható saját időjárás-figyelő, -előrejelző szoftverek honlapjaira is. "Világos, mint a nap" - mondhatnánk stílusosan az interaktív meteorológiai oldalként jegyzett www.idojaras.hu címre, és ez nemcsak a képi megjelenésre, hanem a használható információkra is vonatkozik. Naponta frissített, egyértelmű, tömör jelentés a hazai tájegységek holnapra várható időjárásáról és pár mondatos előrejelzés a következő hétre. Gondoltak a "bakancsos" kirándulókra, a Szabadidő menüpontban a vizek mellé készülőkre, és a frontérzékenyek is megtudhatják, mire számítsanak a Humánmeteorológia menüpontból. Az európai országokról egy nagyon szakmainak tűnő térképről tájékozódhatunk, a másik véglet a képes táblázatba rendezett, csupán egy hőfokot és egy kis rajzocskát közlő oldal. Interaktív elemként levelet írhatunk, és képeket lehet beküldeni, amiből a kis webgalériában ki is állítanak párat.

Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint (www.met.hu) az OMSZ előrejelzései kezdik elérni a szakma lehetséges fizikai korlátait, a honlapjukról ugyanez nem teljesen mondható el. A hatóránként frissülő kezdőlapon pár órás előrejelzést kaphatunk Magyarország területére vonatkozóan, és tovább szűkíthetjük a kört, ha a térképről vagy a listáról - két lépésben - kiválasztjuk azt a települést, amelynek időjárására kíváncsiak vagyunk. De hiába ez a gondoskodás, ha a kapott adatokat nem könnyű értelmezni. A hőmérsékleti tartományt egy stilizált, kisméretű hőmérőn jelzik, amin alig lehet kisilabizálni, hogy hány fok is lesz. Minden további információ új ablakban jelenik meg, amire hosszú és meglehetősen bosszantó másodpercekig kell várakozniuk a felhasználóknak. Van viszont hójelentés hazánk és Európa hét országának különböző pontjain mért jelenlegi adatokkal. Előrejelzést hiába keresünk, a fehér karácsonyt váró felhasználónak ilyenkor decemberben ez kicsit hiányzik. De sebaj, mert hirtelen felindulásból akár meteorológussá is képezhetjük magunkat Vissy Károly népszerű-tudományos időjóstanfolyamán, amit a Szieszta menüpontból érünk el. Meghökkentően szép, kinagyítható webkameraképeket tölthetünk le mondjuk a piszkéstetői obszervatóriumból, vagy a fejünk fölött keringő Meteosat műhold infravörös tartományban készült digitális képeit is csodálhatjuk a Képek menüpontban. A www.met.hu a magyar oldalak közül egyedülálló részletességgel közöl naponta frissülő automata mérési eredményeket és hatnapos előrejelzést az egész világ területéről, a térképről és a listából megjelenő bármelyik földrajzi pontra vonatkozóan. A felhasználókat fórum is fogadja, ahol azonban látszólag senki sem válaszol a felvetésekre.

A korszerű kommunikációs eszközökkel rendelkező emberekben rejlő erőforrásokat használja ki a www.bociusz.hu/idojaras oldal szerkesztője, a www.metnet.hu észlelési naplójának támogatásával. Az időjárásjelző program tesztverziójához a felhasználók küldik be az információkat, MMS-ben, SMS-ben, e-mailben vagy a weben, webkamerán keresztül. Az ötpercenként (!) frissülő oldalon élő országos helyzetképet kaphatunk, színes és könnyen értelmezhető hőtérképeket nézegethetünk, összehasonlíthatjuk a mai napi időjárási eseményeket az előző napokéval. Az internetes oldalnak van wapos változata is, amivel mobiltelefonon is megnézhetjük, ha például vihar közeledik (www.viharvadasz.hu ). A téli sportok kedvelőinek ajánlhatnánk a kedvesen hangzó www.ho.hu címet, de ott a Magas-Tátra egyik népszerű síközpontjának tájékoztatóját találjuk, a www.hojelentesek.hu oldalon pedig már csak a "tavalyi" havat találjuk (utolsó frissítés időpontja március 11.!). /8/

A Radex Média gondozásában megjelent Magyarország első életmód- és fotómagazinja, a Zoom. A kéthavonta jelentkező magazin sajátos módon ötvözi... az életstílust a fotográfiával. Ezen egyedülálló tartalmi kettősségével hiánypótló szerepet tölt be a sajtópiacon. A fotózás piacát körbejárva - ételfotók, divatfotók, útifotók, aktfotók, kalandfotók, reklámfotók segítségével - betekintést nyújt nem csak a mindenkit érdeklő szakmai kulisszatitkokba, hanem ábrázolja világunk, életünk azon részeit is, amelyek minőségi fotóval bemutathatóak, érdekesek és lenyűgözőek. A ZOOM első száma december 10-én jelent meg, 12 700 nyomott példányban, melyet a Kiadó 4000 fős DM címlistára terjeszti, a fennmaradó mennyiséget pedig a Lapker Rt. saját hálózatán belül értékesíti. /9/

Miért, mitől több a Többlet? Nos, mert arról szól, hogy miként tehető a humán erőforrás közgazdasági értelemben véve is megfogható, valódi gazdasági hajtóerővé? Miként tanácsos egy cégvezetőnek taktikai és stratégiai szintű HR-döntéseket hozni pl. az év vége közeledtével? Hogyan ötvözhető az eredményesség, a költségtakarékosság és az emberség? Hogyan találhat egy cég vezetése anyagi forrásokat vállalata és humán erőforrásai fejlesztéséhez? Ezekre a kérdésekre válaszolunk szakmai tanácsadónk, a Kozák HR segítségével. /10/
10. Vezetők humánerőforrás magazinja - [2004.12.16 16:05]
1. Életbe lépett a MÁV új menetrendje. 2004.12.13., portfolio.hu nyomán
2. Elkészült Magyarország ráktérképe. RTL Klub Híradó, Molnár Anikó, 2004.12.12. nyomán
3. Egészségügyi információs mintarendszer három régióban. 2004.12.13., MTI, prim.hu nyomán
4. Főleg gyógyszerekről tájékozódnak: orvosok az interneten. 2004-12-15., vg.hu nyomán
5. Egyszervolt.hu - online mesetévé. 2004.12.17. Kreatív Online nyomán
6. Ismétlés a neten. NSZ, Gyovai Attila, 2004.12.17., Gyovai Attila nyomán
7. Javult a mezőny. NSZ, 2004.12.17. nyomán
8. Békák a hálóban. NSZ, Fülöp Hajnalka, 2004.12.17. nyomán
9. Zoom Magazin. 2004.12.16. BTL.hu nyomán
10. Vezetők humánerőforrás magazinja, a Többlet. 2004.12.16. Gazdasági Rádió - Privátbankár.hu nyomán

2. Információkutatás: intézményi informatizáció

Jelentősen emelkedett az elmúlt évben az intézményi szféra helyi hálózatainak száma, a LAN-penetráció az egészségügyben a legalacsonyabb. Részletesen vizsgálja - az asztali eszközök állományának felmérése mellett - a BellResearch a Magyar Infokommunikációs Jelentés intézményi moduljaiban a költségvetési szegmens hálózati infrastruktúráját is. Az idei kutatási eredmények tanúsága szerint a 16 ezer hazai intézmény 59 százaléka kapcsolja össze számítógépeit, ami az előző évi LAN-penetrációhoz képest számottevő, átlagosan 20 százalékpontos emelkedést jelent. A helyi hálózatok - ideértve a szerver-kliens architektúrájú, illetve az egymással összekapcsolt munkaállomásokból álló peer-to-peer hálózatokat is - elterjedtsége tekintetében lényeges eltérések mutatkoznak az egyes intézményi ágak között. Míg a központi költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezetek szinte mindegyike (98 százalékuk) összekapcsolja számítógépeit vagy azok egy részét, addig az önkormányzati finanszírozású és az oktatási intézmények csak kevesebb mint kétharmadánál található helyi hálózat. A legrosszabb az egészségügy ellátottsága, itt ötből csupán két esetben kapcsolják össze a munkaállomásokat; e kör mutatóit az alacsonyabb PC-számmal jellemezhető járóbeteg-ellátó és szociális intézmények rontják le, a kórházak és az egyéb egészségügyi szervezetekben nagy számítógép-állományhoz magas LAN-penetráció társul. Az elemzés rávilágít: a szervezetek alkalmazotti létszáma és helyi hálózattal való ellátottság között szoros kapcsolat áll fenn; a 10 fő alatti intézményeknél 43 százalékra tehető a LAN-ellátottság, míg 100 fő felett a 80 százalékot is meghaladja. A teljes intézményi szerverállományából minden harmadik kiszolgáló oktatási célú szervezetben működik. A központi költségvetés intézményeinél, illetve az önkormányzati finanszírozású szervezeteknél egyaránt a gépek negyede található, míg az egészségügyben a szerverek 15 százaléka üzemel. (Hálózatok az intézményeknél. - Pingvin, 2004.12.13., terminal.hu nyomán)

Jelenleg világszerte mintegy 575 millió PC van használatban, a számuk 2010-re várhatóan megduplázódik - ezt állítja a Forrester Research. A piackutató cég szerint a lendületet a fejlődő piacok biztosítják több mint félmilliárd darab új számítógéppel. 2010-re világszerte mintegy 1,3 milliárd PC lesz használatban. Az elterjedés legfontosabb mozgatója az árcsökkenés lesz. A fejlődő piacokon az olyan nemzetközi márkáknak, mint a HP vagy a Dell, komoly harcot kell vívniuk a helyi cégekkel - állítja a Forrester. A piackutató cég úgy látja, a folyamat nemcsak a kis helyi cégeknek kedvez, hanem a Linuxnak is: azokban az országokban, ahol viszonylag alacsony számban használnak számítógépet, még nincs kialakult hagyománya a Windowsnak, a két operációs rendszer gyakorlatilag azonos esélyekkel indul a vevők kegyeiért. Ha a helyi PC-gyártók versenyben akarnak maradni a nagy nemzetközi cégekkel, az alacsonyabb árak elérése érdekében Linuxot telepítenek majd a gépekre, nem Windowst - véli a Forrester. (A harmadik világban lehet igazán nagy sikere a Linuxnak - 2004.12.15 18:43 HWSW nyomán)

3. Internet: a terjeszkedés újabb lehetőségei

A magyar internet az akadémiai és egyetemi körökből szivárgott ki az egyéni majd üzleti felhasználók felé. A fordulópontot 1994 hozta: ebben az évben sorra jelentek meg azok a magyar vállalkozások, amelyek internetet szolgáltattak a nagyközönségnek. Ekkor jelentek meg az első tartalmak is. A legelső Internet-szolgáltatók Európában és Amerikában is az olyan kisvállalkozások voltak, amelyek fokozatosan leváltak az egyetemi hálózatokról és önálló életet kezdtek élni. A magyar adottságok sokáig nem tették lehetővé a függetlenedést, noha akadémiai körökben már 1998 óta folyt elektronikus levelezés, távoli adatbázis-elérés, illetve állományletöltés. Az EUnet Group akadémiai körökből indult el és a hálózati szolgáltatást tűzte ki célul az üzleti felhasználók számára. Az MTA Sztaki-ban 1994-ben kezdődött meg az akkor már Internetnek hívott szolgáltatás, amelyet üzleti felhasználók vehettek igénybe. Egy évvel később, 1995 őszén a KFKI leányvállalataként megalakult az Eunet Kft., s mint az EUnet Group külső tagja, ez a cég is a magyarországi üzleti felhasználóknak kínált Internet-szolgáltatást. Az évfordulós összeállítást a Számítástechnika 51. számában találják meg (megjelenik 2004. december 14.). /1/

Az idei év közepén világszerte 1,5 milliárd ember használt mobiltelefont, azaz a Föld lakosságának mintegy negyede -- jelentette be az International Telecommunication Union (ITU). A szervezet adatai szerint 2000 óta a mobiltelefon-előfizetők száma duplájára növekedett, a mobilhasználók számának növekedése felülmúlta a vezetékes vonalak, valamint az internetelőfizetők számának bővülését. Az ITU szerint a mobiltelefon segítségével sokkal nagyobb tömegeket lehetne a világhálóra kapcsolni. Az ITU jelentése szerint a mobilrobbanás legfontosabb hajtóereje az olyan, nagy népességgel rendelkező országok voltak, mint Kína, India és Oroszország. Az év közepére a fejlődő piacokon már több előfizető volt, mint a fejlett területeken. Júliusban Kínában már 310 millióan használtak mobiltelefont: többen, mint az Egyesült Államok teljes lakossága. Kínában jelenleg minden negyedik ember mobilozik. Indiában jelenleg 44,5 millió mobiltelefonos előfizetőt tartanak nyilván, a számuk az idei évben 25 százalékkal emelkedett. Oroszországban egy év alatt a felhasználók száma 36,5 millióról 60 millióra emelkedett.

A mobiltelefonok terjedése olyan mértékben felgyorsult, hogy a Nokia előrejelzése szerint 2006-ban már a kétmilliárdodik előfizetőt köszönheti valamelyik szolgáltató. A finn vállalat korábban úgy jövendölte, a felhasználói létszám legkorábban 2008-ban lépheti át a kétmilliárdot. A Nokia prognózisa szerint 2007-ben az emberek már ugyanannyi percet beszélnek mobiltelefonjukon, mint vezetékes készülékeken. 2003-ban a mobiltelefonos iparág teljes forgalma 414 milliárd dollár volt, ez épp tízszerese az 1993-as szintnek. Eközben a távközlési piac évi átlagban csak 8,8 százalékkal nőtt. A vezetékes szolgáltatások piacán a növekedés látványosan lassult, sőt, 2001 óta a bevételek csökkennek. Ennek legfontosabb oka a nemzetközi hívások csökkenése, amelyeket a legtöbben ma már nem hagyományos telefonhálózaton, hanem IP-alapú számítógépes hálózaton bonyolítanak. Az idei év végére a mobiltelefonos piac forgalma a történelem során először haladja meg a vezetékes szolgáltatásokét -- jövendöli az ITU.

A mobiltelefonhoz hasonló sebességgel terjed az internethasználat: az ITU adatai szerint 2000-ban világszerte mintegy 400 millióan csatlakoztak a világhálóra, mára a számuk 700 millióra emelkedett. Az internethasználat növekedését azonban jelentősen elősegítheti, ha a felhasználók mobiltelefonjuk vagy más vezeték nélküli technológia segítségével szélessávú kapcsolatot tudnának létesíteni. Ez főképp a fejlődő országokban válthat ki robbanást, ugyanis ezeken a piacokon a vezetékes infrastruktúra nem elég fejlett és kiterjedt ahhoz, hogy széles tömegekhez juthasson el a szélessávú internet. A jelenleg elterjedt mobiltelefonok a GPRS technológia segítségével körülbelül egy jó modemes kapcsolatnak megfelelő sebességű letöltésre lehetnek képesek. A közeljövőben bevezetni kívánt megoldások, mint amilyen az EDGE, akár maximum 140 kilobites másodpercenkénti sebességet is biztosíthatnak. Az igazi szélessávú mobil internet azonban a harmadik generációs UMTS hálózatok megjelenése hozhatja el, ezeken elméletileg már akár egy lassabb ADSL (384 kbps) sebességével is lehetne internetezni. /2/
1. Tíz év a magyar hálón - (2004.12.13 10:38) - IDG Hungary nyomán
2. A mobiltelefon lehet a kulcs az internet szélesebb körű elterjedéséhez. Bodnár Ádám, [News.com], hwsw.hu nyomán

4. Információtudomány: az információkeresés új lehetőségei

A mobiltelefonok prediktív szövegbeviteléhez hasonló megoldással kísérletezik a Google. A "Google Suggest" szolgáltatás minden különösebb felhajtás nélkül jelent meg a vállalat kutatási weboldalán, ahol olyan megoldásokat tesznek közzé, melyek a befejezéshez közeli állapotban vannak, ám még nem estek át alapos tesztelésen. A rendszer lényege, hogy mikor valaki elkezdi beírni a keresendő kifejezést, a Google megpróbálja kitalálni, hogy mit szeretne, és kilistázza a legvalószínűbbnek talált kifejezéseket. Például amikor az "m" betű után az "i"-t is leütjük, akkor a "mi" kezdetű keresési találatokból szemezget a Google egy speciális adatbázis alapján. Ezt a korábbi keresések, forgalmi adatok és kérdőívek alapján állították össze. A "mi"-re tehát az első felajánlott találat a "microsoft", de megtalálható michael moore és a mitsubishi is, mindegyik szigorúan kisbetűvel. A rendszer egyik megoldásra váró feladata, hogy az anyanyelvű kereséseket összehangolja az angol nyelvű keresésekkel, valamint a nemzeti adatbázisok kiépítése. (Prediktív szövegkezeléssel kísérletezik a Google. 2004.12.13., Kiss Ádám Zoltán, prim.hu nyomán)

A Google a világ legnagyobb könyvtárai közül öt gyűjteményét digitalizálja - részben vagy egészben - és teszi elérhetővé a világhálón. A hatalmas projektben - mely előreláthatólag tíz évig tart majd - több mint 15 millió kötetet szkennelnek be és tesznek ingyenesen hozzáférhetővé és kereshetővé. A világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető Google vezetői jó ideje hangsúlyozzák, hogy terveik között szerepel a világ információforrásainak hozzáférhetővé és kereshetővé tétele, ennek pedig egyik alapköve a könyvtárak anyagának internetes közzététele. (A vállalat maga is egy egyetemi könyvdigitalizáló projektből nőtt ki.) A munka elvégzéséhez azonban csak most teremtődtek meg a technikai és anyagi feltételek - mondta Susan Wojcicki, a Google termékmenedzsmentért felelős igazgatója a CNET-nek. A projekt során digitalizálják az amerikai Michigani és Stanford Egyetem teljes gyűjteményét, míg egyelőre a Harvard és a New York-i közkönyvtár, valamint az Oxfordi Egyetem könyvtári állományának csak töredékét szkennelik be. /1/

Az információs társadalom egyik alappillére a digitálisan elérhető tartalom, s ezért is kezdeményezte a Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) létrehozását - mondta Galambosi András, a minisztérium főosztályvezető-helyettese egy keddi budapesti konferencián. Az NDA létrehozásáról és működésével kapcsolatos eseményen Galambosi András kifejtette: céljuk az, hogy hatékony együttműködés valósuljon meg azon szereplők, így például az állam, az intézmények és a piacon működő szervezetek között, amelyek digitális adattartalommal rendelkeznek. Az eseményen elhangzott, hogy az NDA létrehozása tavaly júniusban kezdődött: először a jogi és műszaki környezetet alakították ki, majd ezt követően megvalósult az informatikai infrastruktúra és a kereső rendszer. Az NDA-t azért hozták létre, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen interneten a magyar kulturális, illetve más adatvagyon. Az adattár létrehozásakor megfogalmazódott az is, hogy szerveződjön mozgalommá az információk digitalizálása, s ezért nemcsak vállalatoktól és intézményektől, hanem magánszemélyektől is elfogad az NDA digitális tartalmat. Az NDA nem gyűjt és nem tárol tartalmat, csupán elérhetővé teszi az interneten (www.nda.hu), egy nyitott platformon keresztül bárki számára az információkat. Az informatikai tárca eddig mintegy 870 millió forintot költött az adattár kialakítására. /2/

Az elmúlt hónapban tovább szaporodtak a phishing honlapok. Kedvezményes ADSL a PROHARDVER!-től december 17-ig garantáltan akciós éves szerződéssel! A személyes adatok megszerzésére szakosodott phishing weboldalak száma 33 százalékkal nőtt novemberben - derült ki az Anti-Phishing Working Group (APWG) adataiból. Az augusztus és szeptember során tapasztalt visszaesés után az elmúlt hónapban 1142-ről 1518-ra emelkedett a megtévesztő honlapok száma. Amint az ismert, a phishing egy viszonylag új módszer az internethasználók megkárosítására. Lényege, hogy a potenciális áldozatot egy látszólag hivatalos intézménytől érkezett e-maillel átcsalják egy, az eredetihez megtévesztésig hasonlító, de hamis weboldalra, ahol olyan személyes adatok megadására kérik fel, mint például a bankkártyaszám vagy a jelszó. Az e-biztonsági megoldásokat szállító MessageLabs az idén több mint 18 millió adathalász e-mailt fogott el.

Az APWG statisztikái szerint novemberben nőtt - 44-ről 51-re - azoknak a vállalatoknak és bankoknak a száma is, melyek nevében a csalásokat elkövetik. A szervezet ezúttal nem nevezte meg az adathalászok legnépszerűbb célvállalatait, de az elmúlt hónapokban az eBay internetes aukciósház és a Citibank vezette a listát. A módszer hazánkban sem ismeretlen: az OTP Bank november elején figyelmeztette ügyfeleit arra, hogy illetéktelenek adathalászat révén próbálnak meg hozzájutni a hitelintézet internetbanki ügyfeleinek bizalmas adataihoz. A bank akkor nyomatékosította, hogy sem e-mailben, sem telefonon nem kér ügyfeleitől ilyen információkat. Ma már több szervezet foglalkozik a phishing weboldalak vadászatával, és számos olyan alkalmazás is elérhető, melyek böngészés közben figyelmeztetnek a gyanús weboldalakra. Szakértők arra számítanak, hogy e kezdeményezések hatására jövőre a phising-támadások ritkulnak majd. (it.news.hu) /3/

Sok evvel ezelőtt jött létre az az adatközpont, ami ma Dataplex néven működik. Sok átalakulás, némi tulajdonos váltás után végre magára talált, hiszen most már van igény ilyen viszonylag jól védett adatbiztonsági központokra. A legjelentősebb hazai pénzintézetek mellett - mint például az elsődleges adatközpontját a Dataplexben konszolidáló ERSTE Bank - az európai és globális vállalatok érdeklődése is megnövekedett hálózati és adatforgalmi, valamint informatikai berendezéseiknek a Dataplex adatközpontjába telepítése iránt. A hazai közép- és nagyvállalatok is növekvő számban veszik igénybe a szolgáltatásokat. Ezt a lehetőséget felismerve újabb magyar és külföldi távközlési szolgáltatók csatlakoztak az infokommunikációs infrastruktúra szolgáltatás magyarországi piacát 30 százalékot meghaladó részesedéssel vezető cég nagybiztonságú létesítményébe - jelentette be Szabó Gábor, a Béres Csoporthoz tartozó Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója azon a sajtótájékoztatón, amelyen a 2004. évi gazdálkodás eredményeiről szólva ismét három számjegyű növekedésről számolt be.

Míg az elmúlt években elsősorban a magyarországi közép- és nagyvállalatok, pénzintézetek és távközlési szolgáltatók helyezték el üzletkritikus informatikai berendezéseiket a legnagyobb hazai, 8800 négyzetméter alapterületű adatközpontban a Dataplexnél, 2004-ben egyre több nemzetközi vállalat is felismerte a budapesti létesítmény által nyújtott versenyelőnyöket. A sort a Deloitte nyitotta meg, amikor tavaly 16 közép-európai országra kiterjedő informatikai hálózatának eszközei számára bérelt többszintű védettséggel ellátott infokommunikációs területet. Idén a PepsiAmericas magyarországi, csehországi és a későbbiekben lengyelországi hálózatának informatikai berendezéseit telepíti a Dataplexhez. A világ egyik legnagyobb nehézipari vállalata, európai IT operációjának kulcsfontosságú back up elemeit helyezte el az adatközpontban. 2004 első háromnegyedévének végére az öt legjelentősebb hazai pénzintézet közül három olyan üzletkritikus berendezéseket helyezett el a Dataplex-ben, amelyek szinte kivétel nélkül nemzetközi hatósugarúak. A pénzintézeti szegmensben kiemelkedő jelentőségű, hogy az ERSTE Bank a Postabank megvásárlását követően a Dataplex-nél konszolidálta teljes informatikai rendszerét. Megállapodás született Európa egyik legjelentősebb szélessávú szolgáltatójával, az Interoute Telecommunications-szel közép- és dél-kelet-európai tevékenységeiket kiszolgáló berendezések Budapestre telepítéséről. Az egyik legnagyobb hazai távközlési szolgáltató szintén a Dataplex-be hozza infratsruktúra rendszereinek egy részét. A létesítmény távközlési rendszeréhez eddig tizenöt magyarországi és nemzetközi telekommunikációs szolgáltató (carrier) csatlakozott.

A nemzetközi vállalatok Dataplex-be települése jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a Béres Csoporthoz tartozó cég ma már a magyar infokommunikációs infrastruktúra piac közép- és nagyvállalati szegmensének 80 százalékát birtokolja. A kedvező folyamatok eredményeként az informatikai infrastruktúra üzletág nettó árbevétele 2004 első tíz hónapjában a megelőző év azonos időszakának 130 százaléka volt, a kapcsolódó ingatlanhasznosítási tevékenységek árbevételével (az adatkezeléssel is összefüggő speciális irodai területek bérbeadása és logisztikai szolgáltatások) együtt azonban a cég forgalma kétszeresen haladja meg a tavalyi év első tíz hónapjának forgalmát. A Dataplex 2004-es árbevétele várhatóan 700 millió forint lesz, ami pontosan kétszer annyi, mint a 2003-as év értéke. A vállalat 2004 első félévében ért el először EBITDA pozitív eredményt: az amortizációt nem tartalmazó üzemi eredmény 19,7 millió forint volt. A 2004 második félévében végbement gyors forgalombővülés révén az EBITDA az év végén a várakozásokat felülmúlva meghaladja a 100 millió forintot. A pénzügyi egyensúly látványos javulása alapján reálisnak látszik, hogy a Dataplex a számítottnál egy évvel korábban, már jövőre elérje az EBIT pozitív eredményt - jelentette be Szabó Gábor.

Az év fontosabb fejleményeit összefoglalva az ügyvezető elmondta, hogy a társaság 2004 elején kétszeresére, 200 millió forintra növelte jegyzett tőkéjét, ugyanakkor milliárdos nagyságrendű ingatlanpiaci tranzakciót hajtott végre: birtokába került az adatközpontot is magában foglaló, 2,6 ha területen elhelyezkedő Hungária Informatikai és Logisztikai Központ (HILK). Ezzel a vállalat létesítményei egy rendkívül korszerű, 2400 négyzetméter hasznos területű irodaházzal bővültek, amelynek bérlői a Dataplex ügyfeleiként call centereket, virtuális ügyfélszolgálati irodákat és az adatközpontban elhelyezett eszközeiket kiszolgáló munkahelyeket működtetnek. A HILK helyet ad egy mintegy 5300 négyzetméter területű logisztikai bázisnak is, amelyet gyógyszeripari cégek bérelnek.

A Dataplex jövő évi fejlődésének garanciája az a körülmény, hogy a régióközpontjukat Budapestre áttelepítő multinacionális vállalatok számára sem a magyar, sem a térség más országainak piacán nincs versenyképesebb lehetőség, mint az, hogy Közép-Európa legnagyobb és legjobban felszerelt adatközpontjának szolgáltatásait vegyék igénybe regionális back-up, üzletmenet folytonossági és adattárolási feladataik ellátásához. A Dataplex Kft. folyamatosan továbbfejleszti szolgáltatásait. A kiszolgáló rendszerek állapotáról tájékoztatást adó automatikus SMS kiértesítési rendszer keretében a Dataplex munkatársai folyamatos információt kapnak, tovább növelve a redundanciát. A Dataplex továbbra is az egyetlen magyarországi adatközpont, amely infokommunikációs infrastruktúraszolgáltatásra szóló ISO 9001-es minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezik, amelyet 2004-ben tovább bővít az üzletmenetfolytonossági szolgáltatás rendszer-kompatibilis kialakításával.

A Dataplex Infokommunikációs Infrastruktúra Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft. Budapest VIII. kerületében 8800 m^(2) nagybiztonságú infokommunikációs teret biztosít bérlőinek, akik a helyszínen választásuk szerint tizenöt távközlési szolgáltató redundáns gerinchálózatához férhetnek hozzá, adatforgalmuk biztonságát n+1 szintű, generátorokkal és szünetmentes áramforrásokkal biztosított áramellátás, a speciálisan informatikai eszközök oltására kifejlesztett, tisztított nitrogéngáz-alapú tűzoltórendszer, állandó hőmérséklet, professzionális biztonsági szolgálat, mozgásérzékelők, videó felügyeleti rendszer, kártyás beléptetés biztosítja. Szervereiket, adattárolóikat és egyéb informatikai berendezéseiket különböző biztonsági szinteken rackekben, cage-ekben és dedikált helyiségekben helyezhetik el. A Dataplex Kft. a Béres Csoport többségi tulajdonában van. http://www.dataplex.hu /4/
1. Könyvtárakat pakol fel a netre a Google. Erasmus, 2004-12-14., IT.news.hu nyomán
2. Az információs társadalom alappillére a digitalizált adattartalom. 2004.12.15. MTI Sajtóadatbank nyomán
3. Virágzik az internetes adathalászat. Erasmus, 2004-12-15. PC World nyomán
4. A Dataplex: van már igény védett adatközpontokra. 2004.12.14. euroAstra.hu nyomán

5. Még nem információs társadalom

Magyarországon az információs társadalom fejlettsége nemcsak a régi uniós országok átlagától marad el jelentősen, de a legtöbb részmutatót illetően az újonnan csatlakozottaknál is az utolsók között szerepel. Ezzel szemben hazánkban az infokommunikációs ipar súlya a gazdaságban felülmúlja az EU15 átlagát. A tíz, újonnan csatlakozott és a három, tagságra aspiráló (Románia, Bulgária, Törökország) államot vizsgálva az első csoportba Szlovénia, Málta és Észtország sorolható: mind az infokommunikációs ipar és ágazat GDP-ben betöltött részesedése - vagy például a foglalkoztatáshoz, az exportteljesítményhez való hozzájárulását tekintve -, mind pedig az infokommunikációs javak és szolgáltatások alkalmazása fejlett, és megközelíti, esetenként meghaladja kevésbé fejlett régi uniós országok mutatóit - olvasható az ICEG kutatóintézet tanulmányában. A második csoportba a többi kelet-közép-európai és balti állam tartozik, amelyekben csak az egyik dimenzióban erős a szektor, míg a csatlakozásra várók a legfejletlenebbek e tekintetben.

Hazánknak a második csoport tagjaként van mit behoznia a lakossági és vállalati hozzáférést és használatot illetően, de nagy a lemaradás az egy lakosra jutó számítógépek és internet-előfizetések számában is. Szűk a szélessávú felhasználók köre, nem elterjedt az online vásárlás és értékesítés. Ezeknek a hátterében a magas hozzáférési díjak és a jövedelemegyenlőtlenségek állnak, de az is közrejátszik, hogy a kormányzat kevesebb pénzt és figyelmet fordított az információs technológiák elterjedésének elősegítésére - olvasható az elemzésben. Mivel a lakosság körében alacsony az infokommunikációs eszközök használata, a vállalatok az információs technológiáknak inkább az egymás közötti kapcsolatfenntartásban veszik hasznát. Hazánkban a jelentős külföldi tőkebefektetéseknek, illetve a szoftvergyártás esetében a belföldi termelői kapacitások meglétének köszönhetően az infokommunikációs ipar súlya jelentős. Összefoglalva, a szolgáltatások alkalmazása nagymértékben hozzájárul a termelékenység, a gazdasági növekedés, a foglalkoztatás bővüléséhez, az említett mutatókban fennálló lemaradás csökkenti a gazdaság versenyképességét, ezen keresztül a GDP expanzióját - emeli ki a tanulmány szerzője. /1/

Távmunka, online (ön)kormányzat, innovációpolitika és weblog-írás - megjelent az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Kutatási Jelentése. A Kutatási Jelentés 2004. decemberi számának fókuszában a távmunka áll - a kérdéskört több tanulmányban is vizsgálja:

* A PricewaterhouseCoopers Üzleti Tanácsadás osztálya átfogó gazdasági elemzést végzett a távmunka elterjedésének előfeltételeiről és az alkalmazásával elérhető gazdasági megtérülésről valamint az esetleges hátrányokról - mind a munkaadó, mind a munkavállaló szempontjából. Megállapításai szerint a távmunka által igényelt beruházások ma már hazánkban is 6-24 hónap alatt megtérülhetnek, mert a távmunkával jelentős költségcsökkentés érhető el.

* Az Általános Vállalkozási Főiskolán készült felmérés célja a távmunka hazai szerepének feltérképezése, elsősorban a munkavállalók e foglalkoztatási formában való jelenlegi illetve tervezett részvételére vonatkozó információk alapján. A megkérdezettek körében mind a jelenlegi részvétel, mind a későbbi bekapcsolódás szándéka igen csekély Az egyik legáltalánosabban megfogalmazott probléma az izoláció, annak veszélye, hogy a munkahelytől való távollét a társadalmi kapcsolatok leépüléséhez vezethet.

* Az ITTK tanulmánya áttekinti a fogyatékkal élőket támogató, távoktatás-távmunka vonatkozású hazai kezdeményezéseket, illetve ezzel összefüggésben azokat a projekteket, melyek az érintettek infokommunikációs ellátottságát hivatottak javítani. A szerzők megállapításai szerint számos jó kezdeményezés történt a területen az érdekvédelmi szervezeteknél, a kormányzati és az üzleti szférában egyaránt, ám ezek - elegendő forrás híján - többnyire a fogyatékos személyek csak igen kis hányadához jutottak el.

Innovációpolitika az EU-ban és itthon - ez a témája az Információgazdaság rovatban helyet kapott egy másik írásnak, mely szintén az ITTK kutatóműhelyében született. Az innováció legfőbb prioritásként való megjelenése, terjesztése az Európai Unióban a nyílt koordináció jegyében zajlik. A legfőbb uniós célok kijelölésén, a nemzetközi benchmarking módszerek, az indikátorok meghatározásán túl minden tagállam saját feladata fejlődési irányának meghatározása. A magyar regionális innovációpolitika számára az előcsatlakozási alapok kihasználása, a célok és intézkedések innovációs felszívóképességet segítő megfogalmazása, az uniós tagországok legjobb gyakorlatainak adaptálása, a pályázati lehetőségek kihasználása a követendő út.

A kiadvány egyik rendszeres rovata az online (ön)kormányzat, melyben közöljük a GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. a magyarországi önkormányzatok körében végzett friss felmérésének eredményeit. A vizsgálat legfőbb célja a hazai önkormányzatok informatikai eszközökkel és Internet-kapcsolattal való ellátottságának a felmérése, az önkormányzati hivatalokban történő számítógép- és Internet-használat feltérképezése, az Interneten elhelyezett tartalom vizsgálata, valamint az informatikai beruházások nagyságrendjének a meghatározása volt.

A rovatban szereplő másik tanulmány - a BME Műszaki Menedzsment Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola hallgatójának tollából - arról tájékoztat, hogy mit jelentenek az interoperabilitási keretrendszerek a közigazgatásban, mik ezek céljai, alapelvei, illetve miért van égető szükség a kialakításukra Magyarországon. A közigazgatás elosztott információkincsét közintézményeink ugyanis képtelenek egymás és a polgárok rendelkezésére bocsátani: rendszereik a legkülönbözőbb platformokra, adattárolási megoldásokra épülnek, továbbá elvétve található olyan fogalom, amin legalább két szerv pontosan ugyanazt érti. A nemzetközi gyakorlat az interoperabilitási keretrendszereket tartja megoldásnak, amelyek szakítanak az eddigi központosított, „diktatórikus” közigazgatási információrendszer-fejlesztési gyakorlattal, és megteremtik az önálló, autonóm közigazgatási információs rendszerek együttműködésének „demokratikus” alapjait.

Végül, de nem utolsósorban bemutatunk egy rendkívül érdekes elemzést a magyar internetes kultúra egy viszonylag új jelenségéről: a blogolásról, amely az utóbbi egy-két évben robbanásszerű terjedésnek indult az internetező fiatalok körében. Ez az önkifejezési és kommunikációs forma kétségtelenül sok szempontból különbözik a többi, társadalomkutatók által már évek óta vizsgált online kommunikációs eszköztől, s mint ilyen, önálló vizsgálatot érdemel. A Suvet:Research Piac- és Társadalomkutató Kft. munkatársának kutatása megteszi az első lépést a magyar „bloggertársadalom” szociológiai és pszichológiai szempontú megismerése felé. /2/
1. Még nem információs társadalom. 2004-12-14., VG nyomán
2. Gyorsfénykép a magyar információs társadalomról. Pingvin, 2004.12.17. infinit.hu, terminal.hu nyomán

6. Mérés és minősítés: tesztek a munka világában

Globális méretű integrált humánerőforrás-rendszerek segítségével értékelik, tartják nyilván és választják ki munkatársaikat a nemzetközi vállalatok. Az SHL Vezetéslélektani, Managerképző és Alkalmasságvizsgáló Kft. tapasztalata szerint a regionális és országos vállalatok is használnak objektív számítógépes tesztelő-értékelő nyilvántartást. Így lehet, hogy Romániában, Szlovákiában, Egyiptomban, Szerbiában is ugyanazt a rendszert használják a vállalatok. A hatékony teljesítményértékelés segítségére van a vezetőnek beosztottjai személyes fejlődésének figyelemmel kísérésében. A személyzeti ügyek növekedés közben, átszervezések során is könnyebben kezelhetőek, azonosíthatók a cég életében legnagyobb szerepet játszó kompetenciák. A humánerőforrás-menedzsment integrált rendszere (HURMIS) a vállalat rendelkezésére álló „emberanyag” objektív számítógépes értékelésének eszköze. Egyik alrésze, az Expert általános tesztfelvevő és nyilvántartó rendszer, ez veszi fel, gyűjti össze az adatokat a munkatársakról. Különböző képesség- és személyiségtesztek elvégzésére és kiértékelésére alkalmas, illetve a háttéradatokat is tárolja. A HURMIS másik része a munkakörelemző alrendszer. Összegyűjti és elemzi a cég egy adott munkaköréről fellelhető információkat, hogy azonosítani lehessen azokat a kulcskompetenciákat, melyek a pozíció betöltéséhez elengedhetetlenek. A két rész együttműködése biztosítja, hogy a megfelelő ember a megfelelő munkakört lássa el.

A rossz kiválasztásnak magas költségvonzata van. A rendszer hosszabb távon kifizetődik, az efféle költségek csökkentésével - vélekedett az SHL Hungary ügyvezető igazgatója, Kiss Julianna. Egy minimális cégméret elérése kell ahhoz, hogy meglegyen az a humánerőforrás-kultúra, amivel egy ilyen rendszert üzemeltetni érdemes - fűzte hozzá. Lévén a cég a nemzetközi SHL Group tagja, a teszt- és szoftverfejlesztés Londonban történik, munkapszichológusok és informatikusok részvételével. A nyelvi nehézségek széles skálája küzdhető le: az általában angol nyelvű multinacionális cégek több mint 30 nyelven tesztelhetik munkatársaikat. A munkavállaló tehát anyanyelvén tölti ki a tesztet, értékelése viszont angolul történik. A teszteredmények összehasonlítását országos és nemzetközi normákkal végzik el. (Tesztek a munka világában. 2004-12-14., vg.hu nyomán)

7. Revíziók a statisztikai információrendszerben

A statisztikai információrendszer politikai tartalmának növekedését és információtartalmának csökkenését számos körülmény jelzi. Mellár Tamás a KSH volt elnöke foglalja össze a legújabb intézményi (kreatív) könyvelés jelentőségét, hátterét és távlatait: megint itt van a „kettős könyvelés”, amivel a politika játéktér szélesedik, a gazdaság tisztába tételét célzó statisztikai hitelesség viszont gyengül. (mn.hu nyomán)

Tavaly a végső fogyasztás gyorsabban, idén lassabban nőtt a korábban jelentettnél, a legerősebb revízió pedig a készletváltozásban történt. A GDP termelés oldalt nézve a feldolgozóipar hozzáadott értéke tavaly jobban, az idei első félévben viszont kevésbé nőtt az előzetesen mértnél, végig gyengébb volt a szolgáltatások teljesítménye, s az idei első félévet döntően a mezőgazdaság húzta a korábban számítottnál feljebb. A felülvizsgálat eredményeként 2003-ban a GDP növekedési üteme 3 százalékos volt a korábbi 2,9 százalék helyett, és 2004 első és második negyedévében 4,2 illetve 4,0 százalékról 4,3 és 4,2 százalékra emelkedett a növekedési ütem. A felfelé korrigált első félévi adatokhoz képest különösen szembeötlő, hogy a harmadik negyedévben 3,7 százalékra lassult a gazdasági növekedés üteme. A tavalyi adatok korrekciója a végső fogyasztás növekedését 5,9 százalékról 7,3 százalékra emelte, a bruttó felhalmozás viszont 4,2 százalékos növekedés helyett 0,5 százalékkal csökkent. Így a belföldi felhasználás növekedése nem gyorsult, hanem 0,1 százalékponttal 5,4 százalékra mérséklődött tavaly. Az export és az import növekedési üteme a korrekcióval 0,4 illetve 0,1 százalékponttal emelkedett 7,6 illetve 10,4 százalékra. A felhalmozáson belül a készletváltozásból eredő növekedés csappant meg, az állóeszköz felhalmozás ugyanis a korrigált adatok szerint 3,4 százalékkal, az előzetesen közölt 3,0 százalékos mértéknél gyorsabban nőtt. A végső fogyasztás gyorsabb tavalyi növekedésében a közösségi fogyasztás bővülésének 1,9 százalékról 5,4 százalékra történt korrekciója a legfeltűnőbb, ám ennek részesedése a fogyasztásból alig több 1/8-adnál. A felülvizsgálat szerint a végső fogyasztás 2/3-át adó vásárolt lakossági fogyasztás 7,6 százalék helyett 8,1 százalékkal nőtt tavaly.

A 2004-es adatok felülvizsgálata inkább a második negyedévi adatokat írta felül: a végső fogyasztás növekedését mérsékelte és a készletváltozás alakulását módosította. A végső fogyasztás növekedése 4,4 százalék helyett 3,1 százalékra mérséklődött a második negyedévben amiatt, hogy az előzetesen jelentett növekedés helyett a közösségi fogyasztás és a természetbeni társadalmi juttatások volumene sem érte le az egy évvel korábbi szintet. A belföldi felhasználás viszont valamivel (6,2 helyett 6,5 százalékkal) jobban nőtt -ebben ismét a készletváltozás felülvizsgálata játszott szerepet. Miközben ugyanis az állóeszköz felhalmozás az előzetes és a korrigált adatok szerint egyformán 10 százalékkal nőtt, a bruttó felhalmozás növekedési ütemét erősen felfelé - a korábban közölt 11,1 százalékról 16,5 százalékra - módosították. A belföldi felhasználás növekedésében a nettó export felülvizsgálata nem látszik jelentősnek, hiszen az export 1,8 százalékponttal jobban: 18,7 százalékkal, az import 1,9 százalékponttal gyorsabban: 20,4 százalékkal nőtt az év második negyedében.

A GDP termelési oldalát mutató tavalyi adatok felülvizsgálata a feldolgozóipar és a mezőgazdaság az előzetesnél nagyobb, míg a szolgáltatások mérsékeltebb hozzájárulását mutatta ki. A feldolgozóiparban a hozzáadott érték volumene az előzetesen jelzett 3,4 százalékkal szemben 6,4 százalékkal múlta felül a 2002-est. Az építőipar 1,2 százalékkal bővült, amíg korábban 0,2 százalékos minimális csökkenést mutatott. Így az ipar együttvéve 5,4 százalékkal növekedett az előzetesen jelzett 3,2 százalék helyett, és a mezőgazdaság visszaesése az előzetesen jelzett 6,4 százalékkal szemben "csak" 4 százalékos volt. A szolgáltató szektor tavaly mindössze 2,0 százalékkal bővült az előzetesen jelzett 3,4 százalék helyett, elsősorban azért, mert a pénzügyi- és ingatlanszolgáltatások GDP-je az előző évhez képest 1,3 százalékkal visszaesett, amíg korábban 4,3 százalékos növekedést számolt a KSH. A többi szolgáltatás viszont valamivel jobb képet mutatott, mint korábban.

Az idei év első felére vonatkozó revízió elsősorban a mezőgazdaság teljesítményét módosította: az első negyedévben év/év 28,5, a másodikra 30 százalékos növekedést mutatott ki a korábbi szerény, 0,5, illetve 2,9 százalékos növekedéssel szemben. A feldolgozóiparról viszont kiderült, hogy lassabban, a második negyedévben például 8,2 százalék helyett 7,5 százalékkal bővült. A korrigált adatokból az is látszik, hogy az építőipar még az előzetesen jelzett 2,4 százalékos év/éves növekedést sem érte el a második negyedévben, csak 1,7 százalékkal bővült az előző negyedévi 14 százalék feletti növekedés után. Az viszont abból eredt, hogy a bázisidőszakban 10,7 százalékkal visszaesett a teljesítménye.

A szolgáltatások az év első két negyedében 2,4 illetve 2,8 százalékkal bővültek, rendre 0,8 illetve 0,9 százalékponttal mérsékeltebben, mint az előzetes adatok szerint. A legnagyobb mértékben, negyedévenként 1,8 és 1,9 százalékponttal idén is a pénzügyi és ingatlanszolgáltatások teljesítményét kellett lefelé korrigálnia a KSH-nak. Az ágazat így is szerény 1,9 és 2,5 százalékos növekedést mutatott, amíg a tavalyi adatok revíziója a negatív tartományba fordította az ágazatot. A tavalyi adatokkal ellentétben a felülvizsgálat során valamennyi szolgáltatási ágban mérsékeltebb növekedés adódott, mint az előzetes adatok szerint. (GDP revízió - a KSH átírta a készletváltozást - 2004-12-14., MTI-ECO nyomán).

Magáncéget vont be a gazdasági tárca két másik állami szerv, a KSH és az MNB adatai közötti ellentmondások tisztázására - írja az Index. A megbízás az érintett szervek szerint is nehezen értelmezhető, az adatok - melyekkel az MNB és a KSH is jól boldogul - egymással nem összevethetőek. A Magyar Nemzeti Bank folyó fizetési mérlege nemzetközi turizmusra vonatkozó adatainak és a KSH vendégforgalmi adatai közötti eltérés okainak feltárására vonatkozó kutatás végzése" - ez volt a közbeszerzési értesítőben is megjelent célja annak a nyílt pályázatnak, melyet a gazdasági tárca még az ősszel írt ki, és melynek eredménye a napokban jelent meg a hivatalos lapban. A pályázatot a KPMG Tanácsadó Kft. nyerte meg, 2,76 millió forint plusz áfás ajánlatával, a cégnél az Index érdeklődésére elmondták, hogy a munkát azóta el is végezték (a győztest már október végén kihirdették), és a tanulmányt leadták a megrendelőnek. A tárca szerint az összevetésre a turisztikai ágazat hosszú távú fejlesztési irányának stratégiai tervezése érdekében volt szükség, az MNB és a KSH szerint azonban az adataikat ők eddig is tudták értelmezni, azoknak a gazdasági tárca által felvetett módon történő összevetése pedig nehezen értelmezhető.

"Az MNB és a KSH eddig is és ezután is folyamatosan együttműködik, és ennek során nem merült fel sosem az, hogy az adataink értelmezhetetlenek lennének egymás számára" - mondta az Indexnek Misura Gábor az MNB szóvivője, aki bővebben nem kívánta kommentálni a tender kiírást. "Sajátos az a megközelítés, melyre hivatkozva a minisztérium pályázatot írt ki" - vélekedett az Index kérdésére Probáld Ákos, a KSH főosztályvezetője. Az MNB és a KSH adatai - ez kiderül a két szervezet publikus, a KSH esetében az interneten is olvasható módszertani leírásaiból - nem azonos időszakból nem azonos forgalmi mozgásokat tükröznek, így közvetlen összevetésük aggályos. (index.hu, Magáncég értelmezi az állami adatokat. 2004-12-14., vg.hu nyomán)

8. Információgazdaság: A legjobb magyar cégnevek - feltört a tech-szektor

Az idén is kiosztották a legjobb cégnevekért járó díjakat - a legtöbb elismerést egy honlaptervező tartalomszolgáltató és egy zárszaküzlet kapta. Az ötödik alkalommal meghirdetett cég- és üzletnév versenyben a beküldött, valóságosan is létező, több mint másfélezer névből újságírók, szakmai és anyanyelvi szakértők választották ki a legötletesebbeket. A díjakat a gazdasági tárca helyettes államtitkára adta át. A legtöbb díjat a miskolci Zár-Ba-Zár zár, lakat, vasalat szaküzlet és a Netmester pécsi honlaptervező, tartalomszolgáltató cég kapta. A minisztérium elismerését a Gyöngy-Ház budapesti ékszerbolt és a szintén fővárosi 1000 Tea Kft. teázó és kereskedése érdemelte ki. (Érdekesség, hogy a cégadatbázis szerint egy - vélhetően másik - Gyöngy-Ház nevű cég ingatlanközvetítéssel foglalkozik.) Az élmezőnyben végzett a Karavándor lakókocsi kölcsönző, a Panyolai Szilvórium Kft. (szeszfőzde), a kaposvári Zamatház élelmiszerfeldolgozó és -kereskedés, valamint a budapesti Kutyabaj Bt. állatorvosi rendelő. (Az IT-szektor képviselője a díj történetében először tavaly kapott elismerést, akkor a budapesti Háló-terem internetkávézót tüntették ki. napi.hu nyomán)

9. Információforrás-tájékoztatás

ICT Weekly of December 17, 2004 - Fri, 17 Dec 2004 12:10:02 +0100
======================
Virtual island sells for $26,500 in cyber assets
======================

A treasure island that exists only as computer bytes within an online role-playing game has been sold for the equivalent of $26,500, the company behind the game announced on Tuesday.

The island, located off a newly discovered continent on the planet Calypso in the computer game Project Entropia, was bought by David Storey, a 22-year-old player based in Australia. Storey outbid another player during an auction lasting several months and paid 265,000 Project Entropia Dollars (PEDs) for the property.

Project Entropia is unique among 'massive multiplayer online role-playing' games (MMPORGs) in that virtual money can be exchanged for real cash and vice-versa through a currency exchange inside the game. This is the most anyone has ever paid for any single item in an online game, says Edward Castronova, an expert in the economics of virtual worlds. 'If you think Project Entropia is going to grow and be a very successful game, this could be a very profitable investment indeed,' he said.
New Scientist - December 15, 2004
http://infonomics.nl/ref.php?nid=2033

B/ Tájékoztatástudomány és -politika

1. A lezser szavazatszámlálás

A „hivatalos végeredmény” (ami még mindig késik!) szerint eredménytelen volt mindkét december 5-i népszavazás, miután egyik kérdésre sem adott azonos választ a választópolgárok 25 százaléka. Az OVB a szavazókörökből beérkezett jegyzőkönyvek szúrópróbaszerű ellenőrzését követően a bizottsághoz beérkezett panaszok, illetve kifogások elbírálása után kihirdette a december 5-i országos népszavazás hivatalos eredményét. A leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozása alapján a kórház-privatizációt érintő kérdésre 1.922.765-en szavaztak igennel, és 1.034.578-an nemmel. Érvénytelenül voksolt 53.629 választópolgár. A kettős állampolgárság kérdésében 1.521.143 igen, és 1.428.736 nem szavazat volt. Érvénytelenül voksolt 61.093 választópolgár. Az OVB közlése szerint a szavazáson 3.017.738 választójogosult jelent meg és 3.010.972 érvényes szavazólapot adtak le. A kiadott határozat szerint az OVB megállapítja, hogy a népszavazás eredménytelen, mert az összes választópolgár több mint egynegyede nem adott a megfogalmazott kérdésre azonos választ.

Gaudi Nagy Tamás, a Magyarok Világszövetsége, mint a népszavazást kezdeményező egyik szervezet által delegált tag, nem szavazott a népszavazás hivatalos eredményéről, arra hivatkozva, hogy jegyzőkönyv-ellenőrzési feladatát nem tudta teljes körűen ellátni. Kifogásolta azt is, hogy kimondják a népszavazás hivatalos eredményét mielőtt a jogorvoslatok eredményre nem vezetnek. Az OVB többi tagja viszont egyetértett a jegyzőkönyvek ellenőrzésének módjával, melynek során 98 véletlenszerűen kiválasztott jegyzőkönyvet vizsgáltak meg a tagok.

Amennyiben a Fidesz szavazatellenőrei maguk nem számolták meg az összes leadott szavazatot körönként, akkor nincs is mit reklamálni. Másrészt a leadott szavazatok számához képest otthon maradottak szavazatinak hiánya nem mentesít attól a szégyentől, hogy világviszonylatban egyedül álló módon, az anyaország lakosai megtagadták az állampolgárságot saját nemzetük-népük más tagjaitól. Harmadrészt és legfőképpen a történtek szerint megszűnt minden magyar állami intézmény autonómiája, amikor az OVB úgy viselkedett, ahogy. (A „Hivatalos döntés: eredménytelen népszavazás - A leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozása alapján. 2004.12.12., MTI nyomán)

A szabad sajtó nézőpontjából pártlappá züllött, a tájékoztatástudomány ismérvei között a napi operatív pártpolitikai elemzői és tájékoztatási tevékenységet folytató Népszava azzal véteti észre magát, hogy kiadott egy sajtókalendáriumot, melynek legfőbb ítéletében és szerkesztői válogatásában a legfőbb sajtóesemények a bulvár előretörése, a MH agóniája és megszűnése, valamint a „nyilasmozgalom újjáéledése elleni” saját fellépése volt. (nszava.hu/mti/mn/ifti nyomán)

2. Médiapolitika: Gyurcsány-uszály, és a közszolgálat értékesítése

Sváby András Irakba látogatott. Volt ott valami Gyurcsány nevű másodrendű, nem érdekes pasasér is, ám ez az illető nemigen zavart bele a tv2 vasárnapi műsorába. Jó, azért megtudtuk, hogy van neki egy kis laposüvege szesszel, a harctéri betojás ellen. Meg azt is, hogy miképpen Sváby, ő is golyóálló mellényt és sisakot húzott. Oszt ennyi. Sváby András félnapos iraki látogatása nyilván jelentős eseménye a magyar katonadiplomáciának. Mert őt láttuk helikopterben üldögélni, legénységi étkezdében menüt böngészni, otthonosan jönni, menni. (Tőle tudjuk, hogy már negyedórája repülnek és legalább annyi még hátra is van.) Nem tudtunk meg viszont semmi érdemeset arról, hogy mint telik a hadinép élete Bagdad szomszédságában, a tűzvonalban, a gerillák, orvlövészek, öngyilkos merénylők árnyékában. Megtudtuk viszont - kétéves hír! -, hogy Szaddám volt palotája ma amerikai hadvezetési pont. És, ami egyfolytában a lényeg: személyesen Sváby járt ott is. Csendesen teszem hozzá: nem ő volt az első újságíró, akit elvittek a magyar táborba (viszont - tekintve a kivonulás időpontját - kétségkívül az utolsó), de egyikük sem csinált émelygős one man show-t az ügyből. Talán mert a többiek - szerénytelenül: e sorok írója is - fontosabbnak tartották a tárgyilagos híradást, a beszámolót, a valódi valóságot. Aki viszont vasárnap a Naplót nézte annak az lehetett a benyomása, hogy a csatorna gigászi erőfeszítéssel szervezett egy al hillah-i túlélőtúrát, melyhez statisztának vittek/vettek egy miniszterelnököt is. Mindenesetre tanulságos műsor volt. (Gyurcsány, a kulissza. Veress Jenő nyomán)

A Danubius Sales House volt elnök-vezérigazgatója és az értékesítő cég korábbi két igazgatója a köztévénél folytatja pályafutását. A médiaértékesítésre specializálódó csapatot hoz létre a Magyar Televízió (MTV), amelyet Fischer András, a Danubius Sales House (DSH) volt elnök-vezérigazgatója vezet majd. Az értékesítő csapat a DSH volt kereskedelmi igazgatójával, Toperczer Attilával, valamint a rádió korábbi marketingigazgatójával, Horváth Rékával egészül ki. Fischer András és a két igazgató november közepén távozott a DSH-tól, mert több szakmai kérdésben nem értettek egyet Mark A. Hope-pal, a Danubius Rádió ügyvezető alelnökével, aki immár az elnöki feladatkört is ellátja. A médiaértékesítő csapat az MTV idei várható reklámbevételénél egymilliárd forinttal többet ígér 2005-re. A köztévé tavaly 2,4 milliárd forint kereskedelmi bevételre tett szert, az idei üzleti tervében 3,7 milliárd forinttal számolt. Ebben nagy szerepe van a foci EB-nek, valamint a nyári olimpiának. (MTV - a köztévénél folytatja a DSH volt vezetése. 2004.12.13., Kreatív Online, VGO nyomán)

3. Médiakutatás: a közvélemény-kutatás típusú politikacsinálás példái

A lakosság szerint a parlamenti választásokig már nem csökken az az éles belpolitikai szembenállás, amely a népszavazás idején alakult ki - írja a Népszabadság a Medián felmérése alapján. A felméréséből az is kiderül, hogy az emberek nagyjából megegyező arányban tekintik a két szembenálló nagy párt sikerének a népszavazást. Az ezer fő telefonos megkérdezésén alapuló kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek közel 90 százaléka tudja, a referendum eredménytelen volt mindkét kérdésben. A többség ugyanakkor a valóságosnál alacsonyabb részvételi arányokra emlékezik, ahogy sokan alacsonyabbra becsülték a kórházprivatizációs kérdésre adott igenek arányát is, míg a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdésre adott igenek arányát pontosabban tartják számon az emberek - írja a Népszabadság.

A kettős állampolgárságra igennel szavazók fele, a teljes lakosságnak pedig kétharmada ért egyet azzal, hogy ezt a népszavazást nem is kellett volna megtartani, mivel csak mesterségesen szembeállították egymással a határon túli és inneni magyarokat. A lakosságnak valamivel több mint egyharmada tartotta hasznosnak a kiélezett kampányt, a többség - a népszavazás előtt pár nappal készített felmérésben 56, a népszavazás után már 60 százalék - ellenben ártalmasnak ítélte ezt. Közülük a többség mind a két oldalt hibásnak tartja ebben, ugyanakkor a voksolás előtt többen említették az ellenzéket, a voksolás után pedig a kormányoldalt, mint a feszültségek okozóját.

A közvélemény megosztott abban a kérdésben is, hogy melyik pártnak jelent sikert a népszavazás. A lakosság fele szerint egyiknek sem, a pártot említők közül ugyanakkor kissé többen mondták az MSZP-t, mint a Fideszt. Míg a nagy pártok szavazóinak többsége kedvenc pártját nevezte meg győztesként, a fideszesek körében majdnem kétszer annyian említették az MSZP-t, mint ahányan a szocialista táborban a Fideszt. Az emberek azonban nem számítanak az éles szembenállás oldódására. Az emberek relatív többsége úgy véli, hogy a feszültségek nem csillapodnak, hanem egészen a 2006-os parlamenti választásokig megmaradnak - írja a Népszabadság a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felmérése alapján. /1/

A róka meg a holló meg a sajt esete, ahogy a média bevezeti a román rendszerváltást. „Bukarest nyerte meg Basescunak a választást - Újratárgyalják az uniós csatlakozást? - Erős parlamenti támogatottságú kormányra van szüksége Romániának, hogy teljesíteni tudja az európai uniós csatlakozáshoz szükséges kemény feltételeket.” Ez a prioritások prioritása, ezért államfőként az a szándékom, hogy a Liberális Demokrata Pártszövetség mellé behozzam a törvényhozás demokratikus pártjait, a Humanista Pártot és az RMDSZ-t - jelentette be 20 perces beszédében Románia frissen megválasztott köztársasági elnöke. Traian Basescu megköszönte Ion Iliescu leköszönő elnök és a vetélytárs, Adrian Nastase üdvözletét. Az utóbbi egyébként, amikor elismerte vereségét, kifejtette, hogy továbbra is az ő pártalakulatának van meg a kormányzáshoz szükséges többsége, ezért a hozzájuk tartozó kis párttal, a humanistákkal, valamint az RMDSZ-szel és a többi kisebbségi képviselővel együtt kormánykoalícióként társbérletben fogja vezetni az országot az új köztársasági elnökkel.

Basescu határozott üzenetét és a kormánypárti szövetségből kihátrálni látszó Humanista Párt önállóságra utaló nyilatkozatát figyelembe véve azonban úgy néz ki, hogy nem is lesz olyan nehéz a bonyolultnak tűnő politikai, matematikai és alkotmányjogi helyzetet megoldani, hiszen az RMDSZ sem zárkózik el egy olyan koalíció lehetőségétől, amelyben semmilyen szerepet nem kap a szélsőséges Nagy-Románia Párt. Az RMDSZ gratulált az új államfőnek, és úgy tűnik, a legfrissebb nyilatkozatokból, hogy kész egyeztetni programját a liberális demokratákkal.

"Kategorikus igennel" válaszolt Băsescu a BBC román nyelvű adásának kérdésére, miszerint részben újratárgyaltatna már lezárt EU-csatlakozási témákat. Előnytelen megállapodásnak nevezte az új elnök például, hogy az országnak évi 2 millió tonnával csökkentenie kell acéltermelését a a piaci versenyről szóló fejezet értelmében Szintén újratárgyalandó az energiaügyi fejezet, mert az gáz- és villanyárak EU-szintre igazítása 2007-ig "minden állampolgárt tönkretenne". Băsescu szerint 10-15 éves átmeneti időszakot kéne igényelni az Európai Bizottságtól. /2/ Mindez, közvetve, erkölcsileg és szakmailag leértékeli a magyar kormányt, általában a magyar politikát és a politikusainkat.

Az exit-poll eredmények után már gyanús lett volna, ha másfajta eredmény születik, és Năstase kerül ki győztesnek - vélekedett Salamon Márton László, a Krónika lapszerkesztője. Mint elmondta, nagy huszárvágás volt a PUR átállása, amit Băsescu ugyan már korábban megjósolt, de a PSD és az RMDSZ figyelmen kívül hagyott. "- Nagyon nagy hibának tartom, hogy a szövetség kiállt Năstase mellett, de ez érdekes folyamatot fog elindítani. Az RMDSZ-en belüli hatalmi viszonyok változása várható: van egy olyan érdekcsoport, amely a PSD mellett annyira elkötelezte magát, hogy nem szalonképes egy másik koalícióban. Ők muszáj háttérbe vonuljanak" - értékelt az újságíró. A feljövőben levő politikusok közül Eckstein-Kovács Pétert említette, aki már a kolozsvári helyhatósági választások alkalmával is következetesen figyelmeztetett a PSD melletti elkötelezettség veszélyeire, de abból a helyzetből az RMDSZ nem tanult.

A szövetség akkor is a PSD jelöltje mellet tartott ki a második fordulóban, és a győzelem végül az ellenjelölt demokrata Emil Boc-é lett. Az RMDSZ akkor megúszta némi pironkodással - véli Salamon, most azonban nagyobb politikai árat kell fizetnie: a tárgyalási pozíciói rosszabbak, mintha nem a vesztes mellett állt volna ki. Komoly esély van arra, hogy kialakuljon a parlamenti többség a D.A. Szövetség, a PUR és az RMDSZ soraiból, és ez, úgy tűnik, szolid lehet - állítja a Krónika újságírója. Ugyanakkor átigazolások is várhatók: öt, szakszervezeti sorokból származó PRM-es honatya, akik vélhetően csak az alkalmat várták, hogy a nyerésre álló táborhoz csatlakozzanak, átlép a PNL-PD-hez. Salamon értékelése szerint az RMDSZ ebben a helyzetben is nélkülözhetetlen, csatát vesztett ugyan, de háborút nem. Az előrehozott választások perspektívája egyre kevésbé tűnik közelinek, és ez a szövetségnek kedvez, melynek nem kell újra "megizzadni" a parlamenti küszöbért. /3/

A bírónő a Fidesz elnökét hallgatja egy fórumon. Nem kampányolt, csak ott volt. Ezért a politikai nyomásra készült médiahisztéria után a szakmai kamara megintette őt. Ez már maga a terror. Másfelől azt a politikaimarketing-kommunikációs üzenetet vitte be a tájékoztatásba és a közpolitikába, hogy aki Orbánnal jelenik meg, az nem lehet szakmailag legitim. Innnentől lehet a médiáról, a közviszonyról, a nyilvánosságról, az állami intézmények függetlenségének, autonómiájának megőrzéséről beszélni. Mert a bírónő megintése a szakmai kamara becsületének elvesztéséről szól.

Kecskeméti bírák szerint egyik kollégájuk, dr. Boda Ilona, a megyei bíróság bírája politikai tevékenységet folytatott, mert a népszavazási kampány finisében kiült a tribünre Orbán Viktor mögé, amikor a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke kampánybeszédét mondta december 2-án, Kecskeméten, az Árpád-városi sportcsarnokban. A bírálók szerint a bírók jogállásáról szóló törvény kimondja, hogy egy bíró nem lehet politikai párt tagja és politikai tevékenységet nem folytathat. Dr. Boda Ilona bírónő azzal, hogy több ezer ember előtt felült Orbán Viktor mögé a színpadra, politikai tevékenységet folytatott, amelyet ki kellene vizsgálni. Nem egyértelmű, hogy cselekedete törvénysértésnek minősül-e, ám azzal, hogy a pártelnököt nyíltan támogatók között foglalt helyet, azt sugallta, hogy politikailag nem pártatlan, s ezzel rossz fényt vetett a bíróságra. A bírók jogállásáról szóló törvényben egyébként az is szerepel, hogy egy bíró az életmódjával, magatartásával nem sértheti vagy veszélyeztetheti hivatali tekintélyét.

Dr. Boda Ilona 1998-ban a Kisgazdapárt országos listájáról került a parlamentbe, 2001-től a kormányváltásig pedig a Környezetvédelmi Minisztérium politikai államtitkáraként dolgozott. Jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Bíróság egyik bírája, ahol - egyéb feladatai mellett - az üvegzsebtörvény végrehajtásának jogi felügyeletét is ellátja. Dr. Boda Ilona megkeresésünkre azt felelte: nem kíván nyilatkozni a kampánygyűlésen vállalt szerepével kapcsolatban. Dr. Bodóczky László, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elnöke tudósítónk kérdésére válaszolva azt felelte: tőlünk értesült először arról, hogy kollégája szerepet vállalt a kampányban. Hozzátette: véleménye szerint a fentiek kimerítik a politikai szerepvállalás tényét, de mielőtt bárki felett is pálcát törne, először az ügy összes körülményéről tájékozódnia kell. /4/

A népszavazás hatása megmutatkozik a rendszeresen vizsgált politikai preferenciákban. Nőtt a két párt támogatottsága közötti különbség, akár a teljes választókorú lakosságot, akár a magukat biztos szavazóknak nevezőket vizsgáljuk. Népszavazás a kettős állampolgárságról A Századvég szerint sokkal többen állítják, hogy elmentek szavazni december 5-én, mint ahányan valóban részt vettek a népszavazáson. A válaszokból kiolvasható részvételi arány 64% volt a tényleges 38%-kal szemben. Természetesen nem egyedi jelenségről van szó, emlékeztetőül: a tavaly áprilisban, a 45%-os részvételt hozott EU-népszavazást követő héten egy hasonló vizsgálatban a megkérdezettek több, mint kétharmada állította, hogy elment szavazni. Néhány nappal a vasárnapi szavazás után az összes megkérdezett 37%-a állította, hogy a kórházprivatizáció esetében igennel szavazott, a határon túli magyarok kettős állampolgársága esetén pedig 31% ugyanez az arány. (a tényleges arányok megközelítőleg: 24 és 19%)

A Gyurcsány-kormány tevékenységét az egy hónappal korábban végzett méréshez hasonlóan továbbra is 55% százalék ítéli meg negatívan, ugyanakkor 5 százalékponttal kevesebben (34%) pozitívan, amely a választók egy részének elbizonytalanodását mutatja a kormánnyal szemben. Az ellenzék teljesítményének megítélése a kormányéhoz hasonlóan alakul, ami szintén jól mutatja a közvélemény polarizáltságát az alapvető politikai kérdésekben. Az egy hónappal korábban végzett felméréshez hasonlóan kevéssé nevezhető derülátónak a lakosság az ország helyzetének megítélésében, jelenleg a megkérdezetteknek mindössze 5%-a adott 4-es vagy 5-ös osztályzatot arra az általános hangulatot mérő kérdésre vonatkozóan, hogy mennyire mennek ma jól a dolgok az országban (egy hónapja ez az arány 4% volt). Ennek megfelelően alacsony az átlagos osztályzat is (2,40, vagy egy 0-tól 100-ig terjedő skálára átvetítve 35 pont). A magyarországi demokrácia állapotának megítélése szignifikánsan romlott az elmúlt hónap során: a megkérdezettek 60%-a inkább elégedetlen a demokrácia helyzetével (november: 53%), és csupán 37% az inkább elégedettek aránya (-5%). /5/

A népszavazás jogi következményét meglehetősen jól ismeri a közvélemény: a megkérdezettek csaknem 90 százaléka tudta, hogy a referendum mind a két kérdésben eredménytelen volt. Az eredménytelenség ténye némileg be is árnyékolja a szavazás részleteit, az emberek többsége ugyanis a ténylegesnél kisebb választási részvételre emlékszik (átlagosan 34 százalékosra), és a kórház-privatizáció ügyében a valóságosnál kisebbnek (átlagosan 59 százalékosnak) maradt meg az igenek többsége is az emberek emlékezetében. A kettős állampolgárságról szóló kérdés végeredményét viszont meglehetősen pontosan számon tartja a közvélemény (a becslések átlaga 51 százalék), talán azért, mert ez az eredmény különösen élesen mutatta meg az ország politikai megosztottságát.

A népszavazás politikai következményét elsősorban az érzelmek felkorbácsolásában látja a közvélemény. Miközben általában véve az emberek szeretik a népszavazásokat, a kettős állampolgárságra igennel szavazók fele és a teljes lakosság kétharmada ért egyet azzal, hogy ezt a népszavazást meg sem kellett volna rendezni, mert ezzel csak mesterségesen szembeállították egymással a határon túli és a határon inneni magyarokat. Bár a kiélezett kampány nélkül feltehetően még kevesebben mentek volna el szavazni, csak a lakosság bő egyharmada tartotta hasznosnak, hogy a vitában egyértelműen megfogalmazódtak az álláspontok, a többség - a népszavazás előtt néhány nappal készített Medián-felmérésben még 56, a népszavazás után pedig már 60 százalék - ártalmasnak ítélte a kampány felfokozottságát. Az így gondolkodók relatív többsége mind a két oldalt hibásnak tartja ebben, ám a feszültségek okozójaként a voksolás előtt többen említették az ellenzéket, a voksolás után pedig a kormányoldalt.

Igaz, hasonló válaszokat kaptak a Medián kérdezőbiztosai akkor is, amikor azt kérdezték az emberektől, hogy melyik pártnak hozott sikert a népszavazás: a lakosság fele szerint egyiknek sem, ám a pártot említők közül valamivel többen mondták az MSZP-t, mint a Fideszt. Persze a két nagy párt szavazói elsősorban a kedvenc pártjukban látják a népszavazás "győztesét", ám a fideszes táborban csaknem kétszer annyian említették az MSZP-t, mint ahányan a szocialista táborban a Fideszt. A közvélemény nem számít az éles szembenállás oldódására. Miközben csak minden harmadik megkérdezett véli úgy, hogy a kormánynak továbbra is foglalkoznia kell a kettős állampolgárság kérdésével, vitatéma azért lesz bőven, és az emberek relatív többsége úgy gondolja, hogy a mostani feszültségek nem csillapodnak le, hanem megmaradnak a 2006-os parlamenti választásokig. /6/
1. Megosztott közvélemény: tartós lesz-e a népszavazás keltette feszültség? 2004.12.14., origo, nyomán
2. Bukarest nyerte meg Basescunak a választást - Újratárgyalják az uniós csatlakozást? 2004.12.14., hirtv.net, ma.hu nyomán
3. Megváltoznak az RMDSZ-en belül a hatalmi viszonyok? 2004.12.14., transindex.ro nyomán
4. Orbán mellett kampányolt egy kecskeméti bírónő? NSZ, 2004.12.14. nyomán
5. Századvég gyorsjelentés. 2004.12.13., hirtv.hu nyomán
6. Népszavazás után tartós feszültség. NSZ-Medián, 2004.12.14. nyomán

4. Médiagazdaság és -kereskedelem

4.1 Indulhat az új televíziós hálózat - 2004-12-15

Új televíziós hálózat indulhat hamarosan a magyar médiapiacon. A Világgazdaság értesülései szerint a hálózatot szervező Régió Média Kft. a napokban aláírta a Matáv Rt.-vel az optikai kábel lefektetéséről szóló szerződést. Az ESMA Spanyol-Magyar Reklám Kft. tulajdonában lévő társaság erről elektronikus levélben tájékoztatta azokat a városi televíziókat, amelyekkel már megállapodtak az együttműködésről. A Régió Média információnk szerint 47 városi tel evízióval tervez együttműködést, közülük eddig több mint 20 adóval született egyezség. A társaság tájékoztatása szerint az optikai kábelrendszer végpontjainak megállapítása a későbbiekben dől majd el. Az mindenesetre már biztos, hogy a nyugati régióban Szombathelyen, míg az ország középső részén Székesfehérváron alakítanak ki központot. vg.hu nyomán

4.2 BBC-megbízás - a GfK interneten méri fel a tévéműsorok hatását - 2004.12.15. 10:07

A BBC közönség- és fogyasztóikutatás-részlege megbízta a GfK Piackutató Intézetet, hogy a Nagy-Britanniában eddig értékelt valamennyi földi tévé-adás és néhány kiválasztott műholdas tévé- valamint rádióműsor hatását az internet segítségével mérje fel 2005 áprilisától. A három évre szóló megbízás fő célja az, hogy a tévénézők és rádióhallgatók preferenciáit az eddigieknél gyorsabban és rugalmasabban tárják fel. Az európai médiakutatásban piacvezető GfK új mérési módszere szakít az eddigi hagyományokkal. A jelenlegi írásos és postai úton történő tájékozódást online megkérdezés váltja fel. Az új rendszerben a nézők otthonukból vagy munkahelyükről jelentkezhetne be; az előző esti műsorokról a véleményüket általában is közölhetik, de speciális kritériumok alapján is megfogalmazhatják észrevételeiket.

A sugárzás után 36 órával alapvető információk állnak majd rendelkezésre minden műsorról. Ez jelentős javulás a 16 napos ritmushoz képest, ahogyan a jelentések most készülnek. Az új rendszer rugalmasabb is, előre nem látható körülményekre, fontos események miatti műsorváltozásra gyorsan képes reagálni. A panel méretét 3 ezer felnőtt médiahasználóról 15 ezerre növelik. Ehhez járul egy úgynevezett gyermek-panel, amelybe 1.500 gyermek és fiatal tartozik, a 4 és 15 év közötti korosztályból. euro.hu nyomán

4.3 BÉT 2004-es "Leg" díjak: a Portfolio.hu ismét az év legjobb szerkesztősége

A Budapesti Értéktőzsde tegnap este tartotta a Magyar Tudományos Akadémia épületében hagyományos év végi záró fogadását, melyen idén is sor került a legjobb tőkepiaci szereplőknek járó díjak kiosztására. Az eseményt a kormány részéről megtisztelte jelenlétével Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Draskovics Tibor pénzügyminiszter és Kóka János gazdasági miniszter. A BÉT év végi fogadásainak hangulata jellemzően jól leképezi a mögöttünk hagyott évet. Az évezred kezdetének mélypontja után az elmúlt években egyre jobb hangulatú és egyre nagyobb létszámú vendégsereg érkezett az eseményre, s e kedvező trend az idei évben is folytatódott - nem is alaptalanul. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT elnökének köszöntője, évértékelése és kitekintője után (melyben szót ejtett a BÉT Rt. közeljövőben várható tőzsdei megjelenéséről is) Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kapott szót, aki beszédében a magánkezdeményezések, a kockázatvállalási hajlandóság fontosságát emelte ki. A miniszterelnök szót ejtett arról, hogy a tőzsde világának milliője és a mindennapi politikai tematika között milyen nagy a szakadék, hiszen jelenleg szerinte a közbeszéd hangulatát dominálja a magántulajdon ellenesség és a versenytől megóvó, gondoskodó és újraelosztó állam idealizálása. Gyurcsány Ferenc kiemelte hogy ő ez ellen a múltba tekintő gondolkodás és retorika ellen küzd és egy modern, önmagáért felelősséget vállalni és önmaga jövőjéért tenni akaró Magyarországért dolgozik… Eljött az év vége, s újra azzal a kellemes kötelességgel zárhatjuk beszámolónkat a BÉT év végi díjátadó rendezvényéről, hogy köszönetet mondjunk a hazai tőkepiac szereplőinek és a szavazatukat ránk adó olvasó közönségnek azért, hogy 2004-ben ismét a Portfolio.hu csapatát értékelték az év legjobb szerkesztőségének. Olvasóink bizalmát, irántunk tanúsított hűségét köszönjük, melyet gyors és szakmailag hiteles hírek, elemzések nyújtásával, valamint bővülő és reményeink szerint javuló szolgáltatásainkkal igyekszünk megőrizni a jövőben is. portfolio.hu

6. Médiapolitika

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) internetes oldalán nyilvánosságra hozták a kifogásolt tételek listáját, amelyen 48, a megengedettnél nagyobb káros anyag tartalmú fűszerpaprika-készítmény található. Lezárnak tekinthető a kereskedelmi forgalomban talált aflatoxin tartalmú fűszerpaprika vizsgálatsorozata - közölte az országos tiszti főorvos csütörtökön. Bujdosó László úgy fogalmazott: "ami a kereskedelmi forgalomban kint volt és vizsgálatot igényelt, annak a vizsgálatát elvégeztük, (...) ez több száz paprika tétel volt". Az ügy lezárásaként az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) internetes oldalán nyilvánosságra hozták a kifogásolt tételek listáját, amelyen 48, a megengedettnél nagyobb káros anyag tartalmú fűszerpaprika-készítmény található. A honlapon közzétették a bevizsgált és emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánított mintegy 400 fűszerpaprika terméket is - tette hozzá. és gondoskodnak annak elégetéséről. Bizonytalannak azok a tételek tekinthetők, amelyeket október 27-e előtt vásároltak, és nincs meg az eredeti csomagolása így nem visszaazonosítható.

Valószínűleg sosem derül ki, hogy a fertőzöttnek minősített paprika hány százaléka a teljes fűszerpaprika készletnek, így azt sem lehet meghatározni, hogy mekkora kárról lehet szó - vélekedett Bujdosó László. Ennek oka az, hogy az egyes kifogásolt tételek teljes, forgalomba került mennyisége nem ismert, ezt a gyártók nem tudták megmondani - mondta. Közölte: az ügyben a gyártókkal szemben rendőrségi vizsgálat zajlik, amíg az le nem zárul, az ÁNTSZ nem kezdeményezhet semmilyen szabálysértési eljárást, de a veszélyes paprikatételek vonatkozásában kötelességük a minőségvédelmi bírság kiszabása. Ez akár több millió forint is lehet, ugyanis a kifogásolt tételek árát kell kifizetnie a cégeknek. (ÁNTSZ nyomán)

6.1 Uj Péter: Hová tűnt Batiz András?

Uj Péter: különösen figyelemreméltó az a nyilatkozat, amelyet László Boglár kormányszóvivő adott az InfoRádiónak a Répássy-féle attakra válaszul: "Répássy úr éppenséggel összekeveri a tavalyi közbeszerzési eljárások eredményét és a MeH-ben számlás kifizetésekkel foglalkoztatott tanácsadókra fordított összeget." Na most itten hívjuk föl a kormányszóvivő (hova tűnt Batiz András? hova tűnt Batiz András?) figyelmét, hogy nemrég még egy bizonyos Burány nevű, borostás miniszter indított harcot a színlelt munkaszerződések, a kényszervállalkozások ellen, megfenyegetve a még működő magyar gazdaság jó hatvan százalékát, hogy vége a számlázásoknak, tessenek befizetni a közterheket a rendes munkabérek után, amitől lehet, hogy tönkremennek, de legalább rendben lesz a munkavállalói érdekvédelem, és talán a Népszava-előfizetők tábora is gyarapodik. Ha egy munkaügyi ellenőr meghallaná a "számlás kifizetésekkel foglalkoztatott" fordulatot, már minősíttetné is át a vállalkozói szerződéseket munkaszerződésekké, befizettetné visszamenőleg a közterheket, és még egy rendesebb büntetést is kiszabna. Persze a munkaügyi ellenőrök nem hallgatnak rádiót. És nyilván ők is számlára dolgoznak, egyébként. (NSZ, 2004.12.15. nyomán)

6.2 Panaszáradat a népszavazási hírműsorok miatt

Másra volt érzékeny az év utolsó negyedében a tévénézők és rádióhallgatók többsége, mint a korábbi időszakokban. Október óta a kereskedelmi tévék szórakoztató műsorai helyett a politikai eseményekről beszámoló hírműsorok ellen érkezett a legtöbb panasz az ORTT illetékes bizottságához. Leggyakrabban a hírműsorokkal kapcsolatban érkeztek panaszok az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságához a negyedik negyedévben - mondta Bodonovich Jenő, a testület soros elnöke. Azokra a "közvéleményt borzoló" műsorokra, például a talk-show-kra, amelyekkel kapcsolatban általában a legtöbb beadvány születik, ebben az időszakban kevesebb panasz érkezett - közölte Bodonovich.

A két kereskedelmi tévécsatorna, az RTL Klub és a TV2 ellen összesen 9 panaszbeadvány érkezett, míg a legtöbb hírműsort és egyéb közszolgálati jellegű programot sugárzó rádiók (Magyar Rádió, Sláger Rádió), és televíziók (MTV, Hír Televízió) ellen október 1. és december 7. között összesen 50 panaszt fogalmaztak meg. A legtöbb kifogást az MTV és az MR műsorai váltották ki (26-ot, illetve 16-ot). Bodonovich Jenő természetesnek mondta, hogy ebben a politikailag kiélezett időszakban a hírprogramok kerültek a nézők fókuszába. A legtöbb magánszemély és civil szervezet a közszolgálati hírműsorok pártatlanságát hiányolta, vélt vagy valós okból sérelmezte azok egyoldalúságát, több esetben a december 5-i népszavazás kapcsán. A harmadik negyedévhez képest több, összesen 78 panasz érkezett a testülethez a vizsgált időszakban. A beadványokból 37 nézői panasz volt, a pártok és frakciók 14, a civil szervezetek 11 panaszt nyújtottak be. Egyéb szervezetek 13 esetben fordultak a panaszbizottsághoz.

Bodonovich Jenő elmondta, hogy az ORTT a korábbi bírálatok nyomán, az egységes jogértelmezési gyakorlat erősítése érdekében létrehozott egy új testületet, a tanácselnökök ülését. A háromhavonta ülésező fórumon a panaszbizottság eljáró tanácsainak elnökei megtárgyalják az előző időszak ügyeit és a jövőre nézve is írásba foglalják irányelveiket. A panaszbizottság soros elnöke szerint ez az eddigieknél megalapozottabb döntéseket fog eredményezni és vélhetően a nézői bizalom is erősödik majd a médiaellenőrző hatóság irányába. Bodonovich Jenő arra is kitért, hogy a politikai jellegű panaszok mellett a közönség nagyon érzékenyen reagált azokra az esetekre, amikor kiskorúakat ér valamilyen érdeksérelem. (MTI nyomán)

6.3 Blikk-kommentár: A demokrácia ára

Csorbult-e attól szemernyit is az amerikai demokrácia tekintélye, hogy négy éve emlékezetes módon hetekig nem tudtak eredményt hirdetni az elnökválasztás után? Aligha. Világszerte meghökkenést, értetlenséget, netán gúnyolódást váltott ki, hogy a floridai viták miatt jó ideig nem lehetett tudni, George W. Bush vagy Al Gore költözik a Fehér Házba, de a politikusok körében cseppnyi kétség sem volt, hogy a játékszabályokat be kell tartani. Hasonló szerintem a helyzet most nálunk is. Mindenkinek meglehet a véleménye a Magyarok Világszövetsége elnökéről, tarthatja Patrubány Miklóst izgága pojácának és felelőtlen botrányhősnek, aki már akkor harsogva csalássorozatot kezdett emlegetni, amikor a népszavazás eredményét még ki sem hirdették - avagy igaz nemzetegyesítőnek és Trianon elszánt ellenfelének. Ám a referendumot illetően neki, s az MVSZ-nek kétségbevonhatatlan joga van reklamálni, felszólamolni. Az óvásokat és panaszokat pedig igenis komolyan kell venni - ha úgy vesszük, ez az ár, amit a jogállamiságért fizetni kell. Persze nem mindegy, mekkora ez az ár. Floridában, amikor a vita oda látszott torkollni, hogy minden egyes szavazócédulát darabonként és szinte nagyítóval nézzenek meg, vajon a voksoló által ejtett lyuk szabályos-e vagy sem, akkor a washingtoni legfelsőbb bíróság állíttatta le az újabb és újabb fellebbezési meneteket. Végső soron ugyanis a demokrácia lényege épp az, hogy az alulmaradt fél ismerje el vereségét. Azzal a hozzáállással nem lehet normális országot elképzelni, hogy ha én nyertem, akkor győzött az igazság, de ha az ellenfelem, akkor csakis csalás történhetett. (blikk.hu nyomán)


Régebbi hírek:
50. hét
49. hét
36. hét