Heti IFTI információ- és tájékoztatástudomány és -politika: 52. hét

A/ Információtudomány és -politika

1. Információtudomány-elmélet és kutatás

1.1 A tudatmező hatásai - Dienes István, 2004. 12. 24.

A tiszta tudat és az egyesített mező azonosságának elsődleges képviselője és előterjesztője Maharishi Mahesh Yogi, aki nézőpontját kiváló tudósokkal együttműködve, valamint a TM és a TM-szidhi technikák világméretű oktatásából szerzett tapasztalataira, illetve a védikus tudás feljegyzéseire alapozta. A következőkben azokat az érveket és tényeket fogjuk bemutatni, melyek a fenti felvetést alátámasztani látszanak, illetve választ adunk az ebből eredő tudományos és filozófiai kérdésekre is.

Megközelítésünk ezekben a kérdésekben teljes mértékkel empirikus, és a tiszta tudat tapasztalata által kiváltott fiziológiai, pszichológiai és szociológiai változások kutatási eredményeire támaszkodik, valamint azon egyének személyes tapasztalataira, akik személyes oktatás keretében elsajátították a TM és a TM-szidhi technikákat. Ezek a módszerek roppant specifikus eljárások, melyek megbízható, ellenőrizhető és megismételhető eredményeket produkálnak. Mivel egy tudományos tény minden esetben olyan megfigyelést takar, mely megismételhető és függetlenül igazolható, ezért az itt használatos tudati eljárások a legszigorúbb értelemben véve is tudományosaknak tekinthetők és vehetők.

A tudat mezőelméletét igazoló egyik legfontosabb kísérleti eredmény napjainkban - a fentebbi módszereket gyakorló egyének nagyszámban összegyűjtött személyes tapasztalatai mellett - az úgynevezett szupersugárzás vagy Maharishi-hatás, melyet a TM-szidhi technika csoportos gyakorlása idéz elő. Ez a jelenség egyértelmű igazolást szolgál a tudat mezőjellegére, melyet megannyi próbálkozás ellenére nem sikerült mesterségesen előidézni. Ezek a vizsgálatok olyan standard szociológiai méréseket takarnak, melyek segítéségével a TM-szidhi technika csoportos gyakorlásának környező populációra kifejtett koherens hatása mérhető.

Maharishi már 1960-ban előre jelezte, hogy ha a népesség 1%-a rendszeresen gyakorolja a TM technikát, akkor mérhető pozitív hatások figyelhetők meg az egész társadalom szintjén. Az előrejelzés igazolására megtervezett első tanulmány (Borland és Landrith, 1977), a bűnözés mértéket vizsgálta 22 amerikai városban (népesség>25 ezer fő) 1973-ban. A 22 vizsgált városból annál a 11-nél figyeltek meg csökkenést a bűnözésben, ahol a TM-et gyakorlók száma meghaladta vagy elérte az előre jelzett 1%-ot, míg a kontroll városokban tovább növekedett a bűnesetek száma. Egy még átfogóbb vizsgálatban (Dillbeck, 1981) 11 éves (1967-1977) időtartamban 48 amerikai nagyváros bűnügyi statisztikáját vizsgálták. A megfigyelt városok közül abban a 24-ben volt megfigyelhető lényeges csökkenés a bűnesetekben. ahol a TM gyakorlók száma elérte az 1%-ot.

Ezt követően az Amerikai Egyesült Államok területén még 160 városban és 80 metropoliszban vizsgálták a bűnesetek arányát, mely vizsgálatok során a legfejlettebb vizsgálati módszereket és analitikai eljárásokat használták (Dillbeck, 1981), s mindegyik egyértelműen alátámasztotta Maharishi föntebb megemlített előrejelzését.

A TM-szidhi program - a TM haladó módszerének - 1976-os bevezetésével Maharishi a kollektív tudatra kifejtett rendsugárzás még erőteljesebb eljárását tette elérhetővé, és azzal a jóslattal ált elő, hogy a TM-szidhi csoportos gyakorlása esetén, még kevesebb gyakorló - az előbb említett 1%-nyi létszámból vont négyzetgyökkel egyenértékű gyakorló - is elegendő lesz a társadalomban kimutatható pozitív változások előidézéséhez. A hatás előidézéséhez szükséges kis létszámú TM-szidhi gyakorló kiváló lehetőséget biztosított a közvetlen kísérleti vizsgálatok lebonyolítására. A legtöbb ilyen típusú vizsgálatot helyi, nemzeti és nemzetközi szinten is lebonyolították, melyek mindegyikénél idősoros behatás-analízist használtak az időfüggő ciklikus trendektől független, kísérlet kiváltotta hatások vizsgálatára (Alaexander, Abou Nader; Dillbeck, Larimore és Wallace; Orme-Johnson, Alexander, Cavanaugh). A kapott eredmények a standard szociológiai jelzők széles skáláján - pl. a bűnesetek, a balesetek, az öngyilkosságok és a fertőző megbetegedések számának erőteljes csökkenésével és a gazdasági termelékenység növekedésével - igazolták az erőteljes pozitív hatások megjelenését. Egyes méréseknél az előbb felsorolt tényezőket „életminőségi” index keretében egyesítették, melynek értéke a csoport nagyságának négyzetével változott (Orme-Johnson, Alexander és Gelderloos).

Az egyik legfontosabb kísérlet, mely a TM-szidhit csoportokban gyakorlók szociológiai jellemzőkre kifejtett pozitív hatásait demonstrálta, az 1983 augusztusa és szeptembere között megrendezett találkozó volt Izraelben. Az előzőz kísérletek eredményeire támaszkodva a kísérlet hipotézisét, valamint a benne felhasználásra kerülő mérendő változókat még a kísérlet előtt egy független tudóscsoport állította össze Amerikában és Izraelben.

A mellékelt ábrán láthatják a csoport nagysága és az életminőséget jelző kompozit index egymáshoz viszonyított változását, ahol a kompozit indexet a bűnesetek, a balesetek, a tűzesetek, a tőzsdei ingadozások, a nemzeti hangulat és a libanoni háború intenzitásának értékeiből képzet számtani középből képezték, mely adatokat a megjelenő hírek mennyiségi tartalom analízise szolgálta.

A képen szaggatott vonal a TM-szidhi gyakorlók számát, míg a folytonos az életminőség kompozit index alakulást mutatja

Az adatokon végrehajtott idősoros analízis segítségével megállapították a csoport hatásának statisztikai valószínűségét, mely egyértelműen kimutatta, hogy a mért változások nem kötődtek az időszaki (pl. hétvégék és az ünnepnapok), a hőmérséklet és más jellemzők hatásihoz. A hipotézist, miszerint az előidézett jelenség a természet alapvető és holisztikus szintjén fejti ki hatását, tovább erősítette az a tény, hogy a különböző mért értékek számtani közepe akkor szolgáltatott legpontosabb eredményt, illetve a különböző szociológiai paraméterek abban az esetben mutattak egymáshoz képest független változást, amikor a csoport mérte kicsi volt, ellenben minden érték egyöntetű pozitív változáson esett át, amikor a csoport nagysága megnövekedett.

Az ezt követő kísérletek során a csoportok libanoni háborúra kifejtett hatását vizsgálták, amikor is hathónapos időszakra - 1983. november 13.-tól 1984. május 18.-ig - nagy létszámú csoportok gyűltek össze az adott térségben a TM-szidhi gyakorlására. Ezekben az időszakokban a békés megoldás előtérbe kerülése nagymértékben megnövekedett, amit az előző hat hónap eseményeire alapozva állapítottak meg (p<.00005). A háború intenzitás mérésénél a kutatók az E. E. Azar által kifejlesztett konfliktus-osztályozási skálát használták. Az intenzitás meghatározásánál a konfliktusban résztvevő felek egy-egy résztvevőjét kérték fel, így az osztályozási megbízhatóság igen magas volt. A három kísérleti időszakot megelőző adatokhoz képest a kísérletek ideje alatt a háborús elesettek száma több mint 50%-al csökkent. A háborús folyamatok változása és az események közelében elhelyezett csoportok hatása közötti összefüggés egyértelműen a csoport közelségének szociológiai rendezettség létrehozásban betöltött fontosságára utal.

Noha a szupersugárzás adatait inkább a tudat, mintsem egy mező „távolbahatásának” tényeként értékelhetnénk, ennek ellenére a fizika a „távolbahatás” jelenségét minden esetben egy közvetítő mező jelenlétére vezeti vissza. Azt mondhatjuk tehát, hogy a rendelkezésre álló adatok kiválóan alátámasztják a tudat mezőjellegének hipotézisét. A hatás nagyságának és a csoport méretének négyzetes függése szintén olyan mezőre jellemző minőség, ahol a kisugárzók koherens együttműködésben ténykednek. Tudományos értelemben egy ilyen intenzitású konstruktív interferencia megjelenéséhez szükséges koherens amplitúdó-szuperpozíció bozon mező jelenlétére és viselkedésre utal (pl. elektromágneses, gravitációs vagy egy szuperszimmetrikus egyesített kvantummezőre).

Az egyedüli probléma csak az, hogy a Maharishi-hatás egyes jellemzőit lehetetlen a hétköznapi fizikai mezők sajátosságaira alapozva értelmezni. A lehetséges közvetítő mezők ugyanis ebben az esetben a gravitáció és az elektromágneses mező. A gravitáció közvetítette hatás nagyságát tekintve túl gyenge ahhoz, hogy figyelembe vehessük. Az elektromágneses mező seteében nagyon sok vizsgálat utal arra, hogy az agy érzékeny lehet a környezeti váltakozó elektromos mezőkre (Adey, 1981). Egyes mérések szerint az agy igen érzékeny az EEG modulált 0.5-10 gigahertzes spektrumba eső mikrohullámú sugárzásokra, kiváló lehetősége nyújtva ezzel az EEG szintű kommunikációra és összekapcsolódásra. Tourenne (1985) rámutatott, hogy agykéreg azon sejtjei, melyek támogatják elektromágneses szolitonok haladását, kiváló mikrohullámú sugárzókként működnek, mely sugárzás feltehetően az EEG tartományban modulált.

Noha ezek után tisztán kijelenthetnénk, hogy a szupersugárzás jelensége valószínűleg elektromágneses mező révén ölt testet, kijelentésünket azonban mégis el kell vessük, ugyanis a mérések értelmében a hatás abban az esetben is megmaradt, amikor a csoportot fém kalickába zárva elektromágnesesség szempontjából leárnyékolták (Orme-Johnson, Cavanaugh). Ha pedig a hagyományos magyarázatok csődöt mondanak, akkor mindenképp új fizikát használó, új típusú mechanizmusra van szükségünk az adatok értelmezésére. Az egyik ilyen alternatív elméleti megközelítés, mellyel a távolba-hatást értelmezhetjük, az egyesítés mérettartománynak (Planck-hosszúság) téridő geometriája, ami, mint korábban láttuk a tiszta tudat feltételezett állapota is egyben. Habár a kvantumgravitáció pontos dinamikájának kiszámolásához szükséges matematikai aparátus még nem áll rendelkezésünkre, azt már biztosan tudjuk, hogy a Planck-skála fölötti mérettartomány helyi téridő szerkezete helytelen megközelítést nyújt az egyesítés mérettartományában. Ahogy arra a Hawking is rámutatott, a kvantumgravitáció kiváltotta topológiai vagy térszerkezeti hatások nemlokális, azaz nem helyhez kötött jelenségek (kvantum-féregjáratok stb.) kialakuláshoz vezetnek. Mivel ezeket az eredményeket még a nem tökéletes matematika segítségével számolták ki, így azzal a feltételezéssel élhetünk, hogy a pontos matematikai leírás felfedezése egyértelműen az itt uralkodó nemlokális effektusokra mutat majd rá. Jelenlegi ismereteink értelmében tehát a téridő szerkezete az egyesítés mérettartományában olyan fázisátalakuláson (a négy dimenzióról a tíz dimenzióra történő átalakuláson) esik át, mely nagyléptékű kapcsolatok kialakulásához vezethet. Mivel Maharishi előterjesztése szerint a tiszta tudat állapota valójában a természet egyesített mérettartományába esik, így a tudatosság jelensége esetén is elvárhatjuk a nagytávolságú, nem helyhez kötött jelenségek megjelenést. Vagyis a szupersugárzás adatait értelmezhetjük annak jeleként is, hogy az egyéni tudatosságon keresztül az egyesítés szintje közvetlenül elérhető, ami a tiszta tudat és az egyesített mező feltételezett azonosságát igazolja… (Folytatjuk, Dienes István mérnök-kutató, TM-tanár, tminfo.hu nyomán)

2. A tudat fizikája - egy új fizika előjelei. Dienes István

Ebben a cikkben a tudat lehetséges fizikai értelmezéséről fogunk néhány szót ejteni, illetve egy olyan új elmélet megfogalmazásának lehetőségéről, melyet ez a megközelítés elénk fest. Jómagam a tudat közvetlen és elméleti tanulmányozásában a Maharishi Mahesh Yogi által megformált védikus tudattudomány elméleti és gyakorlati megközelítését használom, hisz jelen korunkban az itt alkalmazott módszer - a Transzcendentális Meditáció és a TM-Szidhi technika - az egyik legszélesebb körben gyakorolt tudattechnika, illetve hatásának egyetemessége és egyszerűsége folytán olyan átfogó tudományos kutatási háttérrel is rendelkezik, mely kiváló alapot nyújt a tudat elméleti leírásának kialakítására.

Jelen írásunkban az új elméleti megfogalmazás körvonalazásához Maharishi tudatdefinícióját, illetve annak fizikában fellelhető párhuzamát fogjuk felhasználni, majd ezek továbbgondolásával előrevetítjük egy újabb elméleti megfogalmazás lehetőségeit. Most azonban nézzük a tudat előbb megemlített egyszerű definícióját:

Maharishi értelmezése szerint: a „tudat az a valami, ami képes önmaga megtapasztalására, vagyis képes önmagával kölcsönhatni”. Vagyis képletesen fogalmazva a tudat egyedi értéke így három alkotóelem együtteseként írható fel:

Tudat = tapasztaló + tapasztalás folyamata + tapasztalás tárgya.

Ennek a képletnek az értelmezéséből látható, hogy a tudatnak létezhet egy olyan egyszerű állapota - a tudat egyesített szintje - ahol e három komponens ugyanaz. Ebben az állapotban a tudat önmaga közvetlen megtapasztalója, ahol az összekapcsoló minőséget - a tapasztalás folyamatát - szintén maga a tudat képezi. Ezt az állapotot tiszta tudatnak, a tudat legegyszerűbb állapotának nevezzük, melynek közvetlen megtapasztalására a föntebb említett tudattechnikák szolgálnak. A tiszta tudat tapasztalata, illetve az általa előidézett idegrendszeri jellemzők - például az EEG-n megfigyelhető teljes agykoherencia - egyértelműen arra utalnak, hogy ebben az állapotban az idegrendszer működésében tisztán kvantummechanikai jellemzők a mérvadók, ami egyúttal a tudat kvantummechanikai értelmezésére is utal, melyre egyébként már nagyon sok fizikus rávilágított.

Ennek ténye még tisztábban elénk rajzolódik, ha a kvantummechanika Hilbert-térre alapuló megközelítését vesszük. Ezen értelmezés szerint minden kvantummechanikai rendszerhez - márpedig minden fizikai rendszer, így az agyunk is alapvetően kvantummechanikai rendszernek tekinthető - az n-dimenziós Hilbert-térben, mint fázistérben, hozzá rendelhető egy állapotvektor, melyből a rendszerre vonatkozó összes mérhető jellemző - azaz a valószínűségi amplitúdó - meghatározható a vektorra ható úgynevezett operátorok és azok sajátértékei segítségével. A rendszert leíró állapotvektorhoz tartozik a Hilbert-térben egy úgynevezett bázis is - ez valójában egységvektorok alkotta koordinátatengely, melynek révén a megfelelő transzformációkkal - például szorzás, összeadás, forgatás stb. - a rendszert leíró állapotvektor lineárisan kifejezhető, illetve annak egyes bázisra eső vetületei képezhetők. Ezen vetületekből pedig a fizikai mérés során előálló úgynevezett valószínűség amplitúdó adódik, vagyis amit fizikailag mérni tudunk.

Ezt szem előtt tartva tehát a Hilbert-tér formalizmusnál szintén elő áll az a hármasság, amit föntebb a tudatnál felsoroltunk:

Kvantummechanikai rendszer = Hilbert-tér (és a benne képzett bázisok) + operátorok + állapotvektorok.

Ezt tovább erősíti az a tény is, hogy a rendszer összes lehetséges állapotának lineáris szuperpozícióját megtestesítő Hilbert-tér esetén a fizikailag is értelmezhető és mérhető állapotot kiemelő megfigyelés folyamata úgynevezett nemlineáris operátor révén áll elő, mely egyúttal a Hilbert-tér önkölcsönhatását is lehetővé teszik, biztosítva ezzel a tudattérként való értelmezés lehetőségét. Vagyis az egyébként folytonos tér a nemlinearitás, azaz az önmegfigyelés révén ruházódik fel a kvantumosság jellemzőivel, ez pedig a benne megjelenő kitüntetett - a megfigyelést képviselő operátor által leképzett - altér szerveződésének vektormintázatához vezet, mely klasszikus szinten a fizikai valóság tapasztalható vagy mérhető értékeinek alapját képezi. Ennek pontos matematikáját és fizikai értelmezését ma is keresik, aminek igen érdekes megközelítése - s melyet saját kutatásaiban jómagam is alkalmazok - az August Stern által megalkotott úgynevezett mátrix logika. Ez a megközelítés magában foglalja a kvantummechanika fentebb említett leírásának teljes mátrixalgebrai apparátusát, azzal a módosítással, hogy a Hilbert-teret logikai vektortérnek tekinti, melyben mátrixlogikai függvényeket, és az azokat képviselő operátorokat vezet le. Ezzel a hagyományos logikát kiterjeszti - akárcsak a fuzzy logika - és átfogóbb leíróerővel ruházza fel, s ami még érdekesebb az egész kvantummechanikai értelmezést és annak fizikai valóságra vonatkozó jelentését tisztán logikai, azaz információ alapokra vezeti vissza. Ennek segítségével Sternnek sikerült a fizikai valóságot leképező elme és az intelligencia lehetséges Lagrange-függvény leírását megadnia, ami a valóság tisztán információ alapú leírásához és értelmezéséhez vezethet.

A fizika minden terén oly sikeres Lagrange-Hamilton leírás szintén információfizikai megközlítését nyújtja B. Roy Frieden Phisics from Fisher infomation című munkája, ami az un. Fisher-információ alkalmazásával a fizika rendszereket jellemző Lagrange-függvény keresésének teljesen új módszerét alkotta meg. Vagyis e két leírás révén a fizikai valóság tisztán információelméleti alapokon, és azt létrehozó és felfogó tudat alapján értelmezhető, melybe így a nemlinearitás tudatként való értelmezése is beágyazható. Saját kutatásaim értelmében e két megközelítés - valamint John Hagelin egyesített mezőt tudatmezőként értelmező fizikai elméletei - az általam megalkotott és holomátrixnak elnevezett (holografikusan gerjesztett és szervezett információmátrix) elmélettel egyesíthető, mely egy új típusú, öngerjesztett holografikus vetítési és visszacsatolási elvet - ez a Fourier inverz-Fourier transzformáció átfogóbb értelmezése -, és az így létrejövő állapot pulzációk stabilitásának vizsgálatát tartalmazza (ez közvetlenül kapcsolatban áll Roy Frieden fentebb említett munkájával).

Ennek értelmében a tudatot és az egyes tudatállapotokat - azaz a fizikai valóság információszerkezetének különböző szintjeit - egy többdimenziós tudattér és a benne tudatosságként értelmezett stabil holografikus önszervezési és visszacsatolási dinamika képezi, mely tökéletes összhangot képez Maharishi Védikus Tudományának leírásaival. Ennek értelmében ugyanis a tudat tudattérbeli szerveződését, a védát, a tudat önmegfigyelési folyamata gerjeszti, mely, mint kiindulási szerveződés vagy önrendezett-kódhalmaz, alapot képez a fizikai világegyetem belső, megfigyelhető információjához és szerveződéséhez, illetve az ezt felfogó - logikai mátrix- és tenzor-oprátorok halmazaként leírható - elme szerkezetéhez, mely a megfigyelés folyamataként egyszerre szerkeszti és értelmezi is a tudat-holomátrixt. Ez a lírása ugyanakkor a fizika egyesített elméletével, az M-elmélet brán-dinamikájával is párhuzamba hozható, illetve annak mátrix leírásával matematikai kapcsolat képezhető. A most felvázolt leírás pontos matematikai részleteinek kidolgozása még sok munkát igényel, amiben szerencsére a Maharishi által tudományos precizitással újra szervezett védikus tudomány és annak közvetlen tapasztalatot nyújtó alkalmazott tudattechnikái, valamint a fizikai szemlélet fentebb bemutatott új irányvonalai sok segítséget nyújtnak. Ezen leírás megalkotása a fizikai valóságról alkotott elképzelésünk teljesen új felfogását nyújthatja: rávilágít, hogy a valóság valójában a tudat és a tudat dinamikája által gerjesztett elme belső logikai szerkezetének a kifejeződése, s hogy az önmagára irányuló tiszta tudat állapotában a természet szervező aktivitása, azaz a természeti törvények szerkezete teljességgel megélhető és önmagától megérthető. Ez a közvetlen tudásszerzés módszerének lehetőségét és helytállóságát igazolná, s megmutatná, hogy ezen lépés megtétele nélkül az egyesített vagy „végső” elmélet megalkotása sohasem lesz teljes, ahol a holografikus elv kimondásával az előbb felvázolt irányvonal egyértelmű megjelenésének jelei figyelhetők meg, annyi eltéréssel, hogy itt még a klasszikus holográfia nyújtja az elméleti gondolkodás fő alapját. (Dienes István (mérnök-kutató, a Maharishi Védikus Tudomány és Technológia tanára), A cikk megjelent az EVilág májusi számában.)

3. Szakképzett baktériumok?

A jövő számítógépei nem elektromos jelekkel, hanem fénnyel kommunikálnak majd, és ehhez nanoméretű diódák szükségesek. Ennek legyártására baktériumokat alkalmaznának. A számítástechnika jövője még bizonytalan, pár évente megváltozik az egész gyártástechnológia. A legérdekesebb elképzelés valószínűleg a baktériumok számítástechnikai munkásként történő alkalmazása. A New Scientist beszámolója szerint a Texasi Egyetemen valami ilyesmivel próbálkoznak. A kutatók szerint a következő generációs optikai számítógépeket már mikrobák készíthetik, egészen pontosan nanokristályokat készítő baktériumok. Ezek az apró élőlények képesek ugyanis arra, hogy megfelelő kényeztetés esetén olyan hétköznapi eszközöket készítsenek, mint a tranzisztor, vagy a nanométeres fénykibocsátó dióda. Ez utóbbi szerkezet igencsak hasznos lehet, a kutatók szerint ugyanis a jövő számítógépei nem elektromos jelek, hanem fényimpulzusok segítségével továbbítják az adatokat. Ilyen méretek mellett már kvantumfizikai hatásokról beszélhetünk, ezért aztán nagyon fontos, hogy a fényimpulzusokat kibocsátó ledek alakja, mérete és struktúrája pontosan megtervezhetővé váljon.

Mivel ilyen kis méretben meglehetősen nehéz bármit is létrehozni, a kutatók szétnéztek a biológia világában és olyan munkást kerestek, aki hajlandó az előre megadott paraméterek szerint legyártani a kristályokat. A terv jónak tűnt, de a Texasi Egyetem kutatói maguk is meglepődtek amikor valósággá vált elképzelésük. Befogták a kólibaktériumot, és megvárták, amíg elfogyasztotta az elkülönített ionokat. A baktérium feldolgozta a kadmium-, és szulfidionokat, majd ezek reakciójából létrejöttek a nanokristályok. Egy átlagos baktérium élete során tízezer kristályt tud legyártani, ezek mérete kettő-öt nanométer között mozog, ami egy hajszál vastagságának a huszonötezred részét jelenti. Ugyanakkor a neheze még hátravan. A kutatóknak ki kell kísérletezniük, hogy mi befolyásolja a legyártott kristályok méretét. Ez elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a kifejlesztett módszer optikai processzorok gyártására is alkalmas legyen. A Utahi egyetemen dolgozó Dennis Winge szkeptikus. Végzett már hasonló kutatásokat, de ha képes is volt növelni a kristályok méretét, képtelen volt kontrollálni a változást. A Texasi Egyetemen még keresik a megoldást. A kólibaktérium kezes jószág, laboratóriumi körülmények között viszonylag könnyen irányítható, ezért a kutatók remélik, hogy rövidesen a megfelelő méretű nanokristályok elsőszámú gyártóivá válhatnak. (- Index.hu nyomán, 2004.12.23.)

2. Információkutatás: az információ- és adatkereskedelem eseményei

A Reuters megegyezett a veszteséges üzleti adatszolgáltató, a Moneyline Telerate megvásárlásáról. Az ügylet értéke 175 millió dollár. A brit hírügynökség - amely real-time híreket és adatokat is szolgáltat az üzleti megrendelőinek - 100 millió dollárt készpénzben fizet a Telerate-ért, amelynek fő tulajdonosa a J.P. Morgan Chase egyik részlege, a One Equity Partners. A fennmaradó részt a Reuters a kommunikációs hálózati szolgáltató Savvis Communications birtokában lévő 14 százalékos részvénycsomagjával egyenlítené ki - e pakatt értéke a pénteki záráskor éppen 75 millió dollár volt. Az akvizícióval a Reuters a magánkézben lévő amerikai Bloomberggel szembeni pozícióit erősítené - a Telerate felhasználóinak száma több mint 3500 partnerén keresztül meghaladja a 30 ezret. Elemzők szerint a Reuters igen kedvező áron szerezte meg a Telerate-et, amelynek neve kifejezetten jól cseng. (Adatszolgáltatóval erősít a Reuters a Bloomberggel szemben. Molnár Csaba, napi.hu nyomán)

Online étékesítésben erősít a Libri könyvértékesítő vállalat. A Libri 2004-ben az online értékesítését is kiszélesítette a Könyvkeresőben szerzett 80 százalékos tulajdonrészével. Az Interneten működő Könyvkereső Magyarország legnagyobb adatbázisát alkotja. Két közkedvelt funkciójával méltán népszerű a vásárlók körében. Egyrészt ingyenesen biztosít információt a Magyarországon 1992 óta megjelent és kiskereskedelmi forgalomba került kötetekről, pontos tájékoztatást nyújtva az adott szerzőtől, kiadótól vagy a keresett témakörben megjelent valamennyi könyvről. Másrészt lehetőség van a kiválasztott könyvek online megvásárlására is. Az érdeklődők jelenleg mintegy 100 ezer könyvcím között kereshetnek, amelyből 40 ezer cím megrendelhető. A Könyvkereső.hu-t annak néhány évvel ezelőtti indulása óta több mint egymillióan látogatták. A site-on bonyolított forgalom 2003-ban 48 millió Ft volt, az idei évre kitűzött 52 millió Ft-os forgalmat már teljesítette a cég. A Könyvkeresőben vásárolt tulajdon mellett továbbra is különálló webes üzletként működik a népszerű Libri Online Könyvbirodalom. A vállalat a következő évre 20 százalékos forgalomnövekedést vár az online rendelésektől. „Az internetes könyvrendelés növekvő népszerűsége miatt erre az értékesítési formára továbbra is fokozott figyelmet fordítunk a következő évben.” - nyilatkozta Szabó Erika, a Libri ügyvezető igazgatója. (Internetes könyvvásárlás: bővül az online vásárlók köre - Sy, 2004.12.21., terminal.hu nyomán)

Egy év múlva elérhető lesz az elektronikus média anyagait archiváló gyűjtemény. A Parlament tegnap elfogadta a Nemzeti Audiovizuális Archívumról (NAVA) szóló törvényt, amely lehetővé teszi egy új, az elektronikus médiában keletkezett audiovizuális tartalmakat megőrző közgyűjtemény létrehozását. A tervek szerint 2005 második felében tesztüzemben, 2006. január 1-jétől pedig élesben működő NAVA az első nyilvános magyarországi digitális audiovizuális archívum lesz, amely a magyar országos - és a jelenlegi tervek szerint később helyi - elektronikus médiában keletkezett és sugárzott magyarországi előállítású műsorszámokat gyűjti, ezeket tartalmilag feldolgozza (katalogizálja), digitális formában tárolja, és a kutatás és oktatás számára létesített közintézményekben - iskolákban, könyvtárakban, levéltárakban és múzeumokban - egy erre a célra létrehozott zárt hálózaton keresztül hozzáférhetővé teszi. A törvény rendelkezése szerint a NAVA indulásakor az MTV, az M2, a Duna Televízió, az RTL Klub és a TV2 műsorait, továbbá a Magyar Rádió Kossuth, Petőfi és Bartók adóin sugárzott műsorokat archiválja majd. A törvény ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy a NAVA mellett működő Audiovizuális Örökség Tanácsadó Testület javaslata alapján az archivált tartalom kibővüljön a törvény hatályba lépése előtt keletkezett műsorokkal, illetve arra, hogy önkéntes szolgáltatás keretében más televízió és rádiócsatornák saját készítésű és magyar vonatkozású audiovizuális dokumentumai is bekerüljenek az archívumba. (Készül a Nemzeti Audiovizuális Archívum. Erasmus, 2004-12-21., it.news.hu nyomán)

Az információkeresés eredményeit három hangszínben képes felolvasni a Speegle szoftver. Szakértők szerint a beszélő keresőszolgáltatás elsősorban a gyengén látók számára nyújthat majd segítséget. Felolvassa a keresés találatait az a beszélő szoftver, amelyet a CEC Systems skót vállalat fejlesztett ki, írja a BBC. A Google keresőóriás nevére rímelő Speegle elnevezésű szolgáltatás úgy is működik, és úgy is néz ki, mint egy hagyományos keresőprogram, csak amellett, hogy megjeleníti a találatokat, egy beszélő szoftver segítségével fel is olvassa. Az edinburgh-i CEC Systems a beszélőprogramok technológiáját párosította egy népszerű internetes keresőprogrammal. A Speegle-ra látogató júzerek három felolvasó-hangszín (egy női és kétfajta férfi) közül választhatnak. A keresés előtt azt is meg lehet adni, hogy csak a címet, vagy a címet és a rövid leírást, esetleg az url-t és a rövid leírást, vagy mind a három jellemzőt (url, cím, leírás) felolvassa a program. "Talán kissé robotszerűnek tűnhet, és ejthet néhány hibát, de a rendszer ideális a gyengén látók számára, akik látnak valamennyit, de azért jobb, ha hallják is a szöveget. Azt viszont nem állítottuk, hogy megoldást jelent a teljesen vakok számára, bár a brit Vakok Intézete már vizsgálja a technológiát" - nyilatkozta Gordon Renton, a Speegle kitalálója. A szájton használt PanaVox elnevezésű technológiával a webes szöveget szintetizált beszéddé alakítják. A beszélőprogramok rendszerint szélessávú interneteléréssel érdemes használni a nagy mennyiségű fájlletöltés miatt, de a CEC azt nyilatkozta, hogy tömörítési technológiájuknak köszönhetően a Speegle a lassabb, dial-up kapcsolattal rendelkezők számára is elérhető lesz.

A Speegle-t kattintó felhasználók észrevehetik, hogy a szolgáltatás a nevén kívül küllemében és szerkezetében is hasonlít ismertebb keresőtársára, a Google-ra. Ennek ellenére a két keresőnek semmi köze egymáshoz. Gordon Renton állítása szerint a Speegle-nél csak azért használnak nagy és színes betűket, hogy a látási problémákkal küzdőknek jobban kivehető legyen a szöveg. "Ez nem másolat. Létrehoztunk valamit, amit a Google nem hozott létre, és nem is tervezi, hogy ilyesmivel foglalkozzon" - fogalmazott. (Felolvassa a találatokat a Speegle keresőprogram. 2004.12.21., index.hu)

3. Új információforrások

Némelyek talán már ismerik a budapesti Német Nagykövetség zöldszínű kiadványát, amely hasznos információkat tartalmaz a nagykövetség munkájáról és általában a német-magyar kapcsolatokról. A nagy érdeklődés miatt a kiadványt aktualizált és kibővített formában újra kiadta a Budapesti Német Nagykövetség. Az elektronikus formában is elérhető kiadvány fontos információkat tartalmaz a kétoldalú együttműködés alapjairól, valamint olyan egyes témákról, mint a politika, gazdaság, kultúra, oktatás, tudomány és a kutatás. Mindez kiegészül egy átfogó címjegyzékkel, amely olyan németországi és magyarországi intézmények elérhetőségét tartalmazza, amelyek a kétoldalú kapcsolatok ápolásán fáradoznak. Ezek különösen fontosak, ha valaki valamilyen együttműködő partnert keres Németországban. Emellett a nagykövetség egy másik kiadványt is publikált, amely annyira új, hogy még a nyomdafesték is alig száradt meg rajta. A címe: "A Német-Magyar Kapcsolatok". Ez a 26-oldalas brossúra igen áttekinthetően és illusztratív módon mutatja be a különböző területeken fennálló német-magyar együttműködésre vonatkozó számokat, adatokat és tényeket és tájékoztat a Magyarországon működő legfontosabb német és német-nyelvű kapcsolatokról. Mindkét kiadvány úgy német, mint magyar nyelven is megjelent. Megtalálhatóak a nagykövetség honlapján is, PDF-formátumban is le lehet hívni őket: www.deutschebotschaft-budapest.hu (Kis János, euroASTRA) /1/

Antall József néhai miniszterelnök beszédeiből, írásaiból válogatott, ma is aktuális idézeteket tartalmaz tematikus csoportosításban a napokban megjelent Antall-breviárium. Pomezanski György, az Antall József Alapítvány főigazgatója és Antall Péter, a rendszerváltás utáni demokratikus Magyarország első miniszterelnökének fia, az alapítvány kutatási igazgatója a könyvbemutatón azt hangsúlyozta: Antall József gondolatai ma is időszerűek, aktualitásuk tagadhatatlan. Ódor László szerkesztő közölte: a kötetben a néhai miniszterelnöknek a politikáról, társadalmi kérdésekről, történelemről, emberi kapcsolatokról vallott nézeteit ismerhetik meg az olvasók. (MTI) /2/

Formájában és tartalmában is megújul e héttől a Képes Újság. F. Tóth Benedek főszerkesztő közölte: céljuk, hogy az idén 45 éves újságból egy mindenki számára elérhető, érthető közmagazin váljék. (MTI) /3/
1.Tájékoztató kiadványok a nagykövetség munkájáról és a német-magyar kapcsolatokról. EuroAstra nyomán
2.Megjelent az Antall-Breviárium MTI nyomán
3.Megújul a Képes Újság. MTI nyomán

4. Magyar információs társadalom

Ingyenesen lehet hozzáférni az Internethez azokon az E-pontokon amelyeket a Nyugati pályaudvaron adtak át. Homonnai Gábor járt a helyszínen és Mándoki Zoltánnal a MÁV Rt. vezérigazgatójával azokról a vasúti fejlesztésekről is beszélgetett, amelyek az információs forradalom korában a több évtizedes lemaradások behozásához kellenek. (Gazdasági Rádió - Privátbankár.hu nyomán)

Idén 1,6 milliárd forintot különített el az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a szociálisan rászorulók telefonköltség-támogatására. Az összegből akár 400 ezer igénylő támogatása is megoldható lett volna, de az IHM legfeljebb 200-250 ezer érdeklődővel számolt. A vártnál azonban jóval kisebb az érdeklődés: december elejéig mindössze 31 378 előfizetőnek írták jóvá a havi ezer forintos támogatást. A jövő évre vonatkozó támogatási kérelmeket idén december 31-ig kell beadni, ám az IHM most már kisebb összeget fog elkülöníteni a rászorultak támogatására. Korábban a telefontársaságok maguk alakítottak ki, a köznyelvben csak szociálisnak nevezett csomagokat, melyekben az alapdíj alacsonyabb, a beszélgetés percdíja magasabb volt, azonban a rászorultságot nem vizsgálták, gyakorlatilag bárki igényelhette őket. Ezekre a csomagokra azonban nyár óta már nem lehet előfizetni, bár a már meglévő előfizetéseket nem szüntették meg a szolgáltatók. Ezt váltotta fel idén ősszel az állami támogatás: akik igazolni tudták szociális rászorultságukat, azoknak a szolgáltatók havi ezer forintot jóváírtak a számlájukon, s ugyanennyi lesz a támogatás jövőre is. A támogatás minden szolgáltatónál csak egyféle csomaghoz vehető igénybe (az Invitelnél például az Alaphang, a Matávnál a Felező csomaghoz). A vártnál azonban jóval kevesebb igény érkezett, és a telefontársaságok -- melyek egyfajta előszűrést végeznek, mielőtt az elbírálást végző Nemzeti Hírközlési Hatósághoz továbbítanák a iratokat -- arról számoltak be, hogy a beérkező kérelmek jelentős részét már ők maguk kell, hogy elutasítsák. A Matávhoz 28 ezer, az Invitel pedig 5 ezer olyan kérelem érkezett be, amelyekben előfizetők igényelték a havi ezer forintos támogatást. A szolgáltatók nem döntenek a kérelmek felől, de azt vizsgálják, hogy az azok elbírálásához szükséges igazolásokat csatolták-e az előfizetők.(HWSW nyomán)

A fogyatékkal élők munkavállalása és kapcsolatteremtése szempontjából létfontosságú lehet a számítógép és az internet, ezért - a hazai informatikai híroldalak közül elsőként - az SG.hu Informatikai és Tudományos Hírmagazin elkészítette a vakok és gyengénlátók igényeihez igazított aloldalát. Ezen minden, az SG.hu portálra kikerülő hír a látássérültek számára elérhető formában jelenik meg. A gyengénlátók tájékozódását a nagyobb és kontrasztosabb betűk segítik, a vakok számára pedig megkönnyíti a képernyő-felolvasó szoftver használatát. Az akadálymentesített portál olvasását semmiféle vizuális elem nem nehezíti. A grafikus felületek térhódításával a hálózati technológiák fejlődése a vak és csökkentlátó felhasználók számára kedvezőtlen irányba fordult. Az eredetileg karakteres programokra kidolgozott felolvasó programok segítségével a mai modern, sok képet tartalmazó oldalak használata már nehézkes. Az SG.hu ennél az oldalnál visszatért az internet eredeti funkciójához, ahol nem a kinézet, hanem a tartalom a legfontosabb, ugyanis a legtöbb honlapot a design miatt nehezen, vagy egyáltalán nem tudják használni a látássérültek. Az így kialakított oldal azonban nemcsak a vakok és gyengénlátók számára előnyös, hanem egyben a lassú (modemes) internetkapcsolattal rendelkező olvasók számára is hasznos lehet, hiszen nem tartalmaz semmilyen grafikus elemet. Az SG.hu vakok és gyengénlátók számára készített aloldala elérhető a http://akadalymentes.sg.hu címen, illetve a SG Hírmagazin nyitóoldalán elhelyezett állandó linkről. (it.news.hu nyomán)

5. Információpolitika: van már innovációs törvény?

Idei utolsó munkanapján, december 20-án egyhangú támogatottsággal elfogadta az Országgyűlés a kutatás-fejlesztésről és technológiai innovációról szóló törvénytervezetet. A röviden innovációs törvénynek nevezett jogszabály célja az ország gazdasági versenyképességének növelése a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzésével. Az új kerettörvény átfogó szabályozással kívánja ösztönözni a kutatás-fejlesztést, továbbá az innovációs folyamatok egészét. Külön figyelmet fordít a kutatási eredmények piaci hasznosulására. Fő elemei: a kutatás-fejlesztés és a technológiai innováció finanszírozásának tartós biztosítása, a szellemi alkotások hasznosítása, az új innovatív termékek létrehozásának és vállalatok alapításának támogatása, valamint új kutatói munkahelyek kialakításának segítése. Az innovációs törvény a terület első átfogó hazai jogszabálya, amit a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és jogelődje kétéves előkészítő munkával, széleskörű szakmai egyeztetés alapján dolgozott ki. A tervezetbe az előkészítés során számos, a kutatás-fejlesztés- és az innovációban érintett intézmény, szervezet, elméleti és gyakorlati szakember javaslata, véleménye épült be.

A törvény lehetővé teszi a költségvetési kutatóhelyek számára, hogy a támogatásokat a feladatokkal arányos ütemben használják fel. Kötelezi az érintetteket szellemitulajdon-hasznosítási szabályzatuk elkészítésére, amelyhez a kormányzattól szakmai segítséget kapnak. Megkönnyíti a szakemberáramlást a kutatóhelyek és az eredményeket megvalósító vállalkozások között. A kutató megállapodás alapján fizetés nélküli szabadságot vehet igénybe abból a célból, hogy vállalkozásnál valósítsa meg kutatási eredményét, megtartva munkahelyét és előmenetelét. A törvény egyszerűsíti a költségvetési kutatóhelyek vállalkozásalapítását annak érdekében, hogy a kutatási eredmények közvetlenül hasznosuljanak. Megteremti a kutatómunkában résztvevők közvetlen érdekeltségét is azzal, hogy a közalkalmazotti státuszban dolgozó kutatók részt vehetnek a hasznosító (spin-off) vállalkozások munkájában. A törvény lehetőséget teremt a kis- és középvállalkozások innovációját segítő garanciaintézmények alapítására, és kamattámogatást biztosít számukra az utófinanszírozott kutatás-fejlesztési projektek költségeihez. A vállalkozások számára országosan és regionális szinten nyújtott, támogatható innovációs szolgáltatások igen széles körét adja meg. A törvénytervezet kiterjed az innováció emberi erőforrásainak fejlesztésére, ezen belül a hazai kutatói utánpótlás és a tudományos munkára fogékony középiskolai tanárok ösztönzésére, valamint a képzett külföldi munkavállalók beáramlásának megkönnyítésére. Foglalkozik a kutatás-fejlesztés és a technológiai innováció társadalmi elismertségének javításával is. (Megszavazták az innovációs törvényt. 2004.12.21., IDG Hungary, szt.hu nyomán)

6. Információtechnológia heti újság

6.1 PC és Windows javítók: Van, aki mer összehasonlítani - 2004. december 19. 11:54 - Zsadányi Pál

A világháló tele van jobbnál jobb ajánlatokkal. Természetesen, mindenki a saját lovát dicséri. Azért van, aki megpróbál rendet vágni a gazban, és tanácsot adni, melyik a kategória legjobbja. Nem biztos, hogy ebben igaza van, amit rendszerint a hátrább szorultak vitatnak leginkább. Nos, mindenesetre, a Compare And Review gazdája a PC és Windows javítók körében szánt egy webhelyet a tapasztalatainak az ingyenes közreadására. A webhely szerkesztőit régóta zavarta, hogy nincs olyan objektív forrás, amelyből kiindulva ki tudták volna választani a munkájukhoz szükséges legjobb eszközt a problémáik megoldásához. Magad, uram, ha szolgáld nincs, csináltak maguk egy webfórumot, amelyen most elkezdték gyűjteni és publikálni a tapasztalataikat. Először azokat a témákat, amelyek őket leginkább szorították. Ezek azonban vélhetően a nagy többséget is érdekelni fogják. Az egyik a PC és Windows rendszerhibák elhárítása, a másik a kém- és erőforrás-zabáló haszontalan szoftverek üldözése. Az összehasonlításnál figyelembe vett szempontok: * az árak, * a használati jogok időkorlátai, * van-e ingyenes szolgáltatás, * a használat bonyolultsága, * a támogatás minősége, * a garanciális idő, * másolat rendelkezésre állása.

PC és Registry hibajavítók elemzése: Az elemzésükben a következő három legjobbnak vélt eszköz szerepelt, mindjárt az elért helyezési sorrendben: 1) Error Nuker (5 pont), 2) PC Bug Doctor (3 pont), 3) PC Mighty Max (2 pont). Nos, az Error Nuker kiütéses első helyezése vélhetően nem sokakat lepett meg. Előnyét még csak fokozza, hogy ehhez képest az ára hihetetlenül alacsony (időkorlát nélkül 30 USD, CD-vel 40 USD). A további helyezettekről a cikkíró soha nem is hallott, bár nem törekedett a választék alapos megismerésére. Nevük azonban jól cseng, lehetnek éppen jók is. A PC Bug Doctor azonban csak 30-napos próbaváltozatban kapható 40 USD-ért, egy évre 60-ért, időkorlát nélkül pedig 130-ért. Kérdés, valaha meghozza-e az árát ez a befektetés? Ennél rosszabb ajánlat csak a PC Mighty Max, amely már egy hétre elkér 30 USD-t, 30 napra 50-et, egy évre 120-at, és időkorlát nélküli változata nincs. Hát nem érdemes szoftvert gyártani? Mert akármennyit el lehet kérni, amit egy megszorult ügyfél megfizet. Csak lyukat kell beszélni a hasába. Nos, ha ez az elemzés az Error Nukernek egy bomba üzletet hoz, hát nem baj. Én máris adnám rá a webkártya számomat és rátenném a fedezetet. De eddig még elboldogultam a magam eszével, meg néhány ingyen eszközzel, jórészt a szoftvergyártó arzenáljából. Mert sokan még azt sem ismerik, miközben a weben kajtatnak valami csodafegyver után.

A Microsoft különösen az utóbbi időben lépett sokat előre a megosztott szoftvervagyon felkínálása terén, ami akár hajazza a nyílt szoftveresek termését. Csak érte kell nyúlni, ami rendszerint egyszerű MS Passport regisztráció után elérhető hatalmas fejlesztői és alkalmazói webkönyvtárak használatát jelenti. Ha valaki a Windowsra tett, akkor érdemes talán előbb a gyökereinél keresgélni, és esetleg az ott tanácsolt alternatívákat használni. Érdekes újdonság, hogy a ClickBank végre hajlandó kelet-európai országokból is kártyás vásárlásokat elfogadni. Így az Error Nuker például rajta keresztül rendelhető meg. Ha valaki regisztrálja magát a ClickBanknál, akkor egy sereg szoftvert átlag féláron meg tud szerezni, mert saját magának is jár a ClickBank-os jutalék. Aki a lenti Error Nuker webcímre klikkel, az kipróbálhatja, hogyan működik a ClickBank interfész. Nálunk hasonló elvet próbál megvalósítani a fizet.hu, de a ClickBank-hoz képest szabadrablás, amit a telekommunikációs cégek hatalmas pénzéhsége okoz (emelt díjas SMS és telefon tarifákkal). Közbotrányos! Egyetlen előnye, hogy van végre valami magyarul beszélő mikrofizetési rendszer. Az Error Nuker megszerzése egyébként külön szám. A link először elküld a fő weboldalra, ahol csak az ingyenes Registry elemzőt lehet letölteni. Az sem minden problémától mentesen történik. A WXP SP2-es változat estén ugyanis az ActiveX ki van kapcsolva, tehát erőltetni kell a letöltést és a telepítést. A Windows Server 2003-asoknál pedig tipikusan a megbízható doménnevek közé kell felvenni a ClickBank.net és az errornuker.com doménneveket. Mikor végre sikerül telepíteni az ErrorNukert, rögtön el is indíthatjuk. Elég gyorsan dolgozik. Aztán, amikor a javítások menübe akarunk belépni, közli, hogy csak a regisztrált változat tudja ezt a funkciót.

Most lép be végre a ClickBankos vásárlási interfész, ha ráklikkelünk a regisztrációra. Az sem sima ügy. Először rákérdez az országra (a hosszú menüből ki kell keresni a Hungary-t, ami olykor nem akar előbukkanni, ha csak úgy klikkelgetünk a lécen), továbbá, az irányítószámra - pl. H1142). Jöhet a második fázis, amelyben meg kell adni a hitelkártya adatokat. Apró meglepetés, hogy a Hungary miatt a ClickBank rájön, hogy EU tagok vagyunk, ezért jár a VAT, az angol ÁFA, minthogy a ClickBank székhelye az EU tag Anglia! Na, ezt az adót is megszavaztuk, amikor az EU-ra szavaztunk a tavasszal. Szóval, 29.95 USD helyett 7.49-el többet kell fizetnünk (most szumma kb. 7.000 Ft). A ClickBank affiliate partner azonban csak a 30 USD felét kapja jutalékként (naná, majd az adónak is a felét!). Nos, ezután kapunk egy regisztrációs kódot, amit az Error Nuker egy menüpontjában lehet beadni a programnak, amitől az összes funkciója működni kezd. Ja, a CD-s változatnál még csomagolási és szállítási költség is felbukkanhat. Adóval, persze! A fájdalomdíj, hogy ezután tényleg egy jól működő szoftvert kapunk. Ami, szemben a Compare And Review szerinti információkkal, csak egy évig érvényes, de be lehet fizetni 3 éves licencdíjat is.

Kémprogram-elhárítók összehasonlítása: Ez egyelőre csak tervezett menüpontnak bizonyult. Jellemző, hogy egy szolgáltatást meghirdetnek, széles profillal, miközben csak egyetlen funkciója működik, és az sem komplett, vagy még hibás is. A hétköznapi alkalmazó életét rengeteg olyan probléma keseríti, amelynek az okát olykor profik is csak üggyel-bajjal tudják feltárni. Majd egy ügyetlen mozdulattal kitörölnek valamit, amitől a rendszerbe bepakolt féreg úgy megsértődik, hogy indíthatatlanná teszi a gépet. Ezt, a cikkíró, sajnos, tapasztalatból írja! Mag is belebotlott ebbe a hibába. A pornó iparból érkező „korszerű” ajánlatok kapcsán a gépbe beszivárgó trójai falovak minimum az elfogyasztott erőforrásokkal tudják zavarni a stabil munkát a gépen. Kilövésük olykor komoly szakértelmet kíván. Nos ezekre szakosodott programok és rendszerek serege található a neten. A Compare And Review elemzői ezek közt próbálta megtalálni a pillanatnyilag legjobbnak tűnő eszközt. Maga, az összehasonlító elemzés a weboldalról még nem érhető el. A kérdések és válaszok is csak valami tervezetként láthatók a fő oldalon, de a link sehova nem vezet.

A cikkíró egyébként a Windows Registry Repair (WRR) SE nevű szoftvert akarta kipróbálni, és letöltése közben a Downloads.com-on kapott egy hivatkozást a Compare And Review összehasonlításra. Jó tippnek tűnt, ezért kereste föl, de nem minden reményt váltott valóra. Cserébe, a WRR SE ugyan a letöltés és telepítés után 2.00-s változatúnak mutatkozott (ami lehetne éppen biztató), de enyhén aggasztó volt, hogy egyetlen weblinkje sem mutatott élő helyre. Emellett, tetű lassan dolgozott. A javító funkciókat csak a fizetős változat tudja, de a megvásárlásra szolgáló link sem létezik. A WRR SE mehet a süllyesztőbe! Na, hát ilyeneket kap az ember a webről. Ingyen. Bizony, tényleg jó volna egy jól működő Compare And Review webhely! Hogy ne szaladjunk e-aknákra szakmányban. Az Error Nukernek legalább tényleg mindene működik. A kedvező ár azonban lehet, hogy csak időleges, mert a weboldalon szerepel egy áthúzott nagyobb összeg. Érdemes lehet most megszerezni. Bár, ez is lehet a neten szokásos trükk a vásárlók megfogására. A neten minden igaz, meg az ellenkezője is. Rendkívül dialektikus. (prim.hu nyomán)

B/ Tájékoztatástudomány és -politika

1. Médiapolitika a Freedom House-tól

A magyar médiában egy értelmiségi nyitási illúzió terjed, mintha kiegyezési készség jelentkezne a társadalmi gondok és jelenségek magyarázatára. De ez nem igaz, vagy nem hiteles. Csak médiaillúzió (virtuális). A valóság az, hogy a veszteségeket halmozó, pártlap Népszava tulajdonost váltott, de a háttér az MSZP holdudvara, senki más nem adna pénzt ilyen lapért. Másrészt terjed a durva gyurcsányi fellépés miatti csodálkozás, s az egyházak felháborodása a primitív baloldali kormánypolitika miatt, de a társadalmat ez nem érdekli igazán. (mti/mn.hu) A Freedom House legújabb jelentése szerint nem javult Magyarország minősítése a tavalyi eredményekhez képest. Az Orbán-kormány utolsó évéhez képest több területen romlott a helyzet. A magyar sajtó ugyan szabad, az állami közszolgálati média pártatlansága azonban megkérdőjelezhető. A korrupcióellenes küzdelemről megjegyzik, hogy míg az előző kormány átfogó stratégiát dolgozott ki, a jelenlegi kabinet üvegzseb-programja nem hozott még eredményeket.

Nem javult Magyarország minősítése a tavalyi eredményekhez képest, s három területen továbbra is rosszabb a helyzet az Orbán-kormány utolsó esztendejében tapasztaltnál. A magyar kormányzati munka "nem mentes a zűrzavartól", a valódi politikai dialógus hiányos. A korrupcióellenes küzdelemről megjegyzik, hogy az előző, Fidesz vezette kormány alatt átfogó stratégia körvonalazódott, míg a jelenlegi kabinet "üvegzseb-programja egyelőre nem hozott egyértelmű eredményeket". A jelentés utal a 2003-as K and H-botrányra, amelyről megállapítja: Magyarország történetének legnagyobb pénzmosási botránya, amelynek során közpénzeket is elsikkasztottak. A közvélemény széles körű korrupciót tapasztalt szerte az országban. A 2002-es választásokon minden magyar párt többet költött a kampányra a megengedettnél.

A Batiz András nevű kormányszóvivő úgy nyilatkozott, hogy a kormány örömét fejezi ki, mert a Freedom House a 2004. november 30-ig vizsgált időszakban a politikai szabadság terén változatlanul jónak értékeli a hazai állapotot, míg a polgári szabadságjogok érvényesülésében előrelépést regisztrált, a legmagasabb osztályzatot adva Magyarországnak. Kőszeg Ferenc nem ismeri a szervezet jelentését, és az ünnepek előtt már nem is kíván reagálni annak megállapításaira. Halász János Fidesz frakció szóvivő úgy értékelte a jelentést: nem véletlen, hogy a civil szervezet mellett korábban már az unió is megállapította, hogy a magyarországi közszolgálati média finanszírozása nem egyeztethető össze az európai normákkal. A kormány két éve csak ígérgeti, hogy beterjeszti a médiatörvényt módosító javaslatait, miközben az MSZP-SZDSZ-koalíció az állami támogatásokon keresztül igyekszik befolyásolni a közszolgálati médiumok munkáját, finanszírozási gyakorlata pedig a korrupciógyanús pénzelköltések lehetőségét is felveti. (Pártos közszolgálati média. A Freedom House jelentése. 2004.12. 22., gondola.hu nyomán)

Eladták a Népszavát kiadó társaságot. Az alapítói és kiadói jogaival rendelkező Editorial Kft.-t a Mátrix Holding eladta, erősítette meg az MTI információját szerdán Bonyár Miklós, az utóbbi társaság ügyvezetője, s a vevő a Vasárnapi Híreket kiadó VH Kft. és a Békés Projekt Kft. További részletek közlésétől elzárkóztak az érintettek. A most értékesített cég adja ki a Fürge Ujjak, a Képes Újság, valamint a Diéta és Fitness című lapokat is. Legutóbb nyolc hónappal ezelőtt váltott tulajdonost az Editorial Kft., amely akkor Börcsök Dezsőtől került mostani eladójához. (MTI nyomán)

December 21.-én tartotta évzáró rendezvényét a Magyar Nemzeti Bank. A díszes eseményen az írott és elektronikus sajtó munkatársainak körében sor került "A 80 éves Magyar Nemzeti Bank - az értékek védelmében" címmel meghirdetett első médiapályázat legjobb pályamunkáinak járó díjak kiosztására is. Az MNB legfontosabb feladatait, illetve az infláció negatív társadalmi hatásait bemutató pályázatával a portfolio.hu szakértője Weinhardt Attila a harmadik helyezést érte el. Az eseményt az MNB vezetése részéről Adamecz Péter alelnök, illetve Missura Gábor kommunikációs igazgató tisztelte meg. Adamecz Péter év végi záróbeszédében a jegybank célkitűzéseiről, az árstabilitásra való törekvésről, az infláció leszorításáról beszélt, és kiemelte, hogy ezek elérésében a sajtó munkatársainak kitüntetett szerepe van, szükség van az MNB, illetve az írott és elektronikus média munkatársai között az információáramlás megfelelő minőségére, a jó kapcsolatra. A média felelőssége rendkívül nagy a jegybanki döntések lakosság felé való közvetítésében. Az MNB célja többek között az, hogy a lakosság minél szélesebb rétegei megismerjék a Monetáris Tanács döntéseit, és meg is értsék azok valódi tartalmát. Ehhez azonban közérthető információkra van szükség. Ezt a célt szolgálta az MNB által még tavasszal meghirdetett kezdeményezés, a 2004. évi első médiapályázat.

Az ezen való részvétel egyik alapfeltétele az volt, hogy a nagyközönség számára érthető, figyelemfelhívó, a témában felvilágosító jellegű anyag - műsor vagy cikk - készüljön. Emellett a pályamunkának tartalmaznia kellett olyan részt is, mely az MNB legfontosabb tevékenységeiről, az intézmény magyar és nemzetközi pénzügyi rendszerben betöltött szerepéről is a szól. A benyújtott pályamunkáknak mindenképpen ki kellett térnie az MNB fő feladatára, amely az árstabilitás elérése és fenntartása(azaz az infláció leszorítása és alacsonyan tartása). Ezen keretfeltételek figyelembe vételével a választható témák közül a portfolio.hu makrogazdasági elemzője, Weinhardt Attila az infláció negatív társadalmi hatásai témakör közérthető bemutatása mellett döntött, és "Infláció - a szegények "adója" címmel nyújtotta be pályázatát. Az anyag a zsűri értékelése szerint a 17 érvényes munka közül az egyik legkiválóbb pályázati anyag lett, és így az előkelő 3. helyezéssel jutalmazta azt. A díjakat Adamecz Péter adta át a nyerteseknek. (MNB médiapályázat: díjat kapott a portfolio.hu szakértője - 2004.12.23., portfolio.hu nyomán)

Újabb nyertesek a GVOP információs társadalom- és gazdaságfejlesztés prioritásán. A GVOP-2004-4.2.1. (Üzleti tartalomfejlesztés támogatása kis- és középvállalkozások számára) pályázat keretében a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program Irányító Hatóság vezetőjének döntése szerint újabb pályázó nyert el az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló támogatást. A nyertes támogatásának összege 10.000.000 forint, melyet a Typotex Elektronikus Kiadó Kft. Web Antológia létrehozására költ. Ezen a pályázaton december 8-án hirdettek először nyertest, akkor négy pályázó részesült összesen 536.625.000 forint támogatásban. A pályázatok benyújtásának határideje ebben az évben 2004. december 31., a 2004-2006 között rendelkezésre álló keret 2,35 milliárd forint. A GVOP-2004-4.4.1. (Szélessávú Internet-infrastruktúra kiépítésének és a szolgáltatás beindításának támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein) pályázat keretében a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program Irányító Hatóság vezetőjének döntése szerint egy pályázó nyert el az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló támogatást. Ezen a pályázaton eddig még nem hirdettek nyertest. A támogatás összege 76.000.000 forint, melyet Ács, Bábolna, Nagyigmánd és Kisigmánd községek nyertek szélessávú Internet-infrastruktúra kiépítése és hozzáférés szolgáltatással való ellátásának beindításához. A pályázatok benyújtásának határideje ebben az évben 2004. december 31., a 2004-2006 között rendelkezésre álló keret 6,29 milliárd forint. A források felhasználásával újabb jelentős projektek valósulnak meg, eredményesen hozzájárulva ezzel is a GVOP fő céljának, Magyarország versenyképességének fejlesztéséhez. (GVOP: az információs társadalom- és gazdaságfejlesztés újabb nyertesei - Pingvin, 2004.12.22. , terminal.hu nyomán)

2. Médiagazdaság Számot vetettek a köztévék helyzetével

Tájékoztatást adott a Magyar Televízió Rt. elnöke az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnökségének arról, hogy várhatóan mekkora hiánnyal zárja idei évét a közszolgálati médium. Rudi Zoltán a testület elé terjesztette az MTV jövő évi üzleti tervét is. Ezen az ülésen tárgyaltak arról is, engedélyezik-e a közszolgálati médium fizetőképességének biztosítását szolgáló hitel felvételét. Ehhez azonban nagyon szűkös gazdálkodást kell a közelmúltban már több megszorítási intézkedésen átesett közszolgálati médiumnak bevezetnie. Rudi az év közepén még azt mondta, hogy 2004-re körülbelül 5,2 milliárdos hiánnyal számol a társaság. (MTI)

Az üzleti tervnek megfelelő, minimális veszteséggel zárja idei évét a Duna Televízió, közölte Szekeres László, a közszolgálati médium ügyvezető alelnöke. A 350 millió forint körüli nagyságrendű hiány kapcsán kijelentette, egy nyolcmilliárdos költségvetésű cégnél ez egyensúly. A DTV gazdálkodása harmadik éve egyensúlyban van, s ugyanilyen helyzettel számol majd jövő évi üzleti tervük is, amelyet január végén terjesztenek be a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumához. Miután Pekár István elnök mandátuma szeptemberben lejárt, utódát pedig eddig nem sikerült megválasztani, jelenleg elnök nélkül működik az intézmény. (MTI nyomán)

3. Tájékoztatás a gazdasági és pénzügyi viselkedésről, tudásmenedzsmentről

A pénzügyi befektetéssel rendelkezők Magyarországon továbbra is a legkockázatmentesebb befektetési formákat részesítik előnyben. A GfK 19 országra kiterjedő, befektetési formákat elemző felmérése szerint a magyarországi megkérdezettek 63 százalékának egyáltalán nincs pénzügyi befektetése. A többi régióbeli ország közül Lengyelországban 86, Csehországban 43, Ausztriában 15, Németországban 20 százalék nem rendelkezik pénzügyi befektetéssel. A pénzügyi megtakarítással rendelkezők 22 százaléka bankbetétben és folyószámlán, 14 százaléka életbiztosításban, 10 százaléka nyugdíjalapban, 4-4 százaléka kötvényben, illetve részvényben tartja befektetéseit. A vizsgált tizenegy nyugat-európai országban a lakosság 52, Közép-Európában 20, az Egyesült Államokban 39, Oroszországban 23, Törökországban pedig 9 százalék tartja takarékbetétben vagy folyószámlán a megtakarításait. Egyetlen kivétel Szlovénia, ahol a felnőttek 39 százaléka kötött életbiztosítást, és csak 37 százalék nyitott bankbetétet. /1/

A lakosságról és a különféle egyéni vagy közösségi (fogyasztói, vásárlói, vállalkozási) viselkedésről felvett/készült - és egyéb rendszerint közjószágnak minősülő - adatoknak, a statisztikának vannak más alkalmazásai is, mint a választások előrejelzése. Manapság minden területen rengeteg adat gyűlik össze, amelyben sok az érték. Biztos emlékszel arra, hogy néhány évvel ezelőtt valaki ingyen megcsinálta volna az egészségpénztár informatikáját, ha megkapja a program által generált adatbázist. Egy másik példa lehet, hogy egy nagyáruház összegyűjti az egyes vásárlók számláit és ebből hatékony akciókat tud generálni. Itt már az a helyzet, hogy nagyon sok adatom van és abból kell bizonyos összefüggéseket kinyernem. Ezt a területet hívják adatbányászatnak. Jómagam alakfelismeréssel is foglalkozom, amely egy döntési probléma, ahol adott megfigyelések esetén kell döntenem. És ehhez korábbi esetek egy sorozatát adják meg. Például visszamenőleg 100 évre megvannak egy területen a meteorológiai mérések, amelyek segítségével a mai mért adatok alapján kell döntenem a másnapi időjárásról. (kokowas)

Ön szerint a magyar felsőoktatásban nem túl kevés az a tudás, ami a gyakorlatban is felhasználható? (Rio) - Ha a kilenclyukú híd alól azt próbáljuk meg kitalálni, hogy mire van szükség a magyar gyakorlatban és azt tanítjuk az egyetemen, akkor az a csőd. Akkor ezek a hallgatók nem lesznek képesek semmilyen innovációra. Egyáltalán nem rossz szándékkal kérdezem, de szerinted jó módszere a matematika oktatásának az, hogy sokszor kizárólag száraz, elméleti dolgokat kell megtanulni, és a szerzett érdemjegy szinte független az anyag megértésének fokától? Vagy erre csak a növekvő létszám miatt van szükség? (Gabor22bp) - A matematika tanítása akkor jó, ha nem leadják az anyagot, hanem a gyerekkel együtt újra felfedezik. Akkor a gyereknek nem kell tanulni, azt már soha többet nem felejti el. Hogy üzemel egy matematikus a napi 'rutinban'? Leül és egyenleteket old meg 8-16-ig? Vagy ennél azért színesebb? (sdh)

- Volt egy bemutatkozó öt perc a Mindentudás Egyetemén. Abból kiderül, hogy nekem ez a hobbim. Ha tehát ezt csinálom, akkor nem érdekel más. A család se. Ha ezt nem engedik például karácsonykor, akkor szenvedek. Szerencsére van már hálózat. Pl. egy évvel ezelőtt a problémámhoz az interneten keresztül kerestem egy gyereket és találtam is Franciaországban, akinek elküldtem azt, hogy hol tartok és 10-15 e-mail váltás után készen volt a cikk. A sráccal személyesen aztán csak júliusban találkoztam. Ön szerint számít az, hogy a matematikatanári képzés messze az alkalmazott matematikus és matematikusképzés mögött áll? Így általában a leggyengébbek mennek tanárnak. (IGS)

- Mostanában zömmel matematikus szakra is gyengék mennek. Tehát akik tanárnak mennek, azok a gyengéknél is sokkal gyengébbek? (IGS) - Nagyjából. /2/

A magyarok háromnegyede nem tud meglenni televíziózás nélkül az év legnagyobb ünnepén. A Research International felmérésében megkérdezett magyarok egyharmada ilyenkor még többet ül a képernyők előtt, mint máskor. A vizsgált európai országok közül Franciaországban és Belgiumban állítják legkevesebben (előbbiben a megkérdezettek 8,9, utóbbi esetében pedig 11,3 százaléka), hogy az ünnepek alatt fokozódna étvágyuk a tévéműsorok iránt. Az európai átlag 27,2 százalék. A felmérésben részt vevő 11 ország közül négy nyugati esetében a többség inkább nélkülözné a televíziót. Magyarországon a kereskedelmi adók viszik el a pálmát karácsonykor is: az összes európai ország közül itt a legnagyobb azoknak az aránya, akik az ilyen típusú csatornákat választják inkább. Igaz, a többség azt vallja, hogy ezek mellett szívesen nézi a közszolgálati adókat is. Franciaországban a megkérdezettek több mint a 40 százaléka a közszolgálatiakat választja, de Belgiumban és Svédországban is sokan döntenek az állami adók mellett. A magyarok legkedveltebb műsorai karácsonykor a kvízek és vetélkedők, viszont érdekes módon alig érdeklődnek a sportközvetítések iránt. Utóbbit a felmérés szerint a csehek szeretik a legjobban. A hazai válaszadók a családi és a klasszikus filmeket szeretik nézni, Nyugat-Európában pedig főleg a sikerfilmek iránt nagy az érdeklődés. /3/
1. A bankbetétekben bízunk leginkább. FigyelőNet, MTI-Eco nyomán
2. Fórumos szövegekből. Origo.hu nyomán
3. Ünnepi tévélázban a magyarok. Vg.hu nyomán

4. Mérés és minősítés: információ a termékekről

A Brit Nagykövetség, a Campden and Chorleywood Élelmiszeriprai Fejlesztési Intézet Magyarország Kht., a brit Processing & Packaging Machinery Association és a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal szemináriumot rendezett Brit Nagykövetségen. A rendezvény aktualitását az adta, hogy az Európai Uniós tagországokban a 177/2002 EK rendelet 2005. január 1-jétől kötelezővé teszi a teljes élelmiszerlánc minden résztvevője számára a nyomonkövetési rendszerek alkalmazását. Az előadások az élelmiszer-biztonság témakörében, elsősorban az EU-követelményeinek megfeleléséről, illetve a hűtött élelmiszerek kezeléséről szóltak. A szemináriumok eredményeképp az általános célok mellett remélhetőleg akár az egyes cégek egyéni elvárásai is teljesülhetnek. A Signet Kódoló Szisztémák Kereskedelmi Kft. szeretné meghonosítani a nyomon követést a hazai élelmiszeriparban, és a címkézésnél hatékonyabb megoldást mutatni a gyártóknak. A Ginsberg & Beier Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a fémszennyeződéseket érzékelő detektorok ismertségét szeretné kiszélesíteni, amelyek eddig elsősorban csak a gyógyszeriparban működtek hatékonyan. A Campden and Chorleywood által kidolgozott módszer a nyomon követéshez szükséges információk megállapításához és rangsorolásához, nyújt segítséget, valamint biztosítja a legszükségesebb információk áramlását a beszállítói-vevői kapcsolatokban és az egyes folyamatok között. A Processing & Packing Machinery Association magas szintű technológiáját, tudását mutatta be a magyar érdeklődőknek. Célja ezeken túl új üzleti kapcsolatok kialakítása és a magyar piac kínálta lehetőségek jobb megismerése. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal egyik fő területe szintén a nyomon követés. Az elsődleges információk birtokában tud az élelmiszerlánc minden részvevője számára „a talajtól a fogyasztó asztaláig” felvilágosítást és tanácsot adni az alkalmazható és a gyakorlatban az EU-ban sikerrel alkalmazott nyomon követési rendszerekről. (Nyomon követhetőség a magyar élelmiszeriparban. qforum.hu nyomán)


Régebbi hírek:
51. hét
50. hét
49. hét
36. hét