Heti IFTI információ- és tájékoztatástudomány és -politika: 3. hét

A/ Információtudomány

1. Információforrások: blogok, házépitők

A Ringier sikeresen újította meg tiniknek szóló kétheti magazinját, a Bravót, amely a felfrissítés óta megduplázta eladott példányszámát - írja a Kreatív Online. A Bravót tavaly decemberben újította meg kívül-belül a kiadó, mert a tíz éve piacon lévő lap az elmúlt hónapokban a magazinpiac átrendeződése miatt veszített népszerűségéből, és elvesztette olvasóinak egy részét. A kiadó adatai szerint a megújult Bravo első száma közel 70 ezer példányban fogyott, a 75 ezer nyomott példányszámból kis híján 68 ezret értékesített a kiadó. A Bravónál ilyen magas eladott példányszámra az elmúlt öt évben nem volt példa. A print lap mellett a magazin weboldalát is alaposan átalakította a kiadó. (Kreatív Online)

IDG - lap a középiskolásoknak - [ 2005.01.17. 16:10] - GamePro címmel fiataloknak szóló életstílus-játékmagazint jelentet meg az IDG Hungary. Digitális életstílus magazin indul fiatalok számára. Főképp a középiskolás korúak -- a 14-18 éves fiatalok -- érdeklődési köréhez alakított digitális életstílus magazinnal jelentkezik az IDG Hungary. A kétheti rendszerességgel megjelenő, 52 oldalas GamePro azokhoz kíván szólni, akik kiemelten érdeklődnek a "digitális kütyük", például a mobiltelefonok, MP3-lejátszók vagy DVD-k iránt és szabadidejükben szívesen játszanak mobiltelefonon, játékkonzolon, vagy akár PC-n is. A lap kifejezetten humoros, ironikus stílusban szólítja meg olvasóit, és a digitális- és játékújdonságok bemutatása mellett meghatározó mennyiségben biztosít felületet egyéb témák, közösségi oldalak számára is. A GamePro első száma 2005. január 21-én jelenik meg 40 ezer példányban. Országszerte kapható lesz az újságárusoknál, az ára pedig zsebpénzbarát, mindössze 298 forint. (hwsw.hu)

Új arculattal és kibővített funkciókkal jelenik meg a Gyalogló Network népszerű szolgáltatása, a Gyalogló Katalógus, ami a legrégebben működő hazai település adatbázis. A Gyaloglo.hu emellett a network egyéb szolgáltatásait keretbe foglaló portáloldal szerepét is betölti. Az www.gyaloglo.hu címen több mint 7 éve elérhető szolgáltatás Magyarország településeinek adatait, az adott helységgel kapcsolatos linkeket tartalmazó gyűjtemény. Az oldal - nevéhez hűen - segítséget nyújt az országban túrázó, kiránduló netezők számára, de kibővített szolgáltatásainak megfelelően bárki számára hasznos információkat nyújt, aki Magyarország településeire kíváncsi. A fiatalosan új külsőt kapott Gyalogló olyan korszerű, portál típusú kezdőoldallá vált, ahonnan egy általános linkgyűjtemény részeként érhetőek el a települések linkjei akár megyék szerinti, akár város vagy irányítószám szerinti keresési lehetősséggel. Bővültek a településekre vonatkozó általános információk régió szerinti meghatározással, a helység területével, rangjával, valamint a telefonkörzet számával és a településhez tartozó Polgármesteri Hivatal elérhetőségével. (btl.hu)

A NAPI Gazdaság Kiadó gondozásában idén ötödik éve megjelenő Házépítők-Kalauza című kiadvány január 17-től már az interneten is elérhetővé válik. (www.hkonline.hu , www.hazepitok-kalauza.hu). A HK Online a papír alapú... Házépítők Kalauza nyomdokain haladva felöleli a lakásfinanszírozás és szabályozás teljes rendszerét (beleértve a lakás- takarékpénztárakat, a munkahelyi és önkormányzati támogatást, az adókedvezményeket stb.) A Házépítők-Kalauza Online Tudástár menüpontja alatt az első téglától az utolsó szögig minden, az építéssel, építkezéssel kapcsolatba hozható információt megtalálható. A legtöbb esetben az árak és a gazdaságossági számítások is szerepelnek a leírások után. Az elméleti leírások mellett hamarosan gyakorlati segítséget nyújtó, interaktív termék-kereső is felkerül a honlapra. A Tudástár természetesen folyamatosan bővül. A Tudástár praktikus információit emelt díjas sms elküldése után lehet elérni. A hozzáférési díjért cserébe három tudástár almenü tartalma 24 órán keresztül elérhető. Az egyes alapvető információkat tartalmazó lexikonok, és még számos egyéb szolgáltatás viszont ingyenesen áll a látogatók rendelkezésére. A weblap a NAPI Gazdaság Kiadó csoport tagja, a www.Napi.hu Online Kft. új terméke. (Elindult a Házépítők-Kalauza Online. 2005.01.17., BTL.hu)

Information Policy Blog: ezen a héten új hírforrásfajta jelenik meg az Infinit történetében, eleddig blogokat nem ajánlottak az olvasóik figyelmébe. Az I-policy Typepad témája az információs politika, az internet szemlézése révén pedig kicsemegézi számunkra az izgalmas anyagokat többek között a cyberbűnözés, az e-learning, az open source és a teleház témaköréből. Néhány érdekesebb friss írás az oldalon: Fókuszban a Firefox sikere; Rurális rádióhálózatok és információs központok fejlesztése Nigerben; Úton a gigabites sávszélesség felé. http://i-policy.typepad.com/ infinithirlevel 282. szám - 15 Jan 2005 20:04:06 +0100 CET)

A frissített magyar blogok listája egy unikum. Itt olyan site-ok felsorolását találhatjátok, melyek már hosszabb ideje fennállnak vagy az utóbbi időben is frissülnek. Létezik egy TJP által fenntartott blogring és a blog.lap.hu is, az ott található listák nemcsak jobban kategorizáltabbak, hanem valószínűleg naprakészebbek is, mint ez itt.
# addict
# Analog
# Barburu
# bp.undergound.hu
# C4
# Cyberb´Ass.blog
# Éjfél Kapitány
# Emil.RuleZ!
# fisher99
# hümmezum
# Keresz
# k-zed blogja (hactar)
# mazvazzeg
# Moonblog
# pite
# plastik
# razzlog (razzia)
# sienna
# szanalmas.hu
# suematra
# The Technocol Xperience
# TJP
# wotan
# ZeBlog
(Gyakran frissített magyar blogok. Gaba, Utoljára frissítve: 2003.09.24., merengo.hu)
Magyar Blog site-ok (teljes lista) - Gaba ˇ Utoljára frissítve: 2002. március 26.

Ezek a barangolásunk során és a különböző kereszthivatkozásokban talált magyar blog-site-ok, tekintet nélkül arra, hogy milyen gyakran frissítik őket (ezért lehet, hogy elhanyagoltakat is találni itt).
addictionary
álomkert
anthea
analog
b.blog
blog
bp.undergound
c4
cirn
cloneshit
cyberb´ass
dandelion
dj vitamoids
dta
eh.blog
éjfélkapitány
emilrulez
euphoria
fisher99
galuska
haver
huf
hummezum
ibolya
icecat
ifjonc
intezet
io
jozsi
k3y
keresz
kiri
k-zed
laxius
LD-50 damage.blog
lombik
maci
miles
mogyi
moonblog
neurologia
nihilweb
photomilk
plastik
razzia
redclay
roboblog
ronin
sienna
steamy
stretch one
suematra
tbc
technocol
tedako
tempflip
thinking zone
tjp
tricky kid
ujrend
uniq ltd
vide0
wotan
yoscha
zeblog
ziv
zolika
zortal

Az internettel kapcsolatos aggályokat és tévhiteket oszlatná el az szerdán indult Barátságos Internet Fórum honlap. A kezdemenyezés szülők, pedagógusok és legfőképp gyermekek számára kíván reális képet adni a világháló valós veszélyeiről. A honlapot a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) - melynek az [origo]-t is kiadó Axelero Internet is a tagja - két másik civil szervezettel (INFORUM, Matisz) együttműködve hozta létre. A webhelyet abból a felismerésből kiindulva alakították ki, hogy az információs társadalom kialakulásának egyik legfőbb akadálya az internettel kapcsolatos - részben jogos, részben alaptalan - félelmek, aggályok, tévhitek széles körű elterjedtsége. A BIF célkitűzése - összhangban az EU Safer Internet programjával -, hogy reális képet adjon az internet valós veszélyeiről és segítséget nyújtson ezek elkerüléséhez a szülőknek, pedagógusoknak és legfőképpen az internetező gyermekeknek. A Gyerekeknek, Szülőknek és Pedagógusoknak gombokra kattintva a biztonságos internethasználatot bemutató elektronikus tananyagok érhetők el. A Biztonságos Tippek gombra kattintva az szerkesztők által megalkotott "FürkÉSZ-szabályok", illetve az internethasználók jogainak ismertetése találhatók meg, a Játékok menüpont pedig színes, könnyen értelmezhető formában nyújt segítséget a biztonságos internethasználathoz. A honlap Minősítés rovatára kattintva a "barátságos honlapok" minősítési elvei, a szószedetben pedig néhány alapvető fogalom magyarázata olvasható. [origo]

Kevés olyan vicces oldal van, amely a jó ízlés határain belül mozog, és nem elsősorban az altesti humorra építve kísérel meg nevettetni. Természetesen ne legyünk álszemérmesek, hiszen gyakran azok a legjobb viccek, amelyek nem tűrnek nyomdafestéket. A vicclap.hu-n ilyenek nem igazán vannak, ami nem is baj, mert ha lennének, csak ilyenek lennének, legalábbis az alpári humornak az előfordulási esélye a világhálón óriási méreteket ölt; zsúfolva pornográf, dühítő baromságokkal, amely hát valljuk be, nem minden esetben tud poénos lenni. Éppen ezért öröm az egészen korrekt vicclap.hu. Az oldal visszafogott, szerkesztői videóanyagaiban is eltalálták az egyensúlyt, azt a középutat, amely még az ízléses humor fogalmába beletartozik. Igaz ugyan, hogy ízlésről és ízlésességről beszélni viccek esetében talán indokolatlan, hiszen egyéne válogatja, hogy kinek milyen típusú jön be. www.vicclap.hu (Interneten, humorhegyen - vagy.hu, 2005.01.19. sly)

2. Magyar Információs társadalom

Magyarországon drága a szélessávú Internet-elérés, hiányoznak a piacról a valódi versenyt generáló alternatív szolgáltatók, és a felmérések szerint az embereket sem igazán érdekli sem az internet, sem a számítógép. Az előfizetési díjak legnagyobb részét a távközlési cégek nyelik el, de az állam is jócskán keres a bolton, noha elméletileg támogatja az olcsó és gyors Internet-elérést. Ha mindent összeadunk, közel tizennégyezer forint - a minimálbér negyede - az átlagosnak mondható 512/128-as adsl számlája. Ennek az összegnek az ötöde az állam zsebébe kerül - miközben építjük az információs társadalmat. A kormányzat egyfelől bonyolult támogatási rendszerekkel próbálja elősegíteni az informatika terjedését - vagyis milliárdokat tömköd a legnagyobb szolgáltatók zsebébe -, másfelől jól beszedi az áfát a végfelhasználótól. Bár a tarifák az áfa nélkül is magasabbak a nyugati szintnél.

Az adsl magyarországi megjelenése óta senki sem panaszkodott a Gazdasági Versenyhivatalnál arra, hogy nem lehet kiegészítő szolgáltatások (email, webtárhely) nélkül internetelérést vásárolni. Ebből a hivatal szakértője, Gönczöl Tünde arra következtet, hogy ezt a fogyasztók sem tartják sérelmesnek, hiszen egyébként szoktak bejelentést tenni. Gazdasági erőfölénnyel való visszaélést ráadásul csak olyan cég követhet el, amely erőfölényes helyzetben van, ez azonban még a legnagyobb piaci résszel rendelkező Axelerónál sem valószínűsíthető. A magyarországi internetes vállalkozások tehát nem tudnak tiltott árukapcsolást megvalósítani. Az adsl nettó havidíja több tételből áll, kezdjük a legérthetetlenebbel: a telefonvonal fenntartási díjával. A Gazdasági Versenyhivatal szerint nincs abban semmi kivetnivaló, hogy a telefonszolgáltatók (Invitel, Matáv, Monortel) a havi két-háromezer forintos telefonos alapcsomag előfizetésére kötelezik internetelőfizetőt. A GVH szerint azért nem, mert a vonalak fenntartása komoly összegeket emészt fel. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a kábeles internet havidíjára egy fillért sem kell ráfizetnünk vonalfenntartás címén, ha mégis, nézhető csatornákat kapunk cserébe. Persze a Matáv a befizetett összegért használható vonalat ad, telefonálhatunk és minket is felhívhatnak, de ez a legkevésbé sem vigasztalja azt a felhasználót, aki csak internetezni akar. /1/

A világ hazánknál fejlettebb részein már megjelentek az olcsóbb fapados internetelérések, ezért óhatatlanul felmerül az emberben, hogy néhány extra szolgáltatás mellőzésével talán lehetne spórolni. Sajnos hiába álmodozunk ilyesmiről, a kiegészítő szolgáltatások - például a webtárhely és az emailcím - műszaki költsége a teljes adsl-díjnak csak néhány százalékáért felelős. Az viszont tény, mondta el az Indexnek Porffy András, az Externet ügyvezető igazgatója, hogy a lakossági piacon a díj hatvan-hetven százaléka a vonalat adó távközlési céghez kerül. A szélessávú elérések magyar árszintjének minősítésekor azt sem hagyhatjuk figyelmen, hogy - mint azt az internetes piacon vezető Axelero stratégiai igazgatója, Császár Zoltán az Indexnek elmondta - az adsl technológia többmilliárdos beruházást igényel, és a szükséges eszközök ára európai szinten van - a magyar keresetek meg jóval alatta. Amíg a világ civilizáltabb részein már megabitekben határozzák meg a használható sebesség alsóbb régióit, itthon egy 512 kilobites hálózatnak is örülhetünk.

Franciaországban nyolc megabites adsl szolgáltatást kapunk havi 15 euróért, azaz nem egészen háromezer forintért. Élvezzük ki az önsanyargatás keserédes pillanatait, osszunk és szorozzunk: tizenhatszoros sávszélességet kapunk harmadáron, egy megabit tehát ötvenszer annyiba kerül itthon, mint Franciaországban. (Még egy kis demagógia: odaát 287 000 forint a minimálbér, azaz itthon átlagosan kétszázötvenszeres terhet jelent a havidíj). 24 euróért (hatezer forintért) a nyolc megabites adsl mellé korlátlan telefonhasználatot is adnak az említett szolgáltatók (Neuf, Cegetel), és a francia ügyfeleknek hűségnyilatkozatot sem kell tenniük, gyakorlatilag bármikor otthagyhatják a társaságot. Itthon a szolgáltatóváltás még a szerződés lejárta után is egy hónapot vesz igénybe, hála a Matáv lassú ügyintézésének. A francia példa nem egyedülálló, Kanadában például a négy megabites letöltési sebesség havidíja átlagosan ötvenöt kanadai dollár, azaz nyolcezerötszáz forint. Az árukapcsolás a tengerentúlon is működik, de sokkal elfogadhatóbb formában: az említett összegben benn van tizennyolc tévécsatorna is, ugyanakkor a diákok havi háromezer forintért megkaphatják az internetet, kábelcsatornák nélkül.

Magyarország internetes lemaradását az is fokozza, hogy az internetet és a számítógépet népszerűsítő kampányok sikertelenek, legalábbis a World Internet Project 2004-es felmérése szerint az utóbbi években radikálisan nőtt azoknak a száma, akik szerint világháló semmit sem nyújt. A magyar szakértők most abban bíznak, hogy otthoni internetezők száma mindezek ellenére idén meghaladhatja a lakosság húsz százalékát - ez alig másfél-két százalékos növekedést jelent. /2/

1. Szűkös és drága a magyar szélessáv. Magyarósi Csaba, 2005.01.17., index.hu nyomán

2. Internet: szomorú helyzet Magyarországon. 2005-01-18.,vg.hu nyomán

3. infinithirlevel] INFINIT hírlevél 282. szám - 15 Jan 2005 20:04:06 +0100 (CET)
A HÉT HÍRFORRÁSA:
E-kormányzati ráfordítások az Egyesült Államokban: komoly növekedés várható
http://www.enn.ie/frontpage/news-9574552.html

SZÍNES INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM:
Év eleji jövőbetekintés: mi várható 2005-ben?

Az új év elején megszaporodnak a különböző évértékelő írások, illetve számos előrejelzés lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy vajon mit hoz majd az előttünk álló esztendő. Most az egyik ilyen trendelemző írásból mazsolázunk, amelyet az internetnews.com stábja állított össze.

A magazin szerkesztősége szerint az internetes telefónia (a Voice over Internet Protocol - VoIP) térnyerése tovább folytatódik. 2004-ben költségcsökkentési és hatékonyságnövelési céllal olyan cégek választották már ezt a megoldást, mint például a Ford. A szélessávú hozzáférés terjedésével a VoIP a lakosság körében is egyre népszerűbbé válhat.

A várakozások (és a tapasztalatok) szerint a vírusok inváziója tovább folytatódik, ráadásul az alattomos programok evolúciója nagy ütemben halad majd előre, azaz egyre okosabbak és okosabbak lesznek. A nemrégiben köztudatba kerülő mobil-vírusok területén az F-secure igazgatója, Mikko Hypponen szerint idén várható az igazi robbanás. A szakember azt is prognosztizálta, hogy nem választ el sok idő bennünket attól, hogy a vírusok a Wi-Fi hálózaton, illetve Bluetooth kapcsolat segítségével terjedjenek.

Az internetes keresőmotorok tekintetében ismét a verseny kiéleződésének lehetünk majd szemtanúi. Noha vélhetőleg a keresőháború nem éri el csúcspontját, de a Google térvesztése folytatódhat, hiszen egyre többen szállnak harcba a területen. A keresőkkel kapcsolatos várakozás, hogy a merevlemezes keresők vélhetőleg hamar megnyerik maguknak a felhasználók bizalmát. Hosszú távon a médiatartalmak is kereshetőek lehetnek, legalábbis több cég jelentkezett a tavalyi év során ilyen próbálkozással. Az idei évben a videofájlok kerülhetnek előtérbe, bár ma még nincs elfogadott szabvány e területen.

A nyílt forráskódú szoftverek nagy áttörése is bekövetkezhet. Már a 2004-es esztendő is az open source rendszerekről, tömeges közigazgatási használatukról szólt, az intézményesülés és a köztudatba kerülés után érdemes lesz odafigyelni a fejlődésre, különösen a fellángolt szoftverszabadalmi vita fényében.

A 2004-es év szavát adó online naplók, a blogok sem állnak meg a fejlődés útján, hiszen részben a sávszélességnek, részben pedig egyéb technikáknak köszönhetően a képek és a videofájlok használatának terjedése, a Moblog és a Vblog aktivitások növekedése várható.

A mobiltelefónia területén a szakemberek habozás nélkül állítják, a 2005-ös év a harmadik generációs technológia (3G) éve lesz - legalábbis az Egyesült Államokban. Az elemzők szerint a vásárlók már felkészültek azokra a szolgáltatásokra, amelyet az új technológia nyit meg előttük.

Többek között ezek azok a témakörök, ahol - az internetnews.com szakújságírói szerint - jelentős változások várhatók az információs technológiák terén, de legalábbis mélyreható folyamatok indulhatnak el. A felsorolás persze közel sem teljes, de abban biztosak lehetünk, idén sem maradunk történések nélkül.
Forrás: http://www.internetnews.com/bus-news/article.php/3456391

4. Informatikában az amerikai iskolások is jobbak tanáraiknál - 2005. január 9. 15:06, Vasárnap - Gyurkity Péter

Egy amerikai felmérés szerint az iskolák nem tudják kihasználni a világháló nyújtotta lehetőségeket, annak ellenére, hogy szinte kivétel nélkül rendelkeznek internet-eléréssel. Az amerikai Oktatási Hivatal által közzétett felmérés sürgeti az intézményeket, hogy a számítógépeket nagyobb mértékben használják a tantermekben, és az internetes foglalkozásokat a tanterv kialakításánál is vegyék figyelembe. A Hivatal adatai szerint az elmúlt egy évtized alatt az amerikai oktatási intézmények nem kevesebb mint 99 százalékát látták el internet-kapcsolattal, és minden ötödik diákra jut egy számítógép. Az eredmények tudatában a dokumentum kissé fellengzős nevet kapott: "Az amerikai oktatás új aranykora felé: hogyan forradalmasíthatja az internet, a törvénykezés, és a diák napjaink oktatását."

A kétségkívül impozáns eredmények azonban önmagukban nem biztosítják a teljes sikert. A felmérés ugyanis rámutatott, hogy az infrastruktúra kiépítettsége ellenére az iskolák vezetése és a tanárok még mindig nem szoktak hozzá az új kor eszközeihez, és a mai napig nem látták el megfelelő szerepkörrel a számítógépeket. "Az oktatás az egyetlen terület, ahol még mindig vitatják az új technológia létjogosultságát. Számos reform, elegendő számú számítógép megvásárlása, és a hálózatok kiépítése ellenére az iskolák még mindig a hagyományos módszert választják" - jelentette ki Rod Paige oktatási államtitkár.

A diákok nagy része ezért otthon sajátítja el a számítógép kezelését, és tudása sokszor meghaladja a tanárokét. Ezt kiválóan érzékelteti a világhálót használók között végzett felmérés, amely szerint 2000 és 2002 között a 2-5 éves, valamint a 6-8 éves gyerekek között nőtt legnagyobb mértékben az internet-használat. A diákok sok esetben kritizálják tanáraik szakértelmét, és erre minden okuk megvan, hiszen az oktatók felkészültsége az Oktatási Hivatal szerint sem éri el a kívánt szintet. Az új oktatási tervezet keretében ezért a Hivatal nagyobb hangsúlyt fektet a tanárok továbbképzésére, valamint az új, digitális oktatási anyagok és segédeszközök felhasználására.

A tervezet egyben az informatikaoktatási irányelvekkel összhangban sürgeti az iskolákat, hogy az adminisztráció, illetve a pénzügyek terén a jelenleginél nagyobb mértékben támaszkodjanak a számítógépes rendszerre.

Kapcsolódó cikkek:
ˇ Egyre több egyetemen van online oktatás (2004. december 3.)
ˇ Ausztriában szinte minden iskolában van már internet (2004. augusztus 11.)
ˇ Sikeres az első német internetes iskola (2004. július 28.)
ˇ Vége a plagizált anyagok korszakának (2004. május 3.)
ˇ Új rendszer felügyeli a kaliforniai diákokat (2004. április 21.)
(Informatikában az amerikai iskolások is jobbak tanáraiknál. 2005.01.19. Gyurkity Péter, sg.hu)

5. Az idén 2,5 százalékos vállalati informatikai fejlesztés. 2005.01.17. - MTI

Harminc országban mintegy 1300 vállalati informatikai vezető körében végzett felmérés alapján a Gartner nemzetközi piackutató intézet az jósolja, hogy az idén az informatikai kiadások átlagosan 2,5 százalékkal növekednek majd, az elmúlt három év stagnálása, esetenként visszaesése után. Az informatikai fejlesztések a belső hatékonyság növelésére koncentrálnak, de céljuk a vállalati költségracionalizálás, költségellenőrzés is. Nagy átfogó informatikai beruházások nem jellemzik majd a vállalatokat, de a fejlesztésekben hangsúlyt kap a biztonsági növelése, valamint az üzleti növekedés és az üzleti folyamatok jobb informatikai támogatása is. Az informatikai vezetők 39 százalékának véleménye az, hogy ehhez vállalatánál megvannak a megfelelő emberek.

6. Információgazdaság: 11,8%-kal bővült tavaly a PC-piac. 2005-01-19., MTI-ECO

- Az előzetes adatok szerint tavaly a világ személyiszámítógép-eladásai 11,8 százalékkal 189 millió darabra nőttek, mindenekelőtt a mobil-PC-k iránt nagy kereslet miatt. A Gartner piacelemző adatai szerint a Dell 16,4 százalékos piaci részesedéssel piacvezető szerepét tovább erősítette, a Hewlett-Packard (14,6 százalék) és az IBM (5,5 százalék) előtt. A negyedik negyedben 13,7 százalékkal 51,5 millióra nőtt az eladott PC-k száma. A mobil-PC-k értékesítését tavaly az alacsonyabb árak, a jobb teljesítmény és a mozgékonyabb hozzáférési lehetőségek lendítették fel. Az idei évre a piackutató cég Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (EMEA-térség) lassuló növekedést és éleződő versenyt vár, elsősorban a kínai Lenovo PC-gyártó - amely az IBM PC-részlegeit nemrégiben felvásárolta - tervezett előrenyomulása miatt. Az EMEA-térségben az eladott PC-k száma tavaly átlag 14 százalékkal, 61,7 millióra nőtt. A régióban piacvezető a Hewlett-Packard (HP), 16,1 százalékos piaci résszel, majd a Dell következik 10,61 százalékkal, illetve az Acer 7,1 százalékkal. Az Egyesült Államokban a személyi számítógépek értékesítése tavaly 8,3 százalékkal, 62,3 millióra nőtt.
e-broker.hu

7. A média és a távközlés konvergenciájából IKO-Matáv Média

Megalakult az IKO-Matáv Média Holding, a média és távközlés konvergenciájának vezető szakértő és szolgáltató cégcsoportja. A holding tulajdonosai 50-50%-os arányban az IKO Production és a Matáv, jegyzett tőkéje 3,2 milliárd forint. Bejelentette megalakulását az IKO-Matáv Média Holding, a média és távközlés konvergenciájának vezető szakértő vállalata. A 3,2 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság tulajdonosai 50-50%-os arányban az IKO Production Kft. és a Matáv Rt. A holding 100%-os tulajdonosa az IKO New Media Kft., és az IKO Content and Rights Kft. cégeknek, illetve 31%-os tulajdonrésszel a Magyar RTL Televízió Rt. második legnagyobb részvényese is. A holding tulajdoni arányokkal számolt árbevétele meghaladja a 11 milliárd forintot.

A holding megalapításának célja az interaktív tartalomszolgáltatói piac vezető cégcsoportjának létrehozása volt, amely mindkét fél számára új szolgáltatási lehetőségeket és ezáltal dinamikus fejlődést eredményezhet. A holding feladata a távközlés és a média között összekötő kapocsként a piac gyorsítása, növelése, egyfajta katalizátor szerep betöltése. A holding független szolgáltató - a média és a távközlés piacán bármely szereplő számára biztosít interaktív megoldásokat, így ügyfelei a mobil távközlés területén, az elektronikus, on-line és nyomtatott médiában egyaránt megtalálhatók. A holding jövőbeni üzleti lehetőségeit jól mutatja a holdinghoz tartozó IKO New Media fejlődési üteme, amely ma Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő vállalata. 2004-ben több mint háromszorosára növelte forgalmát és meghaladta a 2 milliárd forintot.

A televíziózás és az interaktív tartalomszolgáltatások területén egyaránt piacvezető holding szolgáltatásaival a média, az üzleti élet szereplőit célozza meg, az SMS és MMS (Multimedia Messaging Service) alapú szolgáltatások esetében különös tekintettel az FMCG (fast moving consumer goods) cégekre és a kormányzati intézményekre.

Az IKO New Media értéknövelt interaktív távközlési és tartalomszolgáltató, valamint mobil és IVR (interactive voice response) alapú üzleti alkalmazás-fejlesztéssel foglalkozik, 7 éves szakértelemre építve. Az interaktív szolgáltatások által támogatott kvízjátékok, a TV-, vagy rádióműsorokhoz kapcsolódó SMS-szavazások a szórakoztatás legújabb elemei. A new media cég emelt díjas termékei közé operációs logók, mobil háttérképek (a mesefiguráktól az erotikus tartalmakig), képüzenetek, képernyővédők, játékok, csengőhangok, hangos üdvözletek és egyebek tartoznak. A cég kizárólag jogtiszta tartalmakat szolgáltat.
piacesprofit.hu

8. Több mint kétszázezer előfizetőt gyűjtött a Tele2 - 2005-01-19.

Még az első félévben bevezetik a betárcsázós internetszolgáltatást is. Több mint 200 ezren fizettek elő a Tele2 Magyarország alternatív távközlési szolgáltatására a cég működésének első nyolc hónapjában - közölte Laczkó Tóth Gergely, a társaság ügyvezető igazgatója. A társaság január végéig a Matáv valamennyi körzetében megjelenik a vezetékes helyi hívások piacán, amelyet márciusban kiterjesztenek az Emitel 3, illetve júniusban az Invitel 9 primer körzetében. Az ügyvezető szerint Magyarországon az alternatív vezetékes telefonszolgáltatást igénybe vevők aránya a Matáv területén jelenleg 14 százalék, aminek többségével, mintegy 10 százalékos piaci részesedésével a Tele2 rendelkezik - írja a FigyelőNet az MTI-Ecóra hivatkozva.

A Tele2 azt tervezi, hogy még az első félévben bevezeti betárcsázós internetszolgáltatását, ám a széles sávú ADSL-szolgáltatás elindításában egyelőre nem gondolkodnak. Laczkó Tóth Gergely szerint meg kell teremteni a szolgáltató-előválasztás nyújtásához szükséges szabályozási hátteret, hogy az előfizetők még kényelmesebben, előhívószám tárcsázása nélkül vehessék igénybe az alternatív ajánlatokat. Emellett kívánatosnak tartaná a nagykereskedelmi hozzáférés szabályozási hátterének megteremtését is, azért, hogy az előfizetési díjak ne emelkedjenek a mérséklődő percdíjak kompenzálása érdekében. "Hiába csökkennek fokozatosan a percdíjak, ha a fix előfizetési díjak viszont emelkednek" - mondta.

A nettó havi előfizetési díj a régióban Magyarországon a legmagasabb 10,2 euró, Csehországban és Lengyelországban 8,2 euró, míg a balti országokban mindössze 4,46-5,65 eurót tesz ki. Az ügyvezető igazgató szerint célszerű lenne meghatározni a szolgáltatóválasztás maximális idejét, mert a több hétig, esetleg hónapokig elhúzódó adminisztráció szintén elriasztja a váltástól az előfizetőket.
it.news.hu

9. A magyar Zafi.d és Zafi.b férgek vezették a decemberi vírus-toplistát. Ady Krisztián, HWSW

A Kaspersky Lab decemberi vírusstatisztikájában a magyar féregpár, a Zafi.d és a Zafi.b háttérbe szorította a NetSky, a Bagle és a Mydoom férgek alkotta triót, melyek egész évben uralták a listát. Az év utolsó toplistáját az először októberben észlelt Zafi.d vezeti.

Magyar férgek az élvonalban

A magyar származású, politikai indíttatású Zafi.b közvetlenül az új Zafi.d mögött áll. A korábbi, Zadi.b variáns vezette a nyári listát, ősszel visszaesett, azonban novemberben újra erőre kapott és decemberben a második helyen végzett. A novemberi listavezetők, a Mydoom.ab és a Bagle.at, olyan gyorsan estek vissza, mint amilyen gyorsan az első helyre kerültek. A Bagle.at 10 hellyel került hátrébb a listán.

A koreai Lovgate.w féreg folyamatosan haladt előre és decemberben elérte a negyedik helyet a toplistán. A Lovgate.ad -- egy későbbi variáns -- megőrizte helyezését, de nehéz megjósolni, hogy a jövőben merre fog elmozdulni. A lista más férgeitől eltérően a Lovgate férgeket még nem küldték ki a tömeges spamküldő technikák segítségével. A jelek szerint egyelőre csak klasszikus módon terjednek -- néhány fertőzött gépről kiindulva fokozatosan fertőznek meg új számítógépeket.

A Sober.i újra terjed

A Sober.i féreg forráskódjában található számos hiba ellenére decemberben újra feltűnt a fertőzési listákon. A Kaspersky Lab kutatói szerint a féregnek el kellett volna tűnnie a listáról, azonban váratlanul mégis felkapaszkodott a tizedik helyre. A többi e-mailben terjedő féreg csak kis mértékben vagy egyáltalán nem változtatott helyezésén. Decemberben egy e-mail féreg sem indított jelentős támadást.

Az e-mail férgek helyett a vírusírók az Internet Explorer sebezhetőségeinek kihasználására, valamint kém- és hirdetőszoftverek készítésére összpontosítottak. A lista mindkét újdonsága, a Trojan-Downloader.Win32.Agent.bq és a Trojan-Spy.HTML.Bankfraud.w is ennek a csoportnak a képviselője.

Adware-telepítők és adathalászók

Az Agent.bq férget spamküldő technológiákkal többször is tömegesen kiküldték. Ez a trójai program különböző hirdető programokat (adware) telepít és egyben adatokat gyűjt az internet-felhasználó böngészési szokásairól.

A Bankfraud.w egy klasszikus adathalászó program. A felhasználó látszólag a Washington Mutual Internet Banking (internetes banki ügyintézés) műszaki támogató szolgáltatásától kap levelet. A féreg szerzője az emberi hiszékenységre épülő technikákkal bátorítja a könnyen becsapható felhasználókat a látszólagos Washington Mutual oldal meglátogatására és személyes adataik megadására. Azok a felhasználók, akik az e-mail utasításainak megfelelően járnak el, megnyitják bankszámlájukat a bűnözők előtt.
hwsw.hu

10. Keresőmotorok: A hálón már mindent megtalálnak, sőt azon kívül is. 2005.01.18.

A keresők ma már mindent megtalálnak, néha már azt is, amit nem kellene. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a kereső szolgáltatások közötti vetélkedés az internetről lassan átterjed a felhasználók számítógépeire is. Közben a nem olyan régen még egyeduralkodó Google technológiai előnyét behozták, s a nyakán loholnak versenytársai.

Ördög vagyok, lent lakom a pokol fenekén.
S hogyha falra festenek, hát megjelenek én.
Van két szarvam, bukós farkam - féljetek nagyon!
Mert a titkát mindenkinek ki-kikutatom!
Irgum-burgum féljetek!
Gyorsan végzek véletek.
Mert az Ördög egy hatalmas úr,
Aki mindent össze-vissza túr,
Ha megvadul!

Ez az öregecske csasztuska akár az internetes keresők indulója is lehetne, amelyek az egyre élesedő piaci versenyben a megvadulás jeleit mutatják. Ettől azonban a Keynote (korábban Vividence) marketingcég felmérése szerint az elmúlt években nem változtak meg az internetezők keresőszolgáltatásokhoz fűződő preferenciái. Ugyanazt a sorrendet állították fel az idén publikált tanulmány szerint is, mint egy évvel korábban:
1. Google
2. Yahoo Search
3. MSN Search
4. Ask Jeevs
5. Lycos

A kutatás vezetője, Bonny Brown szerint a keresők királya a felhasználók szemében ma kétségtelenül a Google, amely a szolgáltatással való magas fokú elégedettségben és hűségben is megnyilvánul. Ezzel együtt a Yahoo és az MSN számottevő nyereséget könyvelhetett el az elmúlt egy év során, s a keresők megítélésében mutatkozó rést igen jelentősen sikerült szűkíteniük. A rájuk vonatkozó percepció, amilyennek e szolgáltatásokat a felhasználók látják, már nem mutat lényeges különbséget. Az Ask Jeevs is előrelépett e skálán, még ha nem is olyan mértékben, mint az előző kettő. A felmérés során több mint 250 tényezőt vizsgáltak, beleértve a márka ismertséget, a jövőbeni használatra vonatkozó szándékokat, a felhasználók elégedettségét és a hűséget.

Előretör a Yahoo és az MSN

A Yahoo 2004 közepén mutatta be a helyi (azaz a felhasználó számítógépét is átvizsgálni képes) keresőjét, s a kutatás szerint ez jelentősen javított a megítélésén, annak ellenére, hogy a helyi keresésben is a Google tekinthető vezetőnek. Az impresszív előrehaladás ellenére sok "motorban" a helyi keresés még fejlesztendő funkciónak számít. Az összes ilyen szolgáltatást nyújtó weboldal vizsgálatakor 22 százalék állította, hogy tevékenységükben a helyi keresés még nem számít kulcstényezőnek, azaz e területen bőven van tere a javulásnak. Az MSN Search tavaly júliusban vezette be a szponzorált találatközlést, amely szignifikáns javulást hozott a szolgáltatás általános megítélésében. A vizsgálatba bevont felhasználók 47 százaléka kifejezetten hasznosnak minősítette a szponzorált találatközlést, szemben egy pár hónappal korábbi vizsgálatban mért 37 százalékkal.

Az emberek keresőhasználata sokkal kevésbé megfontolt, vagy tapasztalatokon nyugvó, mint sokan gondolnák. A 75 százalékuk azt mondja, hogy azt a keresőt használja elsősorban, amellyel elsőként megismerkedett, s 50 százalékuk csak akkor vált át valami másra, ha az első kereséskor nem kapott megfelelő eredményt. Az internetezők ötöde viszont azt mondja, hogy olyan keresőt használ éppen, ami eszébe jut, vagy végigpóbálja az összes nagy keresőrendszert a jobb eredmény érdekében. Mindennek fényében igazán érdekes, hogy az egy évvel korábbi felméréshez képest a Yahoo-t 20, az MSN Search-öt 30 százalékkal többen lennének hajlandók elsődleges keresőként használni. Sőt míg egy évvel korábban csak 72, illetve 55 százalék mondta, hogy a Yahoo-t és az MSN Search-öt a jövőben is használni kívánja, addig a legutóbbi vizsgálat szerint ez a szám 81, illetve 61 százalékra változott.

Rokonok és munkatársak: a keresési kockázatok forrásai

Az egyes keresők melletti elkötelezettség kialakításakor a felhasználók kevésbé veszik figyelembe a használat kockázatait. Pedig kockázatok vannak, amelyek nem is keresőrendszereket szolgáltató cégek oldaláról jelennek meg, hanem azoktól az emberektől kell félni elsősorban, akik közvetlenül hozzákapcsolódhatnak egy adott számítógéphez. Azaz a kockázatokat az alkalmazottak, a munkatársak vagy a családtagok jelentik. Amióta ugyanis lehetőség van az internetes keresőket a saját gépek tartalmának vizsgálatára is felhasználni, a kockázatok megnőttek. Például a userek olyan pornográf tartalmakat tárolnak a gépükön, amelyet nem szeretnék, ha a gyermekük is elérne. Az ilyenek kétszer is meggondolják, hogy letöltsenek-e egy indexelő alkalmazást, amely lehetővé teszi a kereső saját gépükön való használatát - véli Christian Byrnes, a Meta Group technológiai marketingkutatásokra szakosodott cég elnökhelyettese.

Az a baj - mondják más szakértők -, hogy a cache fájlok törlése hamis biztonságérzetet ad a felhasználóknak, mert azt hihetik, hogy az általuk használt tartalomnak semmi nyoma sem marad az illetéktelenek számára elérhető helyeken. Csakhogy például a Google saját cache-t hoz létre a weboldalak számára, így amikor a letöltött tartalmak törlésére adunk parancsot az internet Explorerben, attól még a dokumentumok teljes egészükben meg fognak jelenni, ha egy helyi keresővel kutat utánuk valaki, mondjuk egy rokon vagy egy munkatárs. Így aztán a helyi asztali keresők könnyedén megmutathatnak minden használatba vett anyagot annak, aki hozzáfér a számítógéphez. Ez még akkor is igaz lehet, ha egy gépen, vagy akár egy egész vállalatnál titkosítást használnak. A cache-ben megmaradó adatokat ugyanis a titkosítás már nem feltétlenül védi meg a keresőtől.

Így aztán a helyi keresők közötti hadakozás másik színtere a személyes adatok biztonságának megőrzése lett. "Ha a Google vagy a Microsoft (az MSN Search tulajdonosként) azt mondják, hogy nem gyűjtenek azonosítható személyes adatokat, majd ezt az egyezséget megszegik, azért az ügyfeleik és a részvényeseik megbüntethetik őket" - mondta Byrnes. Ezért a nagy versenyzők kínosan ügyelnek rá, hogy ne sértsék meg senkinek a privát szféráját. Ez még akkor is így van, ha az urbánus legendák mást sugallnak. Peter Firstbrook, a Meta Group programigazgatója inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy vannak olyan keresőimitátorok, amelyek elsősorban kémprogramok (spyware) és rosszindulatú hirdetőprogramok (adware) terjesztése miatt jöttek létre, s nem valós értéket képviselő szolgáltatásként. Az ezeken az oldalakon összeszedhető fertőzések aztán lehalásszák a szükséges, gyakran személyes információkat (phishing). Azaz a külső támadások elleni védekezést továbbra sem szabad másodlagosnak tekinteni.

A legtöbb szakértő a nagy keresőrendszerek, a Google, a Yahoo és az MSN esetében mindezek után sem látnak nagy technikai gondokat. Egy szabályt -állítják - azonban még ezek esetében is érdemes betartani: Nem szabad "érzékeny" fájlokat keresni!
1. A hálón már mindent megtalálnak, sőt azon kívül is
2. Előretör a Yahoo és az MSN
3. Rokonok és munkatársak: a keresési kockázatok forrásai
MZ, hvg.hu

b) Tájékoztatástudomány

1. Tájékoztatáspolitika: Kisfiam, vegyél Népszabadságot, Heteket! 2005.01.17.

A hírTV Péntek 8, Mondatvadászat című magazinjában mutatták be a fenti nevelő célzatú információkat tartalmazó "szerencsekártyákat" a Gazdálkodj okosan nevű gyermekjáték korszerűsített, uniós verziójából. Ezt az uniós mivoltot jól jelzi, hogy az egykori szocialista Monopoly-ként ismert társasjáték dobozát uniós zászló keretezi, uniós kék alapon uniós csillagokkal.

Azért mégiscsak van fejlődés a világban, akárki akármit mond.

Így aztán gyermekeink játszva tanulhatják meg, hogy az egykori kommunista párt némi evolúción átment lapját kell majd olvasniuk, hitbélileg meg a sokak által csak szektaként emlegetett kisegyházhoz kellene igazodniuk. Így alakul ki majd az emberarcúan szocialista embertípus az Európai Unióban.

Na, nehogymá'!
Talán mégse kéne...

Úgy sejtem, az Európai Unióban egy ilyen jószág, mint ez a Gazdálkodj okosan, nem vívna ki különösebb lelkesedést. Mint ahogy attól is hátast dobott volna bármelyik szocialista képviselő az Európai Parlamentben, amikor Lamperth Mónika az erdei iskolában arra biztatta a gyerekeket, hogy szavazzanak a szocialistákra. Ahogy a nyuszifüllel az isiben kampányoló ifiszociktól is.

Ahogy minden jóérzésű honfitársunkban legalábbis erős kétségek támadnak akkor, amikor a politika benyomul a gyermekek világába. Szerintem még akkor is, ha szocialista vagy szabaddemokrata atyafi. Talán kivételt ezalól a Hetek szerkesztői és a Hitgyüli hívei jelenthetnek. Miután Gyurcsány miniszterelnök - saját elmondása szerint - keményen beszólt a pápának, talán megkockáztatható az a megállapítás, hogy a kétezer éves katolikus egyház "politizálásánál" valamivel veszélyesebb, ha egy ATV-beli Vidám vasárnap megtekintése után szektának látszó kisegyház a gyerekek között toboroz híveket.

Kedves Népszabadság, SZDSZ és Gyurcsány Feri bácsi! Tessék felháborodni és tiltakozni. Netán intézkedni, olyan ügyesen, mint pirospaprika ügyben.
- benyovszky - hirtv.hu

2. Blog és wiki a vállalati kommunikációban. 2005.01.18.

Feledkezzünk meg a blogok körüli felhajtásról, és arról, amit eddig gondoltunk a webnaplókról és azok szerzőiről. A blog ugyanis az üzleti kommunikációban is zseniálisan használható eszköz, legyen szó akár egy cégen belüli tudásmenedzsmentről, akár az üzletfelekkel, fogyasztókkal való kapcsolattartásról, írja az Electronic Business. A blogban nincsen semmi titokzatos: egyszerűen egy olyan weboldal, amely lehetővé teszi a tulajdonosának (vagy bárkinek, akinek a tulajdonos megengedi), hogy szöveges, képes vagy multimédiás bejegyzéseket, weboldalakra vagy dokumentumokra mutató linkeket tegyen közzé naplószerű formátumban úgy, hogy semmit sem kell tudnia a webszerkesztésről. Képzeljük el, hogy a böngészőablakot megnyitva minden aktuális információhoz és dokumentumhoz hozzájutunk, amely egy adott projekthez vagy témához tartozik. Ráadásul a blogszoftverek, amelyekkel ez megvalósítható, nevetségesen olcsón, 50-200 dolláros áron hozzáférhetőek.

A bloghoz kapcsolódó másik eszköz, amit a korszerű vállalati tudásmenedzsmentben be lehet vetni, a wiki. A szó a hawaii bennszülöttek nyelvén annyit tesz, "gyors". Ha újdonsült jelentését leegyszerűsítjük, akkor egy közösség tagjai által saját kezűleg bővített és karbantartott tudásbázist jelent.

ERP összefoglaló

Mindent a vállalatirányítási rendszerekről

Eric Paulos, az Intel kutatója egyike volt az első szakembereknek, akik a belső vállalati kommunikációt bonyolító blogokkal kezdett foglalkozni. Egy sor ilyen weblog beindításában segédkezett a cége különböző fejlesztőrészlegeinél, szerte a világban. "Úgy gondoltuk, hogy a blogok és wikik segítségével hatékonyan működhet a közös munka, és nyitott légkört lehet fenntartani" - mondja. A céljuk az volt, hogy olyan rendszert teremtsenek, amely lehetővé teszi a munkatársak közötti folyamatos kapcsolattartást. az Intel kutatási részlegénél végül nyolc blog működött párhuzamosan, amelyeken változatos tárgyú kommunikáció folyt a személyes témáktól az értekezleteken, konferenciákon készült fejlegyzésekig. Kezdetben a dolog nagyon érdekes volt, de mint Paulos elmondja, ebben a formában nem működött. A munkatársak kezdtek úgy tekinteni a blogra, mint egy közös faliújságra, és nem vált a napi rutinjukká, hogy figyelemmel kísérjék a bejegyzéseket. Paulos szerint egy ilyen csoportos blog csak akkor működhet jól, ha van gazdája, vagyis amellett, hogy mindenki írhat bele, valaki odafigyel a moderálására. Paulos kollégái jelenleg is alkalmazzák a blogokat a munka során, de már sokkal kötöttebb formában.

A tudásmenedzsment mellett több nagyvállalat is használ blogokat a külső kommunikációban. Egy multi imázsának nagyon jót tehet, ha az ügyfelei betekinthetnek működésének részleteibe annak blogján. Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems elnök-vezérigazgatója már ismert bloggernek számít, és rajta kívül a cég több tucat munkatársa ír webnaplót. Paulos szerint Microsoft arculatán is minden marketingkampánynál többet javított, hogy a fejlesztők blogírásba kezdtek.

ERP összefoglaló
Mindent a vállalatirányítási rendszerekről

Az egyszerű arculatjavításon túl a blog nagyon hatékony eszköz lehet az ügyfelekkel, partnerekkel való kapcsolattartásban, mivel lehetőséget ad az olvasóknak az azonnali visszajelzésre, így folyamatos, kétirányú kapcsolattartást biztosít. Egy vállalat minden szükséges információt közzé tehet egy megjelentetés előtt álló termékről vagy szolgáltatásról, hogy párbeszédet kezdeményezzen róla jövőbeli fogyasztókkal. Így a cég már eleve az ő igényeiknek megfelelően dobhatja azt piacra, és a megjelenés után is figyelemmel tudja kísérni annak utóéletét a piacon, hogy ha kell, változtatni tudjon rajta.
mfor.hu

3. Médiapolitika: politika az uralkodó médiaorientáció szerint

Zavar keletkezett a Fidesz kommunikációs stábjánál Meszleny László feladatköre és szerepvállalása miatt. A napokban született döntés arról, hogy a kommunikációs igazgató teljes hatáskörrel és kizárólagosan irányítja az ellenzéki párt nyilvános szerepléseit - noha Fidesz-körökben is sokan beszélnek esetleges távozásáról. Egyesek szerint a színfalak mögött Orbán Viktor és Áder János is konfrontálódott egymással a kommunikációs igazgató szerepvállalása miatt. S miután az irányítás Meszleny hatáskörébe került, a parlamenti képviselőcsoport sajtóosztálya - állítólag Áder János frakcióvezető utasítására - "passzív rezisztenciába" vonult. Lapunk úgy tudja, hogy vannak egyeztetési zavarok a Szentkirályi utca és a Képviselői Irodaház fideszes sajtóosztálya között. A hatáskörök módosítását némileg az is indokolttá tette, hogy Rogán Antal kampányfőnök lett. A kommunikációs igazgató Meszlényi László, a Fidesz sajtófőnöke Csépe Krisztina, és a párt sajtócsapata a Szentkirályi utcai központi székházban "székel". A Fidesz volt sajtófőnöke, Hammerstein Judit a parlamenti frakció sajtóosztályát vezeti - külön stábbal a Képviselői Irodaházban. Navracsics Tibor, Orbán kabinetfőnöke is részt vállal a kommunikációs stratégia alakításában, ő a Lendvay utcában a 2006-os kormányzásra való felkészülést koordinálja. Habony Árpád elemző-stratéga háttérbe vonult, de változatlanul Orbán Viktor személyes tanácsadója, Révész Máriusz pedig a Fidesz és a pártelnök szóvivője is. /1/

December 5-én szétrobbant az illúzió, hogy a Fidesz jelenlegi állapotában képes a nemzet érdekében felelős döntéseket hozni - írja a Szövetség című lap január 14-i számában megjelent vitacikkében Malgot István. A szerző az Orbán Viktor nevével fémjelzett Szövetség a Nemzetért Polgári Kör egyik alapító tagja. Malgot István keserű hangú esszét írt a Fideszről és Orbán Viktorról. Ebből közlünk részleteket. 2004. december ötödikének katasztrófája nem egyszerűen a magyar politikai elit szánalmas vergődéséről adott képet. Szétrobbant az az illúzió, hogy a Fidesz jelenlegi állapotában képes a nemzet érdekében felelős döntéseket hozni, képes a társadalom többsége által járható utat, követhető célokat kínálni... December ötödikén megroppant, mert a nemzet többsége számára követhetetlennek bizonyult az a politikai irányvonal, amit Orbán Viktor a Fidesz átalakítása után képviselt. A nemzet határok feletti egyesítése helyett a nemzet részeinek eddig elképzelhetetlen mértékű szembefordítása következett be. Szégyen és keserűség ül a szemünkben, ha felemeljük tekintetünket. Ha felemeljük. Ez az írás nem születik meg, ha vállalnánk a felelősséget a kialakult helyzetért. /.../ A kialakult helyzet a Fidesz számára győzelemnek púderezett vereség. Orbán Viktor számára egy politikai irányvonal csődje. Az MDF-nek csendes önigazolás. A szocialistáknak szégyennel keveredett megkönnyebbülés. Az SZDSZ számára egyértelmű győzelem. /.../ Jelenleg a Fidesz egyre kevésbé értékcentrikus párt, és egyre inkább a nemzeti populizmus megjelenítője. Értékek vállalása helyett népszerű vagy népszerűnek tartott nézeteket és követeléseket hangoztat. (...) Megszűntek vagy elnémultak azok a fórumok, ahol lehetőség volt a vélemények ütköztetésére. A Szövetség a Nemzetért polgári kör egy éve nem tanácskozik. Feltehetően azért, mert itt valóban ütköztek a vélemények. /2/

Összetűzésbe került Orbán Viktor és Áder János Meszleny László, a Fidesz kommunikációs igazgatója miatt. A Duna Televízió hírigazgatói székéből a tavalyi európai parlamenti választások idején átpártolt Meszleny kommunikációs igazgatóként rövid időn belül alkalmatlannak bizonyult, a lap (a MH) forrásai szerint feladatait gyakorlatilag Rogán Antal, a most kinevezett kampányigazgató végezte. Az egyetlen ember, aki elégedett volt az egykori tévés munkájával, az a pártelnök. Csakhogy a képviselőcsoport vezetője megelégelte, hogy Meszleny kommunikációs csapata gyakran egyeztetés nélkül, sőt, sokszor a frakció kárára dolgozik. Úgy tudni, Áder a napokban szabadságra küldte a frakció sajtósainak többségét, a kommunikációs feladatok pedig a Szentkirályi utcából irányított pártsajtó kezébe kerültek. Noha a frakció és a párt is cáfolta Orbán és Áder összetűzését, azt elismerték, hogy a megszokott sajtótájékoztatókat ezentúl csak az utóbbi csapat szervezi. A Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-nek cáfolta az Index internetes hírportál keddi írását (egyben a mai Magyar Hírlap információját is), miszerint személye miatt vita alakult ki Orbán Viktor pártelnök és Áder János frakcióvezető között.

Az MTI-nek sikerült elérnie Hammerstein Juditot, a képviselőcsoport sajtóosztályának egyik munkatársát, aki elmondta: nem teljes létszámban dolgoznak, mivel jelenleg nem ülésezik a parlament. Néhányan szabadságra mentek, de ez teljesen természetes dolog, ugyanúgy mint más munkahelyeken - tette hozzá. Az Index szerint kedden már nem lehetett elérni a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja mellett dolgozó sajtóosztály egyetlen dolgozóját sem, az egyik rögzítőre mondott üzenet szerint február 1-ig tart majd a szabadság. A hírportál úgy tudja, hogy a frakció-sajtóosztály teljes gárdájának kéthetes kényszerpihenőjét Áder János frakcióvezető rendelte el azt követően, hogy a pártelnökség pénteki ülésén keményhangú vitába keveredett Orbán Viktorral. Áder azt kifogásolta, hogy a párt és a képviselőcsoport párhuzamosan kiépített kommunikációs osztályai az elmúlt időszakban többször is "keresztbe dolgoztak". Az Index kérdésére Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke elismerte ugyan, hogy kommunikációs kérdésben volt nézetkülönbség a két vezető között, ám hangsúlyozta, hogy személyi kérdések nem voltak napirenden a pénteki ülésen. /3/
1. Kommunikációs hangzavar a Fidesznél. , NSZ, Csuhaj Ildikó, 2005.01.19. nyomán
2. Orbánt belülről bírálják. NSZ, 2005.01.19. nyomán
3. Orbán kontra Áder. 2005.01.19., hirado.hu nyomán

4. Milliárdok mennek el tanulmányokra. 2005.11.19.

A kormány és az államigazgatás a korábbi évekhez hasonlóan idén is milliárdos nagyságrendben költ közpénzt háttértanulmányok és kutatások elkészítésére, az eredményeket azonban ritkán hozzák nyilvánosságra. Görgey Gábor 7 millió forintért a MeH "belső használatára" készült, s így titkosított tanulmánya ismét ráirányította a figyelmet a kormányzati munkát segítő háttértanulmányok, elemzések félig nyilvános, félig rejtegetett szürke zónájára. Annak idején kisebb botrányt keltett, hogy a Miniszterelnöki Hivatal félmilliárd forintot fizetett ki az Orbán-kormány idején - többek között beszédek írásáért - az Euroatlantic Rt.-nek, de a több mint 2 milliót érő Werber-tanulmány, valamint a Medgyessy mellé a Greenberg cégtől hozott amerikai tanácsadók szerződésének 15 millió forintja is azt mutatta, hogy a kormánynak való tanulmányírás nem rossz üzlet.

A kormányzat egész munkáját támogató kutatások egyik központja a Medgyessy-időszakban a kancellária keretein belül működő Stratek volt, ez rendelte meg a miniszterelnök, a miniszterek és a kormány munkáját értékelő lakossági közvélemény-kutatásokat és nagyobb lélegzetű háttéranyagokat. A kormányfőváltás után a Stratek működésének felügyeletét Szekeres Imrétől Gál J. Zoltán korábbi kormányszóvivő vette át, a főosztály létszámát csökkentették, feladatainak egy részét átcsoportosították. Összességében a Stratek eredeti céljaira elosztott pénz azonban nem csökkent, csak a hetekben kiírt közbeszerzések százmilliós nagyságrendű kutatási megrendeléseket hozhatnak, eredményeik részlegesen nyilvánosak.

A Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) keretein belül működő integrációs és fejlesztéspolitikai munkacsoport viszont az egyik éllovas a transzparenciában: a megrendelt tanulmányok a kutatásban részt vevők nevével együtt megismerhetők a köz számára. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal 2004-ben több mint másfél milliárd forint felett rendelkezett, és idén is valószínűleg az egyik legnagyobb megrendelő lesz az államigazgatásban.

5. Szabad demokrata kötődésű az MTV igazgatóinak többsége. 2005.01.19., MNO. Kristály Lehel

Erős pozíciókat szerzett a köztévében a kisebbik kormánypárt értelmiségi holdudvara, holott az SZDSZ 2004 márciusában nem támogatta a Magyar Televízió elnöki tisztségét azóta betöltő Rudi Zoltán megválasztását. A közszolgálati televízió igazgatói ma már alig köthetők az MSZP-hez.

Jelenleg nyolc vezető áll az MTV műsorkészítő igazgatóságainak élén. Úgy tudjuk: a tavaly tévéelnöki babérokra pályázó - és az SZDSZ szavazatait is élvező - Baló György kulturális igazgató rendelkezik 80 százalékban az m2 csatorna műsorideje fölött, leszűkítve így Kósa Somogyi György stratégiai igazgató (Kiss Péter szocialista kancelláriaminiszter volt tanácsadója) befolyását is. A kollégái által SZDSZ közelinek nevezett Rangos Katalin műsor-politikai főtanácsadó az új, m3 csatorna intendánsa, míg a kereskedelmi igazgatóságot vezető Fischer András is erős kapcsolatokat ápol a liberálisokkal. Az MTV négy MDF-es kurátora Dobos Menyhért közéleti igazgatót támogatja, ezért az MSZP csak Kapitány Iván szórakoztató- és filmigazgatóval "rendelkezhet", aki a Magyar Nemzetnek sem tagadta: barátja Gál J. Zoltán volt kormányszóvivőnek. A lap úgy tudja azonban, hogy neki is vannak liberális kötődései. Gyurcsány Ferenc még miniszterelnök-jelöltként adta utasításba, hogy Nika György hírigazgatót távolítsák el a hírterület éléről, megbízottként mégis betölti tisztségét, és munkatársaiban eltérő vélemények alakultak ki róla: ő is középúton jár, de csak a kormánypártok között. Az igazgatók mostani felállása alig tükrözi azt a helyzetet, amikor az SZDSZ ellenezte Rudi Zoltán megválasztását. Az elnök mégis azt mondta: munkatársait szakmai alapon választja ki.
mno.hu

6. Malawi történt - a Frei-jelenség újabb fejezete

Egy asszony meghalt, és több épület megsemmisült abban a földcsuszamlásban és sziklaomlásban, amely a napok óta tartó heves esőzések okoztak Malawiban. - tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az RSOE. (Földcsuszamlás Malawiban - 2005.01.20., Objektív Hírügynökség, ma.hu) Valami tényleg történt Magyarországon, hogy Malawi a hírekbe kerülhetett nálunk.

Malawi és a Frei-szindróma összetartozik: malawi van a levegőben. A Frei-jelenség folytatódik: leszámítva a kereskedelmi csatorna elnyúló kötelezettségeivel járó vontatottságot, eheti műsora megint egy kiváló szocioriport volt. Ismét belenyomta a képmutató magyar társadalom orrát a piszokba, amikor bemutatatta a Malawi köztársaság szegényeit és a magyar segítséget, ami négyszeresére rúg az anyaországtól a határon túli magyarokhoz vándorló segítséghez képest. (TV2)

7. Nyugdíjba vonul az FBI megfigyelőszoftvere. 2005.01.19., Kiss Ádám Zoltán

A beszédes, "húsevő" nevű szoftver titikos megfigyelések és adatszerzés céljából jött létre, ám mára nem tudja ellátni feladatát, az FBI inkább a kereskedelemben kapható szoftverek vásárlása mellett döntött. Az elektronikus személyiségi jogokért küzdő Electronic Privacy Information Center adatai szerint az FBI 2002 és 2003 során már nem használta a leginkább e-mailek szűrésére képes Carnivore-t. Ehelyett a szövetségiek 13 olyan esetben, amiről biztosan tudni, mivel bíróságok rendelték el alaposan gyanúsítható bűnözők megfigyelését, inkább olyan szoftvereket használtak, melyek szabadon megvásárolhatók. Az Electronic Privacy Information Center adatai a szabad információáramlásról szóló amrikai törvények alapján létrejött adatszolgáltatási kötelezettségből származnak. Ennek értelmében az FBI át kell, hogy adjon bizonyos információkat DCS1000 gyűjtőnevű elektronikus megfigyelési rendszerének működéséről.
prim.hu

Kevés az informatikus a hazai közintézményekben - 2005. január 20. 02:22, Csütörtök - Hírszerkesztő

Több mint 13 ezer informatikust foglalkoztatnak a hazai közintézmények, de a szervezetek kétharmadánál egy szakember sincs. A fejlesztéseket a szűkös források mellett a tervezés hiánya is hátráltatja. A mintegy 16 ezer haza közintézmény csupán alig több mint harmadánál, mintegy 5600 szervezetnél található belső IT-csapat, vagy áll alkalmazásban legalább egy informatikáért felelős személy. Ez alól a központi költségvetési szegmens jelent kiugró kivételt, itt az informatikai infrastruktúra az intézmények 84 százalékánál megköveteli a belső informatikai munkatárs jelenlétét - állapítják meg a legfrissebb adatok alapján a BellResearch kutatói. Tényleges informatikai osztály, szervezet jellemzően csak a központi költségvetés alá tartozó intézményi körben működik, ahol az IT-csapat átlagos létszáma 7 fő körül alakul; a többi szegmensben mindössze 1-3 munkatársat találunk.

Az elemzésből kitűnik, hogy a szervezetek egészét érintő, komplex IT-projektek fejlesztési prioritásait a költségvetési szféra számára leginkább a felettes intézmények követelményei, valamint az új rendeletek, szabályok határozzák meg. A legtöbb intézmény jellemzően csupán végrehajtó szervként viszonyul e kérdéshez [is], az esetek döntő többségében hiányzik a gazdasági racionalitásra épülő önálló gazdálkodási tudatosság - igaz, az anyagi fedezet is. Olyan gazdasági szempontok, mint a költségmegtakarítás vagy a hatékonyságnövelés, csupán minden harmadik intézmény esetében játszanak szerepet az informatikai beruházások irányainak kijelölésében.

Természetesen az általánosan jellemző tendencia alól is van kivétel. A központi költségvetési szegmensben nagyobb százalékban találhatók olyan intézmények, amelyek hatékonyságjavító és innovációs céllal [is] hajtanak végre IT-fejlesztéseket, ezek mellett a felsőfokú oktatásban találkozhatunk ehhez hasonló szándékokkal. Az ő esetükben a fejlesztésekkor jobban előtérbe kerül az új feladatok kiszolgálása, a hibalehetőségek minimalizálása vagy az intézményi folyamatok automatizálásának igénye, illetve a működési hatékonyság növelése és a törekvés az adatbiztonságra.

A fejlesztések legfőbb akadályát egyértelműen a szűkös gazdasági, anyagi lehetőségek jelentik - állítják a kutatásban megkérdezett döntéshozók. Emellett az intézmények 14-18 százalékánál a szakemberek hiánya, a központi költségvetési intézmények esetében pedig a szervezeti nagyságból adódó rugalmatlanság is jelentősen hátráltatja a beruházásokat. Az említett korlátozó tényezők mellett a fejlesztések elé mindenképpen jelentős akadályt gördíthet az IT-tervezés hiánya. Írásos, részletesen kidolgozott informatikai stratégiája még a központi költségvetési szegmensben is csupán az intézmények 46 százalékának van, a többi szegmensben ez az arány még a 15 százalékot sem éri el. Mindezen tényezők mellett a beruházásokhoz a költségvetési intézmények csak mintegy ötödénél s az e szempontból élen járó központi költségvetési szegmensben is csak az intézmények egyharmadánál kapcsolódnak megtérülési számítások.
sg.hu

8. Perelt Alkotmánybiróság, perelt minisztérium, adóforintok és törvényi megoldás

A Magyar Narancs egy tényfeltáró cikkéhez, amelynek tárgya a Művészetek Palotája, a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján tájékoztatást kért a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától a tárca és az épületet kivitelező cég közötti szerződésekről. Miután a minisztérium nem válaszolt tizenöt napon belül - amire egyébként a törvény kötelezi - , a hetilap egy újabb levélben megismételte a kérését. Erre a kulturális tárca közigazgatási államtitkára udvarias hangú válaszában kifejtette ,sajnos egyelőre nem tudja az újság rendelkezésére bocsátani a kért anyagokat, mivel a Magyar Narancs kérése "jogszabály-értelmezési kérdéseket vet fel" , így hát az állásfoglalás érdekében az adatvédelmi biztoshoz fordultak.

A kultusztárca válasza bizonyos értelemben már önmagában komoly fejlődés, az előző rezsimben ugye ilyenkor azt mondták, hogy a nagymama bejglijének árát sem illik firtatni.

A hetilap ugyanakkor a válasz kézhez vétele után azt tette, amit a nyilvánosság tájékoztatásáért elkötelezett médiumnak tennie kell: beperelte a minisztériumot, annak érdekében, hogy a bíróság kötelezze a tárcát az adatok nyilvánossá tételére.

Ezzel párhuzamosan, a Társaság a Szabadságjogokért emberjogi civil szervezet pedig az Alkotmánybíróságot volt kénytelen perbe fogni, mert azok nem adták ki Hende Csaba polgárkoordinátor drogügyi beadványát.

Holott a törvény egyértelműen fogalmaz: közfeladatot ellátó szerv, vagy személy tevékenysége során birtokában lévő adatot adatkéréskor ki kell adni.

Minthogy az is könnyen belátható, hogy a közpénzek hatékony elköltésébe való betekintés szintén el nem tagadható jog, amely az állam átláthatóságát segíti elő.

Az előző kormány azt a megoldást választotta, hogy zseniális jogi technikákkal kötött számtalan etikátlan de törvényes szerződést, s ha bárki bármit kérdezni merészelt az adóforintokról, akkor képviselői arrogáns stílusban beszéltek félre.

A mostani helyzet minőségileg jobb, mert láthatóan megvan a képzet s akarat a kabinet vezetőiben, hogy olyan törvényi szabályozást alkossanak meg, amelyik nem teszi lehetővé a közigazgatási kar bármely dolgozójának, hogy értelmezési kérdéssé tegye az adatszolgáltatási kötelmet.

A kormány szándékai szerint még az idén megszavazza az Országgyűlés az elektronikus információszabadságról szóló törvényt. Ennek következtében pedig lesz egy közétételi lista, amely tartalmazza mindazokat az adatokat, amelyeket a közpénzből működő szervek kötelesek maguktól nyilvánosságra hozni, illetőleg kérdésre megválaszolni.

Ez nem kevesebbet jelent, minthogy a törvény elfogadása után - a példánál maradva - a Narancs munkatársának csupán egy email-t kell írnia a NKÖM-nek, amire a minisztériumnak elektronikus levélben kell válaszolnia (ha már nincsenek kint eleve a honlapján a szerződéseknek a törvény hatálya alá tartozó részei), az Alkotmánybíróságnak pedig szintén e-mailben kell küldenie majd a beadványokat, annak aki kiváncsi rá.

A jogszabály hatályba lépése után már csupán annak a lélektani csodának kéne bekövetkeznie, hogy az állam apparátus tagjai elhiggyék: az ő javukat is szolgálja, az ő becsületüket is védi, az átlátható állam, ahol a közpénzek útjai éppúgy nyomon követhetőek, mint a közérdekű adatok.
Petri Lukács Ádám


Régebbi hírek:
2. hét
1. hét
52. hét
51. hét
50. hét
49. hét
36. hét